Denizanalarının Foça istilası havadan görüntülendi

İzmir’in turistik ilçesi Foça’da aylardır devam eden denizanası istilası sürüyor. Yağmur ve rüzgarın da etkisiyle sahile doğru ilerleyen binlerce denizanası havadan görüntülendi.Ağustos ayından bu yana Foça sahillerinde görülen denizan...

İzmir’in turistik ilçesi Foça’da aylardır devam eden denizanası istilası sürüyor. Yağmur ve rüzgarın da etkisiyle sahile doğru ilerleyen binlerce denizanası havadan görüntülendi.
Ağustos ayından bu yana Foça sahillerinde görülen denizanalarının sayısı ger geçen gün artmaya devam ediyor. Son iki gündür yağmur ve rüzgarın etkisi ile Foça kıyılarına akın eden denizanaları havadan görüntülendi. İrili ufaklı denizanalarının plajlardaki kumların üstünde ve teknelerin etrafında toplandığı gözlemlendi. Balık ağlarına dolanan denizanaları balıkçıları zor durumda bırakırken, yaz sezonunda turizmi de olumsuz etkiledi.
Foça’da 40 yıldır balıkçılık yapan Ali Kemiksiz isimli vatandaş, "Bu yıl denizanaları yoğunluğundan dolayı balık ağlarımız zarar görmeye başladı. Ağlarda biriken denizanaları ağları patlatıyor ya da çekerken ağlar parçalanıyor. Bir fok balığı, kaplumbağa, yunus gibi zarar vermiyor, ağlara dolandığında temizlemek güçleşiyor ve ağlardan çıkartırken hasar oluşuyor “dedi.
Uzun yıllardır balıkçılık yapan Mehmet Kamil Halıcı da, “Denizanası bolluğunu 40 yıldan beri ilk defa görüyorum. Bundan önce de oluyordu ama çok az miktardaydı. Zamanla da kayboluyordu. Bu defa epey uzun sürdü. Şu anda sahilden açığa kadar hemen hemen 2 kilometreye kadar dolu” dedi
2023 yılında maalesef denizanalarının Foça’yı mesken tuttuğunu ifade eden 50 yıllık turizmci otel sahibi Sebahattin Karaca ise, "Öyle bir sardılar ki geçtiğimiz yaz ayından bu yana Foçalı turizmciler olarak bize epey zarar ettirdi. Halen de istila devam ediyor. Kış geldi gidecekler diye umuyorduk ama maalesef gitmediler." dedi.
2024 yılı için de endişeli olduklarını belirten Karaca, "Okyanus kıyılarında köpekbalıklarının insanlara zarar vermemesi için demirağlar örüyorlar, buraya da demir ağ değil ama insanların denize girecekleri mesafe kadar kıyı şeridine ağlar örülebilir. Böylelikle denizanaları sahile gelemezler. Bu şekilde belki 2024 yılını kurtarabiliriz. Denizanası istilası nedeniyle sadece turizm değil kent ekonomisi de zarar gördü” diye konuştu.

Yaşam Haberleri

Bolu’daki en büyük orman yangınında tarihi rol oynamıştı: Kuraklık orayı da vurdu
Kapadokya’da sonbahar güzelliği
Konyaaltı Sahili’nde işletmelere sıkı denetim
Sahilde görülen yılan cep telefonu ile görüntülendi
Yaralı puhu kuşu koruma altına alındı
Keçiören’de parklar yenileniyor
İzmit İslamköy Kurtdere yolu asfaltlandı
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nden eş zamanlı denetim
Karayolları ekiplerinin karla kaplı yollarda ve tepelerde yoğun kar mesaisi
Denizli’de orman suçlarına karşı denetimler sıkılaştırıldı