Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
00:51 Serbest Güreş Milli Takımı, Avrupa üçüncüsü00:46 Yüksekova’da şiddetli fırtına: Çatılar uçtu, üzerine beton parçası düşen ar...00:34 Karaman’da kavga ihbarına giden polislere konfetili sürpriz00:26 Emniyet müdüründen emniyet kemeri takmayan sürücüye ceza yerine çikolata ta...00:22 Sivas’ta nisan karı... Kent merkezi beyaza büründü00:18 Malatya’da otomobil aydınlatma direğine çarptı: 1 ölü, 2 yaralı00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto’yu havalimanında ka...00:05 Şemdinli’de sağanak etkili oldu, hastaneyi su bastı23:59 Yüksekova’da sel sularında mahsur kalan sürücüyü belediye ekipleri kurtardı23:56 Barcelona yarı final kapısını araladı23:54 ABD Başkanı Donald Trump, nükleer anlaşma sağlanamaması halinde İran’a karş...23:48 Şırnak’ta 19 yaşındaki çoban hayvanlarını otlattığı yerde ölü bulundu23:45 Antalya-Konya karayolunda kar yağışı etkili oldu: Kar kalınlığı yer yer 10...23:43 Hatay’da motosiklet ile otomobil çarpıştı: 1’i ağır 2 yaralı23:35 İlker Püren: "İkinci yarıdaki istek ve arzumuzu baştan ortaya koyabilmiş ol...23:35 TVF Başkanı Üstündağ: "Dünyada artık Türk voleybolu konuşuluyor"23:34 KYK, Bayburt’ta yurtta cinayet işlendiği iddiasını yalanladı23:31 Ankara Emniyet Müdürlüğü "çıplak arama" iddialarını yalanladı23:30 Yalçın Koşukavak: "Bu zor şartlar altında play-off mücadelesini sürdürmek i...23:28 Malatya’da iş kazası: 1 ağır yaralı
Sağlık 04 Nisan 2025 - 09:43 Yorum: 0

‘Sendromlu’ binalar hastalık saçıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, evlerdeki banyo, mutfak ve oda gibi kapalı alanlarda rutubet nedeniyle oluşan küf ya da mantarların, zatürre ve kalıcı akciğer hasarına yol açabileceği uyar...

‘Sendromlu’ binalar hastalık saçıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, evlerdeki banyo, mutfak ve oda gibi kapalı alanlarda rutubet nedeniyle oluşan küf ya da mantarların, zatürre ve kalıcı akciğer hasarına yol açabileceği uyarısında bulundu. Tıpta ‘hasta bina sendromu’ olarak adlandırılan bu duruma karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kılınç, "Küf ve mantarları solumak, mikrobik olmayan zatürreye yol açabiliyor. Bu durum süreklilik arz eder, tedavisi de erken dönemde yapılmazsa, kalıcı akciğer hasarlarına neden olabiliyor" diye konuştu.
Evlerdeki küf ve mantarların zaman zaman gözardı edilebildiğini ancak bu durumun gizli bir tehlike oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Kılınç, alınması gereken önlemlerle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

"Hastada hayati risk bile olabilir"
Evlerin iyi havanlandırılması ve rutubete karşı önlemler alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kılınç, "Küf; kokusundan ve yüzeylerde oluşan siyah ya da mavi renkli üremelerden rahatlıkla anlaşılabilir. Duvarda kabarmalar, boyanın arkasında oluşan pamuksu tabakalar, en belirgin özellikleri arasında. Küf ve mantar, mevsim olarak daha çok kış aylarında görülse de diğer mevsimlerde de ortam havasına karışmaya devam ederler. Bu oluşumları önlemek için vatandaşlar, kapalı alanları sıklıkla havalandırmayı ihmal etmemeli. Küf ve mantar oluşan yapıyı, yüzeyi onarmalı ve iyileştirmeliyiz. Bunun dışında ortam iklimlendirmesinin iyi olması ve klima filtrelerinin de düzenli periyotlarda değiştirilmesi çok önemli. Otel, alışveriş merkezleri ve hastanelerin iklimlendirilmesinde kullanılan merkezi klima sistemlerinde dezenfeksiyon iyi yapılmazsa, lejyonella dediğimiz bakteri ürer. Bu da solunum yoluyla havalandırma kanallarından ortama saçıldığında, bakteriyel zatürrelere yol açar. Lejyoner zatürresi ya da turist zatürresi dediğimiz durumlar ortaya çıkabilir. Bunlar da tehlikeli zatürrelerdir. Erken teşhis edilmezse, hastada hayati risk oluşturabilir" ifadelerini kullandı.

"İzmir’de kirlilik 4-5 kat fazla"
Dış ortamdaki hava kirliliğinin de insan sağlığı için ciddi tehlike oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kılınç, "Ortamda kirleticiler var ve bunlar ölçülebilir şeyler. Bunlar, Partikül Madde (PM) 2,5 ya da 10 dediğimiz kirleticiler. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu kirleticilerin, metreküpte bulunması gereken mikrogramları belirlenmiş durumda. Örneğin; PM 2,5 için metreküpte 15 mikrogramdan daha fazla olmaması gerekir. Ancak İzmir’de hava kirliliği bakımından, ocak ayından bugüne kadar 15 olması gereken değer, her gün 4 ya da 5 kat (80-100 arası) daha fazla tespit edildi. PM 2,5 olarak adlandırdığımız hava kirliliği oluşturan maddeler, sadece bronşlarda kalmıyor, solunduğunda kana da geçiyor ve vücudun tüm organlarına gidebiliyor. Dolayısıyla kalpte, akciğerde, beyinde ve vücudun her yerinde hasara yol açabiliyor" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber