ABD Kongresi, hükümetin resmi şekilde 'kapanmasına' sadece saatler kalmasına karşın bütçe tasarısını halen oylamadı.
Kongre'de öğleden sonra oylanması beklenen bütçe tasarısı yeterli çoğunluğun sağlanamayacağı endişesiyle henüz oylamaya sunulamadı.
Demokrat ve Cumhuriyetçilerin tasarıya karşı çıkan isimleri ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor.
Tasarı bu gece sebebi ile onaylanmazsa, ABD hükümeti geçen sene bulunduğu bunun şeklinde kepenk kapatmak durumunda kalacak.
Öte yandan, Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, gündelik matbuat brifinginde, ABD Başkanı Barack Obama'nın birtakım çekinceleri olmasına karşın hükümetin açık kalması için tasarıyı onaylayacağını söyledi. Ancak, tasarının Obama'nın onayına sunulabilmesi için 218 kabul oyu alarak Kongre'den geçmesi gerekiyor.
Buna karşın, Meclisteki Demokratların lideri Nancy Pelosi ve Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren'ın öncülük ettiği bazı Demokratlar, bütçe tasarısının bankalara yönelik sınırlandırmaları hafiflettiği gerekçesiyle karşı oy kullanacaklarını açıkladı.
Beyaz Saray'ın tasarıya destek vermesinden dolayı iri bir düş kırıklığı yaşadığını dile getiren Pelosi, Dodd-Frank Bankacılık Reformuna ait değişiklikleri ''fidye'' şekilde nitelendirdi. Warren ise tepkisini 'Amerikalılar bizi buraya Wall Street bankaları için çalışmaya göndermedi' diyerek gösterdi.
Söz konusu değişiklikler bankaların türev ürün ve vadeli işlemlerine yönelik sınırlandırmaların kaldırılmasını öngörüyor.
-Hükümet geçen sene 16 gün kapalı kaldı-
ABD'de federal hükümet, Demokrat ve Cumhuriyetçilerin bütçe meselesinde uzlaşmaya varamamasından ötürü 1-16 Ekim 2013'te kepenk kapatmıştı.
Bütçenin onaylanmaması sebebiyle faaliyetlerine mesafe sağlayan federal kurumlarda vazife yapan yaklaşık 800 bin halk çalışanı, 16 gün işlerine gidemezken, binlerce gardiyan, polis ve sınır denetim görevlisi ücret alamadan çalışmıştı.
Ülkeye takribî 24 milyar dolara mal bulunan bütçe krizi, 17 Ekim'de sona ermişti.
Muhabir: Gülbin Yıldırım
Kaynak: AA