Akdeniz Meyve Sineği ile "Dijital Zararlı Tespit Tuzağı"yla mücadele

Çukurova Bölgesi'nde özellikle turunçgil üretiminde ürün kayıplarına neden olan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede çığır açacak 'Dijital Zararlı...

Çukurova Bölgesi'nde özellikle turunçgil üretiminde ürün kayıplarına neden olan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede çığır açacak "Dijital Zararlı Tespit Tuzağı" prototipi imal edildi.

Cihaz, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Muharrem Say'ın danışmanlığında yürütülen doktora tezi çerçevesinde doktora öğrencisi Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Dündar tarafından geliştirildi.

Geliştirilen cihaz, başta Akdeniz Meyve Sineği olmak üzere dijital ortamda tanımlanmak şartıyla tüm zararlılarla mücadelede erken uyarı sistemi olarak kullanılabilecek. Muadillerine kıyasla çok daha etkin ve kolay işletilebilen cihaza ait bir de cep telefonu uygulaması geliştirildi. Sistemin parçası olan cep telefonu uygulamasıyla, önceden tanımlanmış zararlı eşik değerleri ve iklim parametreleri birlikte değerlendirilerek, günlük zararlı yoğunluğu hakkında üreticiler tespit ettikleri saat diliminde uyarı mesajı alacaklar.

Tescil ve patent işlemleri devam ediyor

Bu özellikleriyle sistem, iklim parametreleri ve zararlı yoğunluğu arasındaki ilişkinin, yapay zeka teknolojisiyle modellenmesi sonucunda, üreticiler ve ilgili kurumlar için erken uyarı sistemi olarak kullanılabilecek.

Geliştirilen dijital platformun yaygınlaşmasıyla, tarım ilacı uygulama sayı ve miktarının azalacağını vurgulayan Doç. Dr. Sait Muharrem Say, bu durumun üretim maliyetlerinde azalma, üretimde kalite ve miktar artışı ile çevre ve halk sağlığı alanlarında yararlar elde edileceğini ifade etti.

Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Dündar da, geliştirilen dijital sistemin saha çalışmalarının tamamlandığını, seri üretim için gerekli tescil ve patent işlemlerinin devam ettiğini vurguladı.

Teknoloji Haberleri

ARİNKOM TTO, ÜSİMP Ulusal Patent Fuarına katıldı
Vazgeçilmez yemeklere bilimsel dokunuş: Patates, köfte ve pişi için en sağlıklı pişirme yöntemi araştırılacak
Başkan Akın, “Oyun oynayan değil, oyun kodlayan bir gençlik yetişecek”
SBTÜ’den çağ atlatacak buluş
Geliştirdikleri robotla yarışmaya katılacaklar
Bu da ‘Dijital Vatan’
Bilişimin kalbi bir kez daha Antalya’da atacak
Türkiye’nin dayanıklılık sertifikasına sahip ilk bilgisayarı satışa çıktı
Hamsi atıklarıyla gül yetiştirildi: Hamsi gülü
Türkiye-Japonya diplomatik ilişkilerinin 100. yıl dönümü