Seyran Park
Yeşilyurt
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
06:08 Beyaz Saray’dan Netanyahu’nun Lübnan’a yönelik tehdidi ile ilgili yorum05:31 Milton Kasırgası Florida kıyılarına ulaştı: Olağanüstü hal ilan edildi03:57 Başıboş köpek kazaya sebep oldu: 1 yaralı03:21 İsrail’in Lübnan’ın güneyine yönelik son saldırılarında ölü sayısı 10’a yük...03:19 Beyaz Saray’dan Biden - Netanyahu görüşmesi ile ilgili açıklama02:42 Bagajdaki mutfak tüpü alev aldı, araç ateş topuna döndü: Yola atlayan sürüc...02:37 Beyoğlu’nda eğlence mekanlarına denetim02:34 Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz’ın vekalet etmesine dair tezkere Resmi Gaz...02:33 Çocukların korunmasına dair meclis araştırması komisyonu kurulmasına dair k...02:18 ABD’de Eylem Tok’un Türkiye’ye iade duruşması ertelendi: Karar için kritik...01:42 DSÖ’den Gazze açıklaması: “Hasta tahliyeleri İsrail tarafından engelleniyor...01:40 İsrail Lübnan’da yardım görevlilerini hedef aldı: 5 ölü01:12 Elazığ’da jandarma aracı ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı01:06 Şehit oğlunu karşılayan baba Hasan Alan: “Ülkesi, devleti, namusu için kahr...00:56 Kontrolden çıkan hafif ticari araç şarampole uçtu, sürücü yaralandı00:37 Anız yangını ağaçlara zarar verdi00:35 Bitlis’te tüm etkinlikler 5 gün süreyle yasaklandı00:33 Ahlat’ta araştırmacı yazar Hayati İnanç söyleşisi yoğun ilgi gördü00:30 Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Ahlat’ta gençlerle buluştu00:16 Şanlıurfa’da heyelan paniği
Sahil Park
Ekonomi 01 Haziran 2024 - 09:46 Yorum: 0

(Özel) Coğrafi tescilli Hasanağa enginarında rekolte yarıya düştü

Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Hasanağa’da yetişen coğrafi tescilli enginarda hasatın sonuna gelindi. Kış şartlarından dolayı hasat erken başladı, rekolte yarı yarıya düştüğü için bir enginar 40 liradan satılıyor.Hasanağa özgü toprak...

(Özel) Coğrafi tescilli Hasanağa enginarında rekolte yarıya düştü

Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Hasanağa’da yetişen coğrafi tescilli enginarda hasatın sonuna gelindi. Kış şartlarından dolayı hasat erken başladı, rekolte yarı yarıya düştüğü için bir enginar 40 liradan satılıyor.
Hasanağa özgü toprak, su, iklim gibi unsurların yanı sıra geleneksel tarım yöntemi ile üretilen şifa deposu enginar, büyüklüğü ve lezzeti bakımından da diğer bölgelerin enginarlarından ayrışıyor. Hasanağa’da yaklaşık 150-200 dönüm alanda ekili enginarlar Türkiye’nin farklı bölgelerine satılıyor. Bir kök enginardan ortalama 6 adet enginar alınırken, bu yıl 3 adete kadar düştü. Enginar tarladan hasat edildikten sonra en zorlu aşama olan soyma işlemi de gerçekleştirildikten sonra vakumlanarak satışı yapılıyor. Bu yıl kış ayının tam yaşanmamasından kaynaklı enginar hasadı erken başladı ve hasatta sona doğru gelindi.
Hasanağa Mahalle Muhtarı Rüstem Kartoğlu, “Hava şartlarından dolayı enginar hasadımız erken başladı. Sonra havalar soğudu ama enginar büyümesi yavaşladı. Bu da rekoltenin düşmesine sebep oldu. Enginar fiyatları ilk çıktığında 50 liradan satıldı ama şu an 35-40 lira arasında satılıyor. Geçen yıl 20 liraya satılan enginarlar 50 lirayı gördü. Fiyatlar bizim için normal. Bizi ancak kurtardı. 40 liradan bile kazancımız az oluyor. Bizim enginarımız İstanbul’da bile Hasanağa olarak satılır. Bu tarlalar eskiden enginar doluydu ama artık çalışacak genç olmadığı için üretim azaldı. Bizim bunu arttırmamız lazım” diye konuştu.
Enginar üreticisi Ömer Çinkaya normal şartlarda enginarın 6 adet verdiğini, bu sene kökten 3 adet aldıklarını belirterek, “Bu yıl yarı yarıya rekolte düştü. Bir kökün maliyeti bize 40 lirayı buldu. Yüksek adet veren enginarlarda bir kökten 20’den fazla alınabiliyor. Rekolte düşünce fiyatlara yansıdı. Bu tarlada geçen sene, 260 bin liralık enginar sattım. Bu sene 110 bin lirada kaldım. Türkiye’nin birçok yerinden hatta başka ülkelerden bile enginar almaya gelenler var” dedi.
Enginarın karaciğer dostu olduğunu sözlerine ekleyen Çinkaya, “Karaciğer yağlanması, cilt hastalıklarına iyi geldiğini biliyoruz. Ben bu işin doktoru değilim. Duyduklarımı anlatıyorum. Bunun çayı çok güzel yapılıyor. Bu çay da çok faydalıymış. 2 yıl önce bizim enginarımız coğrafi tescil aldı. Bu tescilden sonra satışlarımı iyi yönde etkilendi. Nilüfer Belediyesi festival yaptı. Bu festival için 4-5 bin kişi buraya geldi ve enginar aldı” ifadelerini kullandı.
Günde 2 bin- 2 bin 500 enginar soyduğunu belirten Hasan Cevali, Hasanağa enginarının diğer türlere göre daha kolay soyulduğunun altını çizdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber
casino siteleri