Çekya Devlet Başkanı Pavel: “Ukrayna’nın veya Rusya’nın mağlubiyetinden söz edilmesi mümkün değil”

Çekya Devlet Başkanı Petr Pavel, Ukrayna’nın Rusya işgalindeki topraklarının tamamını geri alma konusunda gerçekçi olması gerektiğini söyleyerek, “Ukrayna’nın mağlubiyeti veya Rusya’nın mağlubiyetinden söz edilmesi mümkün değil. Savaşın en...

Çekya Devlet Başkanı Petr Pavel, Ukrayna’nın Rusya işgalindeki topraklarının tamamını geri alma konusunda gerçekçi olması gerektiğini söyleyerek, “Ukrayna’nın mağlubiyeti veya Rusya’nın mağlubiyetinden söz edilmesi mümkün değil. Savaşın en muhtemel sonucu, Ukrayna topraklarının bir kısmının en azından geçici olarak Rus işgali altında kalması olacaktır” dedi.
Çekya Devlet Başkanı Petr Pavel, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu öncesinde New York Times gazetesine konuştu. Pavel, aylardır devam eden savaşın her yerde bıkkınlığa neden olması ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban gibi “Rusya yanlısı” liderlerin Avrupa’nın birliğini bozması nedeniyle Ukrayna’nın Rusya’nın işgali altındaki topraklarının tamamını kurtarmak konusunda “gerçekçi olmak durumunda kalacağını” söyledi. Savaş sonucunda ne Ukrayna ne de Rusya’nın hedeflerinin tamamına ulaşamayacaklarını vurgulayan Pavel, “Ukrayna’nın mağlubiyeti veya Rusya’nın mağlubiyetinden söz edilmesi mümkün değil” dedi.
“Savaşın en muhtemel sonucu, Ukrayna topraklarının bir kısmının en azından geçici olarak Rus işgali altında kalması olacaktır” diyen Pavel, söz konusu “geçici durumun” ise yıllar alabileceğini söyledi. Çek lider, başka ülkelerin topraklarının Moskova tarafından geçici olarak işgal altında tutulmasının başka örnekleri de bulunduğunu söyledi.
Daha önce Çekya Genelkurmay Başkanı olarak da görev yapan Pavel, “Savunma ve güvenlik konusunda tecrübeli ve Rusya’yı tanıyan biri olarak, barışın Ukrayna’nın savaşa son verdiğini ilan etmesiyle gelmeyeceğini biliyorum. Rusya, askeri faaliyetlerine son verecek değildir” dedi.
Ukrayna’ya olan desteği ile bilinen Çek siyasetçi, Ağustos ayında yaptığı bir açıklamada da Rusya ile Ukrayna arasında sağlanacak barış anlaşmasının muhtemelen adil olmayacağını söylemişti. Pavel ayrıca, işgal altındaki tüm topraklarını geri almasa da Ukrayna’nın NATO’ya üye yapılması gerektiğini savunmuştu.
Daha önce Rusya ile doğrudan görüşmeleri reddeden Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yakın müttefiklerinin çağrıları sonrasında bu tutumunu yumuşatarak doğrudan görüşmelerin Kasım ayında başlayabileceğini söylemişti. Diğer yandan Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamından çekilmesi şartından geri adım atmamıştı.
Zelenskiy, bugün ABC News’e yaptığı açıklamada ise “Barışa düşündüğümüzden daha yakın olduğumuzu düşünüyorum. Savaşın sonu çok daha yakın” şeklinde konuştu.

Siyaset Haberleri

Emine Erdoğan’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM konuşmasına ilişkin paylaşım
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "(Lübnan saldırıları) ABD burada kesinlikle tavrını açık, net ortaya koymalı ve İsrail’in yanında değil karşısında yerini almalı"
Biden, dördüncü ve son defa BM Genel Kurulu’na hitap etti: "Tarihte yine bir kırılma noktasındayız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’i kabul etti
Emine Erdoğan’dan "Gelin Hazineleri: Osmanlı ve Anadolu Çeyizlerinde Bir Yolculuk" programına ilişkin paylaşım
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi.
Yeniden Refah Partili Kılıç: "23 Kasım 2025 veya 17 Mayıs 2026 tarihleri, yapılacak bir erken seçim için doğru zamanlama"
AK Parti’de İl Başkanlığı koltuğunu Yıldız devraldı
AK Parti ve CHP il başkanları birlikte demir dövdü