Bilim atölyelerinde geleceğin bilim insanları yetişiyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren bilim atölyelerinde, geleceğin bilim insanları yetişiyor. Tarsus ve Mezitli ilçelerindeki Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyeleri...

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren bilim atölyelerinde, geleceğin bilim insanları yetişiyor. Tarsus ve Mezitli ilçelerindeki Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyelerinde çocuklar robotik kodlama, 3 boyutlu tasarım, oyun geliştirme gibi dersler alırken, öğrendikleri bilgiler ışığında bilim ve teknoloji projeleri ortaya koyuyor.
Mezitli Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi öğrencileri sürdürdükleri çalışmalar sonucunda, ‘otomatik su sebili’, ‘akıllı saksı’, ‘akıllı baston’, ‘yangın alarmı’, ‘park sensörü’, ‘akıllı çöp’ projeleri geliştirdi. İnsanların günlük hayatını kolaylaştıracak ve işlevsellik sunacak projelerle bilim ve teknoloji şenliklerine katılmayı planlayan öğrenciler, hem kendilerini geliştirmeyi hem de kenti en iyi şekilde temsil etmeyi hedefliyor.

"Gündelik hayatta insanların karşılaştığı problemleri çözebilmek adına projeler ürettiler"
Mezitli Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi’nde eğitmen olarak görev yapan Erol Kökbudak, atölyede çocukları bilim-teknoloji kamp ve şenliklerine hazırladıklarını söyledi. Çocukların bilim ve teknolojik yeniliklerden beslendiklerini dile getiren Kökbudak, "Öğrencilerimiz projeleri ilk aşamada bilgisayar üzerinden tasarlayıp, sonra takımlarıyla beraber hayata geçiriyorlar. Hayata geçirilen projelerle de kamp ve şenliklere katılıyoruz" dedi. Çocukların yaptıkları bazı projeleri anlatan Kökbudak, "Çocuklar, şu an biraz da gündelik hayatta insanların karşılaştığı problemleri çözebilmek adına projeler ürettiler. Örneğin; görme engelliler için akıllı baston, el sensörlü su sebili, araçlar için park sensörü ve yangınlar için gaz sensörü tasarladılar" diye konuştu.

"Aklında projesi olan çocukları atölyemize bekliyoruz"
Çocukların yaklaşık 3 ay süren bir eğitimden sonra kamplara hazırlandığını vurgulayan Kökbudak, önce bilgisayar temelli, sonrasında da uygulamalı eğitim verdiklerini belirterek, "Bilgisayarda 3 boyutlu tasarım yapıyor, sonra da bu tasarımları yazıcılarımızdan çıkartıyoruz. 3 boyutlu tasarım, oyun geliştirme, robotik kodlama gibi derslerimiz var. Bunun yanı sıra, ahşap geliştirme derslerimiz de oluyor. Eğitimlere sıfırdan başladığımız için, her şeyi öğreniyorlar. Aklında projesi olan, hayali olan çocukları atölyemize bekliyoruz. Bütün amacımız, onları desteklemek ve hayallerine ulaştırmak" dedi.

Öğrenciler projelerini anlattı
Mezitli Kadın ve Çocuk Bilim, Teknoloji Atölyesi’nde eğitim alan 8. sınıf öğrencisi Elif Gündoğar, yaklaşık bir yıldır atölyeye geldiğini ifade ederek, üzerinde çalıştığı projeden bahsetti. Görme engelliler için akıllı baston tasarladıklarını belirten Gündoğar, "Bu projelerle bilim ve teknoloji kamp ve şenliklerine katılmak istiyorum" diye konuştu.
Atölye ile kendisine verilen fırsatların önemine işaret eden Gündoğar diğer çocuklara da, "Hayallerinizin peşinden koşun, neye ilginiz varsa oraya gidin" tavsiyesinde bulundu.
7. sınıf öğrencisi Ali Seymen Özcan da teknolojiye ilgisi olduğu için atölyeye katıldığını ifade ederek, "Arkadaşımla beraber akıllı saksı projesini yaptık. Bu atölye ile bilim şenliklerine katılacağım ve birinci olacağım" diye konuştu.
Atölyeden faydalanan 13 yaşındaki Ela Batır ise bilime olan ilgisinin atölye sayesinde desteklendiğini dile getirdi. Projeler yapmaya başladıklarını anlatan Batır, "Görme engelliler için akıllı baston projesini tasarladık. Bazı kaldırımlarda görme engelliler için yerler var, ama her kaldırımda yok ve bazı yerlerde kaldırım olmadığı için bu proje bence çok mantıklı. Görme engelliler için hayatı kolaylaştıracağımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
9 yaşındaki Doruk Antmen de tasarladığı yangın alarmı projesini anlatarak, bilim ve teknoloji şenliklerine katılıp birinci olmak istediğini ve bu konuda kendine güvendiğini kaydetti.

Teknoloji Haberleri

ARİNKOM TTO, ÜSİMP Ulusal Patent Fuarına katıldı
Vazgeçilmez yemeklere bilimsel dokunuş: Patates, köfte ve pişi için en sağlıklı pişirme yöntemi araştırılacak
Başkan Akın, “Oyun oynayan değil, oyun kodlayan bir gençlik yetişecek”
SBTÜ’den çağ atlatacak buluş
Geliştirdikleri robotla yarışmaya katılacaklar
Bu da ‘Dijital Vatan’
Bilişimin kalbi bir kez daha Antalya’da atacak
Türkiye’nin dayanıklılık sertifikasına sahip ilk bilgisayarı satışa çıktı
Hamsi atıklarıyla gül yetiştirildi: Hamsi gülü
Türkiye-Japonya diplomatik ilişkilerinin 100. yıl dönümü