Ermenistan Cumhurbaşkanı Khachaturyan: “Azerbaycan’la barış anlaşmasının COP29 öncesinde imzalanmasını umuyorum”

Ermenistan Cumhurbaşkanı Vahagn Khachaturyan, Azerbaycan’ın 11-22 Kasım tarihlerinde düzenlenecek COP29 İklim Değişikliği Konferansı’ndan önce barış anlaşmasının 16 maddesini imzalamasını umduğunu söyledi.Ermenistan ve Azerbaycan, yakl...

Ermenistan Cumhurbaşkanı Vahagn Khachaturyan, Azerbaycan’ın 11-22 Kasım tarihlerinde düzenlenecek COP29 İklim Değişikliği Konferansı’ndan önce barış anlaşmasının 16 maddesini imzalamasını umduğunu söyledi.
Ermenistan ve Azerbaycan, yaklaşık 30 yıl Ermenistan’ın işgali altında bulunan Karabağ ve çevresindeki illerin Azerbaycan tarafından kurtarılmasının ardından geçtiğimiz yıl barış görüşmeleri yürütmüştü. Gergin bir şekilde yürütülen görüşmelere ilişkin son açıklama Ermenistan Cumhurbaşkanı Vahagn Khachaturyan’dan geldi. Cumhurbaşkanı Khachaturyan, Erivan’ın Azerbaycan’ın 11-22 Kasım tarihlerinde Bakü’nün ev sahipliği yapacağı COP29 İklim Değişikliği Konferansı’ndan önce barış anlaşmasının 16 maddesini imzalayacağını umduğunu söyledi. Katıldığı Hamburg Sürdürülebilirlik Konferansı’nda oturum aralarında konuşan Khachaturyan, “Sadece biz olsaydık, hemen şimdi bugün imzalayabilirdik. Ancak bu noktaya er ya da geç ulaşacağımızı umuyoruz” dedi. Ermenistan Cumhurbaşkanı Khachaturyan, Azerbaycanlı yetkililerle müzakere aşamasında olan bazı maddeler de olduğunu sözlerine ekledi.
Azerbaycan, Ermenistan’ın barış anlaşmasını imzalamadan önce Karabağ ile yeniden birleşmeye yönelik madde bulunmaması gerektiğini ifade ediyor. Ermenistan, barış sürecinin bir parçası olarak 1990’ların başından beri kontrol ettiği bazı Azerbaycan’a ait köylerden çekilmişti.

Türkiye ile ilişkiler
Khachaturyan ayrıca, Türkiye ile görüşmelere değinerek, görüşmelerin iyi gittiğini söyledi. İki ülke arasındaki sınırın üçüncü ülke vatandaşlarına ve diplomatik pasaportu olanlara açılması için bir teklifin değerlendirildiğini söyleyen Ermenistan Cumhurbaşkanı, “Bu adım, diplomatik ilişkilerin gerçeğe dönüştüğünün bir işareti olacak” dedi.

Siyaset Haberleri

Tunus’ta Kays Said yeniden cumhurbaşkanı seçildi
Silivri Belediyesi ekim ayı meclis toplantısı yapıldı
Bakan Kacır: “Savunma sanayiinde yerlilik oranımız yüzde 20’lerden yüzde 80’lere yükseldi”
Bakan Blinken, Mısırlı mevkidaşı Abdellaty ile Orta Doğu’yu görüştü
Adalet Bakanı Tunç: "İyi hal indirimi tartışmalı, toplumdan gelen eleştirileri dikkate almalıyız"
Fransa Dışişleri Bakanı Barrot, Filistin Başbakanı Mustafa ile görüştü
İran Dışişleri Bakanı Arakçi: “İsrail’in her türlü yeni macera arayışına ve eylemine karşı daha güçlü ve uygun bir yanıt verilecek”
Başkan Bozbey: "‘2050 Vizyonu Çevre Düzeni Planı’ Bursa’nın kent anayasası olacaktır"
AK Parti Sözcüsü Çelik: "(Kadınlara yönelik şiddet) Kesinlikle cezasızlık algısına müsaade etmeyeceğiz"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu Bosna Hersek’te