Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Sera Gölü tesislerinde çıkan yangın sonrası, bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan “İtfaiye Dairesi Başkanlığının müdahalede yetersiz kaldığı” yönündeki iddialara cevap verdi.
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada yangına gecikmenin söz konusu olmadığı belirtilerek, “Sera Gölü’nde bulunan tesislerimizde meydana gelen yangın ile ilgili yapılan incelemede; tesis personeli tarafından ilk müdahalenin yangın söndürme tüpleri marifetiyle yapılmasına rağmen söndürülemeyince 112 acil çağrı merkezi numarası üzerinden itfaiyeye ihbar verildiği ve Akçaabat İtfaiye Grup Amirliğine saat 11:18.17’de ihbarın bildirildiği, ilk ekibin 4 saniye sonra yani 11:18.21’de çıkış yaptığı ve 8.5 kilometre mesafede bulunan olay yerine 11:26.59’da ilk ekibin ulaştığı, ikinci ekibin ise yüksek tonajlı bir araç olan su tankeri ile birlikte 11:33’te varabildigi tespit edilmiştir. Müteakip dakikalarda ise destek ekipleri olay yerine gelmiş ve yoğun müdahale gerçekleşmiştir. Yangına müdahale esnasında öncelikli olarak tesisin güvenliği alınarak etraftaki kalabalık vatandaş topluluğu uzaklaştırılmıştır. Sosyal tesisin yoğun olarak kullanılan bir yer, üstelik öğlen saati olması ve oluşan yoğun duman nedeniyle içeride insan olup olmadığı kontrol edildikten sonra patlama tehlikesi içeren çok sayıdaki tüpler tahliye edilmiştir. Yangına ilk müdahale süresi ülke genelinde ortalama 10 dakika civarında olup bu anlamda itfaiye ekibinin herhangi bir gecikmesi söz konusu değildir. Tesisin ahşap ve ahşap üzerinin vernikli olması, yangının başlangıç yerinin yanıcı maddelerin yoğun olduğu bir yer olması ve tesisin yapı özelliğine göre oluşan hava akımı nedeniyle yangının çok hızlı bir şekilde büyümüştür” denildi.
"Her yıl artış gösteren olaylara paralel olarak istasyon sayısını artırmaktadır"
Müdahale süresinin 8,2 dakikaya düşürüldüğünün kaydedildiği açıklamada, “İtfaiye istasyonlarının sayısı, yer seçimi ve olay istatistikleri doğrultusunda mevcut kapasitesinin değerlendirilmesine yönelik olarak ise 2022 yılında KTÜ Endüstri Mühendisliği ile bir proje geliştirilerek önce Ortahisar sonra Akçaabat’ı da içine alacak şekilde olayların yoğunlaştığı mahalleler, olay türleri, yol durumu, bina ve tesislerin tehlike sınıfına göre bir risk değerlendirmesi yapılmıştır. Yapılan çalışmada, Derecik Mahallesi veya civarındaki bölgelerde bir itfaiye istasyonu kurulması ihtiyacı tespit edilmemiştir. Söz konusu bölgeyi de kapsayan tüm mahallelerde meydana gelen itfaiye olaylarını geriye dönük olarak bir yıllık incelediğimizde toplamda 62 adet yangın çıktığı bunun 36 adedinin açık alan yani bahçe ateşi yakma şeklinde gerçekleştiği 13 adedinin küçük çaptaki mesken yangını olduğu geriye kalan olayların ise trafik kazası ve asılsız ihbarlar olduğu belirlenmiştir. Bahse konu risk değerlendirmesi çalışmamızda şehrin itfaiye olayları yönünden odak noktalarına göre araç niteliği, niceliği, ekipman miktarı ve personel eğitimi de gözetilerek, müdahale süresini ülke ortalaması olan 10 dakikanın altına düşürmek için bir değerlendirme yapılmış ve olayların yoğunlaştığı Çukurçayır bölgesine ve Yeni Otogar bölgesine birer itfaiye müfrezesi kurulması işi hayata geçirilmiştir. Yine Şehir hastanesinin kurulacağı bölge başta olmak üzere Beşirli, Akyazı, Yıldızlı ve Söğütlü gibi yoğun yerleşimin bulunduğu bölgeleri kapsayacak şekilde Şehir Hastanesi’ne ve kavşak noktalarına yakın olacak şekilde bir itfaiye müfrezesinin daha kurulması planlanmaktadır. Araç ve ekipman tedariki işlemleri hem belediye hem İlbank desteği ile yürütülmektedir. İlimiz için yapılan çalışmalar ve alınan önlemler ile yangın başta olmak üzere trafik kazası, mahsur kalma, kurtarma gibi olaylara müdahale süresi 8,2 dakikaya kadar düşürülmüştür. 18 ilçede 21 istasyonu bulunan İtfaiye Dairesi Başkanlığımız, her yıl artış gösteren olaylara paralel olarak istasyon sayısını artırmaktadır. 2022 yılında bin 831’i yangın olmak üzere 3 bin 792 olaya müdahale edilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerine yer verildi.