Bu Haberi Duyan Kuyruğa Girdi

Danıştay'ın 5 milyar liralık cezayla ilgili jet hızıyla verdiği bozma kararı Merkez Bankası Vakfı'na büyük avantaj sağladı. Vakıf, 1 milyar lira az ödeme yapacak.

 Vergi ve prim borçluları davaların sonuçlanması için kulise başladı.


Danıştay 4. Dairesi’nin, Merkez Bankası Sosyal Güvenlik Yardımlaşma Sandığı’nın vergi cezasıyla ilgili verdiği kararın ayrıntıları netleşti. Buna göre, Danıştay’ın jet hızıyla aldığı karar, vakfın cezasında büyük oranda indirim sağlayacak. Halen TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Torba Yasa tasarısında, ihtilaflı vergi borçlarına ilişkin de düzenleme bulunuyor. Düzenlemeye göre, vergi mahkemesinde açılan bir davada, Maliye’nin lehine karar çıktığında, cezanın anaparasında indirim yapılmıyor. Bu nedenle, Danıştay kararından önce, Merkez Bankası’na kesilen vergi cezasının anaparasında bir indirim yapılmayacaktı.

YÜZDE 50 İNDİRİM

Danıştay kararı ile birlikte vakıf anaparadan da yüzde 50 oranında indirim kazandı. Merkez Bankası’na kesilen toplam 5 milyar liralık cezanın, 2 milyar lirasını anapara, 2 milyar lirasını ceza ve 1 milyar lirasını da faiz oluşturuyor. Danıştay kararı çıkmadan önce vakıf, borcunu yeniden yapılandırma talebinde bulunursa 2 milyar lira ödeyecekti. Son kararla birlikte vakfın ödeyeceği miktar 1 milyar liraya düşmüş oldu. Böylece Danıştay’ın bir kararı, vakfa 1 milyar liralık avantaj sağlamış oldu.

Haberi duyan kuyruğa girdi

Merkez Bankası Vakfı ile ilgili iptal kararının ardından halen devletle ihtilaflı durumda olan vergi ve prim borçlularının, davalarının sonuçlanması için kulis faaliyetinde bulunduğu belirtildi. Özellikle, Torba Yasa sürecinin uzaması ve Danıştay’ın mükellefler lehine karar vermesi, vergi cezaları için dava açan 100 binin üzerindeki mükellefi heyecanlandırdı. Kulislerde, birçok mükellefin Danıştay’da dava kazanan avukatlara başvurarak, yardım istediği konuşuluyor.

Şeker’in satışı tekrar iptal oldu

Danıştay, Şeker Fabrikaları’nın 2000 yılında başlatılan özelleştirme sürecinde iki portföy için nihai kararını vererek ihaleye çıkma kararlarını yeniden iptal etti. Şeker-İş’in açıklamasına göre Danıştay 13. Daire’nin, Portföy B için hazırlanan ihale şartları belgesi ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) ihaleye çıkma kararını, 1. Daire ise Portföy C grubuna ilişkin hazırlanan ihale şartları belgesi, ihaleye çıkarma kararı ve ihaleyi sonuçlandıran ihale komisyonu kararını iptal ettiği belirtildi. Aralık 2009’da 6 şeker fabrikası için özelleştirme ihalesi açılmış, ancak bir hafta sonra yüksek mahkeme yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Aradan bir yılı aşkın süre geçmesine rağmen Danıştay konuya ilişkin esastan karar vermemişti. Yürütmeyi durdurmaya gerekçe olarak da ÖİB tarafından üretim şartı için istenen 50 milyon dolarlık teminatın ‘üretimin devamı taahhüdünün yerine getirilmesini sağlamaktan uzak olduğu’ gösterilmişti.

kaynak:(star)

www.malatyaguncel.com bağlantı verdiği sitelerin içeriğinden
sorumlu değildir.
 

Sinema Haberleri

‘Testere’ Ödüle Doymuyor