Hastaların çilesi olan ’taşlar’ üroloji uzmanına koleksiyon oldu

Samsun’da bir üroloji uzmanı, farkındalık oluşturmak amacıyla 22 senede hastalarından çıkardığı mesane ve böbrek taşlarından koleksiyon yaptı.Samsun Büyük Anadolu Hastanesi doktorlarından Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Mümin Temel, 2002 yılın...

Samsun’da bir üroloji uzmanı, farkındalık oluşturmak amacıyla 22 senede hastalarından çıkardığı mesane ve böbrek taşlarından koleksiyon yaptı.
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi doktorlarından Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Mümin Temel, 2002 yılından bugüne kadar gerçekleştirdiği ameliyatlarda aldığı onlarca böbrek ve mesane taşını koleksiyona dönüştürdü. Opr. Dr. Mümin Temel, böbrek veya mesane taşlarının büyük boyutlara ulaşabildiğini göstermek amacıyla koleksiyonu kendisine tedaviye gelen hastalara gösteriyor.

"En büyük 13 santim, en küçük 4 milimetre"
Koleksiyonla ilgili bilgi veren Dr. Temel, "2002 yılında uzman oldum. Balıkesir SSK Hastanesine tayinim çıktı. O dönemde açık ameliyatlar daha yaygındı. Henüz endoskopik cerrahi böbrek içinde ilerlememişti. Açık ameliyatlar ile taşları alıyorduk. Hastalarımın müsaadesi ile bu şekilde bir koleksiyon yaptım. Bu koleksiyonu hastalara gösteriyorum. Bunu farkındalık oluşturmak için yapıyorum. Çoğu insan taşların bu kadar büyüyebileceğini bilmiyor. Ağrı, sızı oluşturmadan uzun dönemde büyük boyutlara ulaşabiliyor. Hatta farkına varmadan böbrek kayıplarına bile neden olabiliyor. Mesane taşları içinde 7 santimetre olanı var. Böbrek için ise tamamen bütün böbreği doldurarak böbrek bitirmiş olan taş gruplarımız da var. Bunlar da 13 santimi bulan taşlardı. Bu taşların ayrı ayrı hikayeleri var. Istırabı olanlar var, farkında olmayanlar var. Hastalar ameliyattan sonra taşları görünce çok şaşırıyor, büyüklüğüne inanamıyor" dedi.

Sağlık Haberleri

Rize’de ‘Dünya Yürüyüş Günü’ etkinliği
’Eker I Run Koşusu’nun sağlık sponsoru bu yıl da Medicana oldu
Şeker hastalığından kurtulmak mümkün
Beyin ameliyatlarında nöronavigasyon ile 3 boyutlu görüntüleme
Esnaftan uyarı: Ucuz peynirde süt tozuna dikkat
Çocuğunuzdaki bu eksiklikler Serebral Palsi’nin belirtisi olabilir
Lavanta: Sağlık ve güzelliğin doğal ilacı
Her birey zorlu olaylardan sonra büyüyemiyor
Mamografi ile ilgili söylenenlerden korkmayın: Erken teşhis için çok önemli
Çocuklar 14 yaşına gelene kadar yüzde 70 oranında sporu bırakıyor