Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümü

Almanya Başbakanı Merkel, 'Almanya, Avrupa ve dünya iki bloka ayrılmıştı. Berlin’in ortasından geçen duvar, bunun için bir sembol oldu' dedi.

Merkel, başkent Berlin'de bilim adamlarının projelerini tanıttığı 'Falling Walls Conference' adlı etkinliğin açılış konuşmasını yaptı.

Berlin Duvarı’nın yıkılmasının 25. yıl dönümünün kutlandığına işaret eden Merkel, 'Bu gün bize, şahısların özgürlük arzusunun uzun zaman bastırılamayacağını gözler önünde seriyor' dedi.

Eski Doğu Almanya’da yurt baskısına ve engellemelere karşı, korkularını yenen vatandaşların sayısının 1989 yılında arttığını anlatım eden Merkel, mahalli seçimlerde usulsüzlüklerin ortaya çıkarıldığını, açık bir biçimde fikirleri tartışmak için kiliselerde bir araya gelindiğini, haklarını aramak için gruplar oluştuğunu ve talepler için sokaklara çıkıldığını anlattı.

Doğu Almanya'nın 40. kurum yıldönümü olan 7 Ekim 1989'de görkemli bir biçimde tebrik yapıldığını, lakin tıpkı sürede barışçıl eylemleri yapanların ardına de düşüldüğünü belirten Merkel, o çağda gene de şahısların pazartesi gece olunca yapılan gösterilere katıldığını hatırlattı.

Başbakan Merkel, 'Medeni cesaret işaret eden vatandaşların sayısı arttı. İki Almanya içinde sınırların kalkmasını onların cesaretine borçluyuz' dedi.

İnsanların kendi kaderini ele almasıyla Avrupa’nın bölünmesinin ve soğuk savaşın 'tarih olduğunu' vurgulayan Merkel, 'Bugün Avrupa Birliği çatısı altında 28 ülkeden takribî 500 milyon insan yaşıyor ve birileri da bu topluma girmeyi arzuluyor'' dedi.

Birinci Dünya Savaşı, Nasyonal Sosyalizm ve İkinci Dünya Savaşı dönemlerinin ardından Avrupa ülkelerinin bir araya gelemediğini ve soğuk savaşın başladığını anımsatan Merkel, 'Almanya, Avrupa ve dünya iki bloğa ayrılmıştı. Berlin’in ortasından geçen duvar, bunun için bir sembol oldu' şeklinde konuştu.

9 Kasım 1989'dan önceki günlerde artan protesto gösterilerine karşın Berlin Duvarı’nın yıkılacağını kimsenin olası görmediğini anlatım eden Merkel, 'Evet, özgürlüğü elde etmek için mücadelede bulunmak cesaret ister. Özgürlüğü kullanması da cesaret ister' diye konuştu.

Batı Afrika’daki Ebola virüsü salgınına da yer veren Merkel, bu rahatsızlığı durdurmak için araçlar ve metodları arama hakkında Alman İlim adamlarının da yapılan çalışmalarda yer aldıklarını belirtti.

İhmal edilen ve yoksulluktan kaynaklanan sıhhat sahalarına daha çok dikkati çekmek istediğini ifade eden Merkel, 'Salgının bu kadar göze çarpan bulunmadığı dönemde, yeteri kadar buna dikkat çekilseydi, muhtemelen bir aşı bulurduk' dedi.

Dünya Haberleri

Japonya'daki depremde can kaybı 30'a yükseldi