Altın Koza Yaşam Boyu Onur ödülleri verildi

Adana'da bu yıl 18.'si organize edilen, 'Uluslararası Altın Koza Film Festivali' başladı.

Altın Koza Yaşam Boyu Onur ödülleri verildi

Festival kapsamında 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık gösterilen, Nebahat Çehre, Kadir İnanır ve Ali Özgentürk, düzenlenen törenle ödüllerini aldı. Yoğun ilgi gösterilen etkinlikte, duygu dolu anlar yaşandı.

Merkez Parka Amfi Tiyatro'da gerçekleştirilen ödül törenine yoğun ilgi gösterildi. Törene, Kalkınma Bakanı Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin, AK Parti Adana Milletvekilleri Necdet Ünüvar, Fatoş Gürkan, CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş'ün yanı sıra sinema dünyasının önde gelen isimleri ve çok sayıda davetli katıldı. Gecede bir konuşma yapan Bakan Yılmaz, 'Uluslararası Altın Koza Film Festivali'ne ilk kez katılmasına rağmen adını sıkça duyduğunu ve kulağının alışık olduğu bir festival olarak öne çıktığını anlattı.

Yılmaz, "Bu da festivalin markalaştığını gösteriyor ve burada yaklaşık 40 yıllık bir zaman diliminden bahsediyoruz. Adana'nın ve Çukurova'nın ismiyle özdeşleşmiş olan festivalin, bugün gelinen noktada uluslararası bir boyut kazanması oldukça önemli. Festivali ilk başlatanlara olduğu gibi bugünlere getirenlere de şükranlarımı sunuyorum" dedi. Söz konusu organizasyonla birlikte Türk sinemasının önemli bir ivme kazandığını düşündüğünü anlatan Yılmaz, Türkiye'de ilk film gösteriminin 1914 yılında
 gerçekleştirildiğini ve 2014 yılındaysa bunun 100. yılını kutlamaya hazırlandıklarına dikkat çekti.

 "TÜRK SİNEMASI ÖZELLİKLE SON DÖNEMLERDE ÖNEMLİ BİR İVME KAZANDI"

 Sinemanın bir zamanlar Türk insanının hayatında önemli bir yeri olmasına rağmen, bir dönem eski önemini kaybetmesi ve gerilemesine rağmen, özellikle son dönemlerde yeniden ivme kazanarak, toplumsal hayattaki konumunu daha da güçlendirdiği yorumunda bulunan Yılmaz, özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türk sinemasına verilen desteklerinse bu alanda atılan önemli bir adım olarak öne çıktığını vurguladı. Bakan Yılmaz, "Yerli sinema filmleri ve seyirci sayısı sürekli artıyor, sanatçılarımız uluslararası alanlarda ödüller alıyor. Bu bizi gururlandırıyor. Diğer taraftan da dünya sinemasının güzelliklerini halkımızla buluşmasını istiyoruz. Bunlar birbirini dışlayan hedefler değil. Bir taraftan halkımız, kendi sanatçısının üretimini görmeli, Anadolu'nun derinlerine inen güzel örneklerle buluşmalı, yine aynı şekilde dünya sinemasından da kaliteli ve önemli eserlere ulaşabilmeli" dedi. Adana'nın önemli bir kültürel potansiyele sahip olmasına rağmen, bir kültür merkezi olmadığına işaret eden Yılmaz, bakanlık olarak konuya el atıp, gereken çalışmaların yapılması noktasında çaba sarf edeceklerinin sözünü de verdi.

 "YERLİ FİLM İZLEME ORANI YABANCI FİLM İZLEME ORANINI AŞTI"

 1969 yılında temelleri atılan 'Altın Koza Film Festivali'nin, bugün Türkiye'nin en büyük ve prestijli festivallerinden biri haline geldiğini kaydeden Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin ise, organizasyonun sadece Adana'ya değil, Türkiye'nin her bölgesinde sosyal ve kültürel hayata önemli katkılar sunduğunun altını çizdi. Festivalin, 'uluslararası bir kimliğe' bürünmesini önemsediklerini ifade eden Şahin, bakanlık olarak Türk sinemasının gelişimi noktasında çok ciddi destekler verdiklerini dile getirdi. Bugün festivalde ödül için yarışan 14 uzun metrajlı filmin de yine bakanlık desteğiyle çekildiğini hatırlatan Şahin, son yıllarda Türk izleyicisi sayısında da artış yaşandığını ve bu rakamın 65 bine ulaştığı bilgisini verdi. Şahin, söz konusu rakamın da Türkiye'de yerli film izleme oranının, yabancı film oranını geçtiğini ortaya koyduğunu da sözlerine ekledi.

