Seyran Park
Yeşilyurt
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
09:17 Sürülerin tozlu su yolculuğu ortaya kartpostallık görüntüler çıkarıyor09:16 Adana’da kara yollarında mobil orman kontrol noktaları kuruldu09:15 Herkesin düz gittiği istikamette geri geri giden sürücü kamerada09:11 Ucuz arsa satma vaadi ile vatandaşları dolandıran 7 şüpheliden 3’ü tutuklan...09:10 Kayseri’de 17 ekip ile Narko-Kom Uygulaması: 70 bin dal makaron ele geçiril...09:09 8 yıl önce devlet desteğiyle 31 koyun alan mahallenin tek kadın çobanı, koy...09:07 Tüpçünün motosiklet tutkunu kedisi08:59 İskenderun körfezinde nesli tükenmekte olan Akdeniz foku kameralara yakalan...08:56 Yurtta hava durumu08:55 Discord üzerinden suç içerikli paylaşımlar hakkında çalışmalar devam ediyor08:22 8 ayrı suç örgütüne “Kuyu-32” ve -Kuyu-33” operasyonları: 95 şüpheli yakala...08:11 Bakan Yerlikaya: “Bursa’da ambulansın önünü kesen şüpheliler yakalandı”06:42 BM Genel Sekreteri Guterres’i “istenmeyen kişi” ilan eden İsrail’e 104 ülke...05:36 İrlanda Başbakanı Harris’ten İsrail’in UNIFIL saldırılarına tepki05:24 Üniversite öğrencilerinden çevre temizliği05:24 Kadın polisler, şehit kadın polislerin anısına fidan diktiler05:24 Tercan Halk Eğitim Merkezi yenileniyor05:24 Salih Baba Yurt Müdürlüğü’nden anlamlı dünya kız çocukları günü etkinliği05:24 Bayburt’ta "Amatör Spor Haftası" etkinlikleri düzenlendi05:24 Görme Engelliler Halter Şampiyonasında Şimşek dünya ikincisi oldu
Sahil Park
Yaşam 21 Mayıs 2024 - 10:11 Yorum: 0

Prof. Dr. Mesut Başıbüyük: "30 yılda afet sayısı 40’tan bin 475’e çıktı"

Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, iklim değişikliği nedeniyle maruz kalınan meteorolojik afetlerin sayısının artacağını söyleyerek, "30 sene önce yılda 35-40 civarında meteorolojik afet...

Prof. Dr. Mesut Başıbüyük: '30 yılda afet sayısı 40’tan bin 475’e çıktı'

Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, iklim değişikliği nedeniyle maruz kalınan meteorolojik afetlerin sayısının artacağını söyleyerek, "30 sene önce yılda 35-40 civarında meteorolojik afet kaydedilirken, 2023 yılında bu rakam bin 475’e ulaşmış" dedi.
Dünyada su kaynaklarının kuruması, kirletilmesi, doğa tahribatı gibi olumsuzlukların ortaya çıkardığı ve iklim değişikliği, birçok aşırı hava olaylarına neden oluyor. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, küresel iklim değişikliği ve bunun etkileri hakkında İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu.

"Meteorolojik afetlerin sayısı artacak"
Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, okyanus yüzey suyu sıcaklık değerleri ve hava sıcaklık değerlerine bakıldığında tüm zamanların rekorunun kırıldığını gördüklerini söyleyerek, “Dolayısıyla artan deniz yüzey suyu sıcaklıkları, artan hava sıcaklıkları kendisiyle beraber bu meteorolojik afetlerle beraberinde getiriyor. Şimdi bunu zaten çok net bir şekilde görüyoruz. Geçen ay içerisinde yani son belki 40-45 aydan beri sürekli rekor kırılıyor. Ve son bir sene içerisinde de bu marjın yani artan sıcaklık artışı veya deniz, yüzey suyu sıcaklığı artışının çok yüksek değerlere ulaştığını görüyoruz. Yani 40 senede, 50 senede meydana gelen artış kadar neredeyse bir artış yanıyor. Şimdi biz bundan şunu beklememiz gerekiyor. Bu bizim maruz kalacağımız meteorolojik afetlerin sayısını artıracak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yıllık iklim değerlendirme raporlarına baktığınız zaman bundan yaklaşık 30 sene önce yılda 35-40 civarında meteorolojik afet kaydedilirken, 2023 yılında bu rakam bin 475’e ulaşmış” şeklinde konuştu.

"Bunların hepsi iklim anomalisi"
Çok sıcak bir kış yaşanıldığını kaydeden Prof. Dr. Başıbüyük, “Çok az kar yağışı yaşadık ve hemen arkasından yoğun toz fırtınalarına da maruz kaldık. Bunların aslında hepsi iklim anomalisi ve bir meteorolojik afet olarak karşımıza çıkıyor. Şimdi bu yaşanan sıcak hava dalgalarından sonra bu meydana gelen yağışlar da gördüğünüz gibi ani sel şeklinde. Çok kısa zaman içerisinde yeryüzüne inen yağışlar çoğu zaman insanların işine yaramaktan ziyade zarar veriyor. Şimdi hububat hasadının tam ortasındayız. Muhtemelen Çukurova bölgesinde Akdeniz Bölgesi’nde belli bölgelerde ciddi manada zarar vermiş olabilir” dedi.

"Herkesin yaşantısını daha mütevazı bir hale getirmesi lazım"
Şehirleri yaşanan iklim afetlerine karşı daha dayanıklı hale getirmek gerektiğinin altını çizen Başıbüyük, “Bizde yaşanan metrekareye 50-60-70 kilogram yağışın aslında bu kadar şehirlerde hasara neden olmaması lazım. Bu yaşanan hadiselerin tamamında bizim kendi yaşam tarzımız var. Yani daha fazla tüketme, daha fazla seyahat etme, daha fazla hareketli olma. Dolayısıyla şimdi baktığınız zaman insanlar bu kadar çok ham maddeyi, enerjiyi tükettikleri zaman bunu doğanın kaldırabileceği bir kapasite var. Doğanın bunu kaldırmadığını çok net bir şekilde görüyoruz. Dolayısıyla bireysel olarak da herkesin aslında biraz daha kendi yaşantısını daha mütevazı bir hale getirmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber
casino siteleri