BM'nin dokunulmazlığının kaldırılması talebi

Haitili kolera mağdurları, ABD mahkemesinde BM'den davacı oldu. Haitililerin avukatı, New York'taki ABD federal yargıcından BM'nin dokunulmazlığının kaldırmasını talep etti

Kolera mağduru Haitililerin New York'ta görülen davasında, ABD federal yargıcından Birleşmiş Milletler'in (BM) dokunulmazlığının kaldırılması istendi.

Kolera mağduru Haitililerin, 2010 yılında meydana gelen depremin peşinden BM'nin kolera salgınına sebep bulunduğu gerekçesiyle  BM aleyhine açtığı dava, Manhattan'dakiABD 2. Temyiz Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada Haitililerin avukatı Beatrice Lindstrom, Federal Yargıç J. Paul Oetken'e, BM'nin dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi. 

Yargıç Oetken, BM'den tazminat teklifinde olan avukat  Lindstrom'a hitaben ''Önünde tırmanacağın sarp bir tepe var'' ifadesini kullandı.

Avukat Lindstrom, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM'nin dokunulmazlık hakkının olmadığını ileri sürdü. 

Federal yargıç Paul Oetken, duruşmayı erteledi.

ABD Adalet Bakanlığı'ndan avukat Ellen Blain'in de katıldığı 2013 yılında açılan davada, BM'ye ev sahipliği oluşturan ABD, BM'nin dokunulmazlığını öne sürerek, davanın düşürülmesini istiyor.

ABD'nin, Haiti'nin yada herhangi bir şikayetçinin tazminat davasına karşı, ABD mahkemesinin değil, Uluslararası Adalet Mahkemesi'nin tek mekanizma olduğu savunuluyor. 

2011 yılında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un oluşturduğu komisyon koleranın nasıl meydana geldiği meselesi için kati bir karara varamamıştı.   

Haitililerin tazminat talebini reddeden BM hesabına açıklamada olan Genel Sekreter Ban, 2012'nin Aralık ayında yaptığı açıklamda, Haiti'deki kolera salgınının ortadan kaldırılması için 2 milyar 270 milyon dolarlık bir katkı inisiyatifi açıklamıştı.

Haitililerin sıkı hummalı yaşadığı New York'un Brooklyn ilçesinde de 2 bin 600 kurban hesabına açılan ayrı bir dava daha bulunuyor. 

Haiti'de 2010 depreminden sonra 700 bin kişi kolera salgınına yakalanmış, 8 bin 500 civarında kişi hayatını kaybetmişti. Haiti'de 2010 yılından en az 150 öncesine kadar hiç bir kolera vakası görülmedi.

Muhabir: Selçuk Acar

Dünya Haberleri

Japonya'daki depremde can kaybı 30'a yükseldi