 "ALTIN KOZA TÜRK SİNEMASININ GELİŞİMİNE ÖNEMLİ BİR KATKI SUNUYOR"

 Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da, bir toplumun şehirleşme ve medeniyet düzeyinin, o toplumun sanata ve sanatçıya verdiği destekle ölçülebileceğini ifade ederek, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün; "Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuştur demektir" sözünü hatırlattı. Adana ve Adanalıların, Türk sinemasının gelişimi noktasında üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları, 'Altın Koza' ile birlikte yerine getirdiğini kaydeden Coş, konuşmasınıysa şöyle sürdürdü; "Adana ve Adanalılar sanata ve sanatçıya değer verme konusunda tarihten bugüne kadar üzerlerine düşeni en iyi şekilde yerine getirmiştir. Şu anda 18.'sini hep birlikte gerçekleştirmiş olduğumuz; 'Uluslararası Altın Koza Film Festivali' bunun en somut bir örneğidir. 40 yıldır sinema sanat ve sanatçısına Adanalı hemşerilerimiz, Adana yerel yönetimi destek olmuş ve bu destek de artan bir şekilde devam ettiği gibi etmeye de devam edecektir."

 "VERDİĞİMİZ SÖZLERİ TUTMANIN HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ"

 Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, Adana'nın Türk sinemasında oldukça önemli bir yeri olduğunun altını çizerek, 'Altın Koza'nın gelişmesi ve büyümesininse kent insanın katkı ve destekleriyle olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yılki festivalde, 'Altın Koza'nın daha geniş bir konsepte düzenleyip, daha fazla ismi ve eseri sinemaseverlerle buluşturmanın sözünü verdiklerini ve bunu tutmanın haklı gururunu yaşadıp0ını vurguladı. Bakan Yklarını anlatan Aldırmaz, bunun yanında 'Sinema Müzesi' sözünü de yine aynı şekilde yerine getirerek, festival kapsamında söz konusu müzenin açılışını gerçekleştireceklerini dile getirdi. 9 gün sürecek festivalin dolu dolu geçeceğini, sinema ve sinema sanatçılarını halkla buluşturacaklarını ifade eden Zihni Aldırmaz, Her kategoride ödül veren bir yapılanmayı hissedeceksiniz. 9 gün sanatla iç içe yaşayacağız" dedi.

 "SANATÇILARIMIZIN İSİMLERİNİ CADDE VE SOKAKLARA VERECEĞİZ"

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan bir kararla birlikte festival kapsamında daha önce ödül alan toplam 12 sanatçının isminin cadde ve sokaklara verileceğini hatırlatan Zihni Aldırmaz, bu uygulamanın önümüzdeki günlerde de süreceğini, böylelikle sinema sanatçılarının pozitif enerjisini halkla buluşturacaklarını belirtti. Geçtiğimiz yıl festivalle birlikte Filistin'de yaşananları ortaya koyduklarını dile getiren Aldırmaz, bu yıl da 'Ben Asyalıyım, Ben Afrikalıyım' bölümüyle de bölgede yaşananları
 gözler önüne sermek istediklerini vurguladı. Nuri Bilge Ceylan'ın, Cannes Film Festivali'nde ödül alan; 'Bir Zamanlar Anadolu'da adlı filmini Türkiye prömiyerini Adana'da gerçekleştireceğini belirten Aldırmaz, bunun Adana için büyük bir jest olduğunu savundu.

 "ADANA KEBAP VE ŞALGAMLA DEĞİL SANATSAL DEĞERLERİ ÖNE ÇIKMALI"

 Aldırmaz, "Adana deyince kebap veya şalgam akla gelmemeli. Bu bizim bir zenginliğimiz olabilir ancak film yapımcıları ve sanatçılarımıza şunu söylüyorum; Adana muhteşem bir coğrafya. Türkiye'yi tanımak istiyorsanız eğer o zaman Adana'yı tanıyın. Birçok kente giderek yapabileceğimiz filmleri Adana'da da yapabilirsiniz. Muhteşem bir coğrafi ve mevsimsel özelliklere sahibiz" yorumunda bulundu. Festival kapsamında 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görülen Nebahat Çehre, ödülünü Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz'ın elinden aldı. Çehre, "Ben de artık kendimi Adanalı sayabilirim. Burada geçmiş dönemde çektiğimiz bir filmde beni diri diri toprağa gömmüşlerdi. O zaman çok korkmuştum ve oyunculuk adına da büyük heyecan yaşamıştım. Bir insan için alabileceği en önemli ödül; 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'dür. Bu onura layık olmaya çalışacağım gibi daha da güzel işlerin altına imza atacağım" dedi.

 "BEN OLMASAYDIM BU ÖDÜLÜ ALAMAZDIM. KENDİME TEŞEKKÜR EDİYORUM"

 'Yaşam Boyu Yaşam Ödülü'ne layık görülen Ali Özgentürk'e ödülünüyse, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz sundu. Özgentürk, sahnede yapmış olduğu konuşmasındaysa; "Adana'ya yakışan, çok sesli bir festivali gerçekleştirdikleri için Adanalılara teşekkür ediyorum. Sinemayı dimdik ve gerçekçi bir şekilde yapan genç sinemacılara teşekkür ediyorum. Babama teşekkür etmek istiyorum, çünkü o benim baş mimarım. Kendime teşekkür etmek istiyorum, çünkü ben olmasaydım bu ödülü almazdım. Adana halkına teşekkür etmek istiyorum çünkü 19 yaşıma kadar ruhumu onlar dizayn ettiler. Dadaloğlu'na, Karacaoğlan'a, Yılmaz Güney'e teşekkür ediyorum. Onlar olmasaydı ben bu ödülü alamazdım" ifadesini kullandı.

 "ADANALILAR ADETA BİR SİNEMA SEVDALISI. BEN DE BİR ADANALIYIM"

'Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görülen bir diğer isim olan Kadir İnanır ise ödülünü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin'in elinden aldı. İnanır, "Türk sinemasının güçlenmesi ve gelişmesi noktasında Adana oldukça önemli bir misyon üstlendi. Bu noktada biz sanatçılar olarak Adana için ne yapsak az, sizin bu hakkınızı ödeyemeyiz. Geçmişte Adana'nın desteği olmadan film çekmek çok zordu. Adana ve
 bölgesinin istediği her film, mutlaka İstanbul'da gösterime girerdi. Ve en güzel filmleri de onlar istediler. Adanalılar, gerçek bir sinema sevdalısıdır. İnsanlarıyla birlikte Adana, bizim mesleğimize çok önemli katkılar sağladı. Bende kendimi bir Adanalı olarak görüyorum. Meslek hayatımın 42. yılında böylesi bir gecede onurlanmak, bir sanatçının istediği ve arzuladığı en büyük değerdir. Daha önce yine Adana'da almış olduğum; 'En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nün yanına şimdi bu ödülü koyacağım. Çok mutluyum."

İHA DA ÖDÜL ALDI

'18. Uluslararası Altın Koza Film Fesitvali'ne katkı ve destek sunan kurum ve kuruluşlar da gecede ödüllendirildi. Bu kapsamda, festivalin 'İletişim Sponsoru' olan İhlas Haber Ajansı (İHA) da ödül aldı. İHA Genel Müdürü Fevzi Kahraman, sahnede çıkarak ödülünü AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan'ın elinden aldı. A Haber Program Müdürü Hüseyin Özcan ise ödülünü, CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş'ün elinden alırken, Turkuvaz Kurum İletişim Grup Başkanı Fecir Alptekin ile Sabah Gazetesi Adana Bölge Koordinatörü Ersin Ramoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin'den aldı. THY adına da ödülü Bölge Müdürü Bahri Yılmaztürk ise ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz'ın elinden aldı. Ödül töreninin ardından Mazhar, Fuat, Özkan (MFÖ) üçlüsü etkinliğe katılanlara verdikleri konserle unutulmaz anlar yaşattı.

Sinema Haberleri

‘Testere’ Ödüle Doymuyor