64 parçadan oluşuyor: Türkiye’de bulunan en değerli 2. hazine

SAMSUN (İHA) – Türkiye’de Karun hazinelerinden sonra bulunan en değerli hazine olma özelliğini taşıyan 64 parçadan oluşan Amisos Hazineleri, Samsun Müzesi’nde sergileniyor.Amisos Hazinesi, Samsun’da 28 Kasım 1995 tarihinde bir inşaat k...

SAMSUN (İHA) – Türkiye’de Karun hazinelerinden sonra bulunan en değerli hazine olma özelliğini taşıyan 64 parçadan oluşan Amisos Hazineleri, Samsun Müzesi’nde sergileniyor.
Amisos Hazinesi, Samsun’da 28 Kasım 1995 tarihinde bir inşaat kazısı sırasında bulundu. Amisos Tepesi adını alan yerde bulunan hazine, Pontus Krallığı hanedan üyelerine ait olup 64 parçadan oluşuyor. Karun Hazinesi’nden sonra Türkiye’de bulunan en değerli hazine olan Amisos Hazinesi cam, madeni, pişmiş toprak, mermer ve altın olmak üzere 5 kategoriye ayrılıyor. Altın eserlerin geçmişi M.Ö. 1. yüzyıla, diğer eserlerin geçmişi ise M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanıyor.

Altın taç, kurdele, bilezik, düğme, yüzük ve birçok eser sergileniyor
Samsun Müzesi’nde sergilenen eserler arasında Helenistik Dönem’e ait altın kaplama boncuk taneleri, pişmiş topraktan tütsü kabı, kandil, amphoriskos, altın kolye, akik kolye, altın aplik, altın kolye ucu, altın küpe, altın bilezik, unguentarium (toprak şişe), kurşun kutu, altın taç, altın yüzük, altın kolye sallantısı, altın iğne, altın düğme, cam phiale (delik kase), cam kase, alabastron (zarif şişe), istiridye kabuğundan kozmetik kabı, toprak üzeri altın kaplama sarkaç ve altın diadem (kralların bağlı oldukları otoriteyi temsilen taktıkları kurdele) yer alıyor.

Kültür Haberleri

Bulanık’ta ‘2. Geleneksel Spor Şenliği’ yapıldı
Van’da yapımı devam eden kütüphanelerle ilgili değerlendirme toplantısı
Alanya’nın yöresel ürünleri YÖREX’te tanıtılıyor
Muradiye’de “Merkezim Her Yerde” etkinliği
Elazığ TSO, Antalya YÖREX Fuarında
Altın Portakal jürisi Mercan Dede’nin sergisini gezdi
Aydın’da 2. Ulusal Kadına Şiddet Karikatür Yarışması başlıyor
Şiirin ve sanatın hayat bulacağı Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları başlıyor
Adolf Behne’nin fikirleriyle can bulan eserler geleceğin mimarlarına ilham oldu
650 yıllık Gezek kültürü Osmangazi’de yaşatıldı