2012'de belli sektörlerden çıkışlar ve düşenler olacaktır

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür: ''(Büyümedeki yavaşlama nedeniyle) 2012'de belli sektörlerden çıkışlar, zor duruma düşen işletmeler olabilir.

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür: -''(Büyümedeki yavaşlama nedeniyle) 2012'de belli sektörlerden çıkışlar, zor duruma düşen işletmeler olabilir. Sonuçta ufak da olsa KOBİ kredilerindeki sorunlu kredi oranlarında artış yaşanabilir. Ancak bunun olumsuz etkisini 2009'da gördüğümüz düzeyde beklemiyoruz'

-''Akbank olarak KOBİ kredilerinin yüzde 5'ini turizm sektörüne veriyoruz. Biz bunun, Turizm Destek Paketi ile 2012 yılında yüzde 5'in üstünde bir orana yükseleceğini düşünüyoruz''


İSTANBUL (A.A) - Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, Türkiye'de büyümedeki yavaşlama nedeniyle 2012 yılında belli sektörlerden çıkışlar, zor duruma düşen işletmeler olabileceğini ve ufak da olsa KOBİ kredilerindeki sorunlu kredi oranlarında artış yaşanabileceğini, ancak bunun olumsuz etkisini 2009 yılında görülen düzeyde beklemediklerini bildirdi.
Gür, bankanın geliştirdiği Turizm Destek Paketine ilişkin düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, bankanın ülke çapında otel, kafe, restoran, acente, mağaza gibi sektörün tüm oyuncularını içine alan bir araştırma yaptırdığını, araştırmanın sektörün mevcut durumunu ve geleceğe ilişkin beklentilerini yansıttığını belirtti.
Araştırma sonuçlarına göre, firmaların yüzde 71'inin 2011 yılının olumlu geçtiğini düşündüğünü, sektörde yer alan firmaların yüzde 34'ünün 2011 yılı içinde yenileme ya da yatırım gerçekleştirdiğini, konaklama sektöründe yer alan firmaların yüzde 53'ünün cirolarının son 2 yılda arttığını kaydetti.
Araştırmanın, 2012 yılı sektör beklentilerinin de oldukça olumlu olduğunu ortaya koyduğuna işaret eden Gür, firmaların yüzde 72'sinin önümüzdeki iki yıl boyunca cirolarının artacağını öngördüğünü, araştırmaya katılan firmaların yüzde 58'inin 2012 yılı için tesislerinin büyüyeceği, yüzde 67'sinin de gelecek iki yılda tesislerinin doluluk oranlarının artacağı beklentisinde olduklarını vurguladı.

-''Paketle 2012'de 1 milyar lira civarında destek vermeyi öngörüyoruz''-

Akbank KOBİ Bankacılığı olarak konaklama başta olmak üzere acente, operatör, mağaza, restoran gibi turizm sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lere yönelik Turizm Destek Paketini geliştirdiklerini ifade eden Gür, firmaların Turizm Destek Kredisini yapacakları yeni yatırımlar için olduğu kadar, yeni sezon için ihtiyaçları olan işletme kredisi olarak kullanmak üzere de alabileceklerini, krediyi kullanan müşterilerin ayrıca kullandıkları kredi tutarına göre ücretsiz havale, EFT ve çek tahsilatı gibi çeşitli avantajlardan yararlanacaklarını söyledi.
Gür, Turizm Destek Paketiyle 2012 yılı içinde yaklaşık 1 milyar lira civarında destek vermeyi öngördüklerini belirtti.
100 bin liraya kadar Turizm Destek Kredisi kullanan Akbank müşterilerinin kredi kullandırımını takiben 3 ay boyunca ücretsiz olarak Akbank Kurumsal İnternet Şubesinden sınırsız havale ve EFT ile Akbank şubelerinden 10 adet havale, 10 adet EFT işlemi ve 10 adet çek tahsilatı yapabileceklerini kaydeden Gür, 100 bin liranın üzerinde Turizm Destek Kredisi kullananların ise kredi kullandırımını takiben 3 ay süresince ücretsiz olarak Akbank Kurumsal İnternet Şubesinden sınırsız havale ve EFT ile Akbank şubelerinden 20 adet havale, 20 adet EFT ve 20 adet çek tahsilatı gerçekleştirebileceklerini bildirdi.

-''Reel sektörle konuştuğumuzda, siparişlerde ciddi artış var''

Soruları da yanıtlayan Kaan Gür, geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş ve Kayseri'de bulunduğunu anlatarak, ''Orada şunu gördük; 'Avrupa'daki kriz önünde sonunda Türkiye'yi negatif etkileyecek' yorumları yapıyoruz, ama reel sektörde iş adamlarıyla oturup konuştuğunuzda Türkiye'de özellikle Çin'e oranla hem teslimatlar, hem de esnek üretim kabiliyetinden dolayı ciddi anlamda siparişlerde artış var. Avrupa'da belli başlı ülkelerin yerine, Türkiye kendini ikame etmeye başlamış'' şeklinde konuştu.
2012 yılında büyümedeki yavaşlama nedeniyle belli sektörlerden çıkışlar, zor duruma düşen işletmeler olabileceğine dikkati çeken Gür, sonuçta ufak da olsa KOBİ kredilerindeki sorunlu kredi oranlarında artış olabileceğini, ancak bunun olumsuz etkisini 2009'da görülen düzeyde beklemediklerini, 2009'da KOBİ kredilerindeki sorunlu kredi oranının yüzde 9'a yakın olduğunu, oranın şu anda yüzde 5'in altına indiğini söyledi.

-''Kredi pastası içinde KOBİ'lerin payı artacak''-

Akbank olarak her sektöre destek vermeyi amaçladıklarını, Türkiye'de turizm sektörü kredilerinin toplam krediler içindeki payının artırılması gerektiğini belirten Gür, toplamda 19 milyar lira civarında konaklama ve turizmle ilgili sektörlere verilen kredi büyüklüğünün söz konusu olduğunu, dolayısıyla bu alanın toplam kredilerde yüzde 3'ler civarında bir pay aldığının söylenebileceğini anlattı.
Akbank'ta KOBİ kredilerinin yüzde 5'inin turizm sektörüne verildiğinin altını çizen Gür, ''Hem turizm yatırımları olsun, hem renovasyon talepleri olsun, hem enerji verimliliği olsun işletme sermayesi dahil buradaki payın artmasını istiyoruz. Biz bunun Turizm Destek Paketi ile 2012 yılında yüzde 5'in üstünde bir orana yükseleceğini düşünüyoruz'' diye konuştu. Gür, KOBİ kredilerinin Akbank bilançosundaki payının yüzde 28 civarında olduğunu belirtti.
2012 yılında Türkiye'deki büyümenin yüzde 3-4 civarında olmasının beklendiği göz önüne alındığında toplam kredi pastası içinde KOBİ'lerin payının artacağını ifade eden Gür, dolayısıyla doğal olarak toplam kredi pastası küçüleceği için bankaların 2012 yılında KOBİ bankacılığına daha fazla fokuslanacağını söyledi.

Hibe - Proje - Burs Haberleri