Murat Kurnaz, Berlin'de katıldığı bir etkinlikte AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 Eylül saldırılarından sonra dini bilgisini geliştirmek üzere Pakistan'a gittiğini ve 2011 yılının kasım ayında Pakistan güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını söyledi.
Daha sonrasında ABD'nin Afganitan'daki Kandahar üssüne getirildiğini belirten Kurnaz, burada 3-4 ay kaldıktan sonra Kandahar'dan Guantanamo'ya görtürüldüğünü vurguladı.
İşkencelerin Kandahar'daki Amerikan askeri kampında başladığını dile getiren Kurnaz, 'Birçok insan işkence altında hayatını kaybetti. Kendi gözlerimle gördüm. Hayatta kalabilenleri Guantanamo'ya götürdüler. Guantanamo'da azap devam etti, natürel ki bitmedi' diye konuştu.
Amerikan askerlerinin ellerinde herhangi bir kanıt olmadığını, bunun için de kendisinden 'El-Kaide ile Amerikan askerlerine karşı savaştığına' dair bir takım belgeleri imzalamasının istendiğini belirten Kurnaz, 'Ben imzalamadım ve çeşitli işkencelerle maruz kaldım. Sandılar ki böylelikle imzalarım ama yapamadılar, başaramadılar. Ben elimden geldiği kadar sabrettim. Allah'a şükür de sağ salim çıktım' ifadelerini kullandı.
'Gençlere azap varsa yaşlılara da vardı'
Guantanamo'da fazla fazla zor günler geçirdiğini söz eden Kurnaz, 'Guantanamo'da yaşananlar us almayacak şeyler. İşkence altında oldukça çok şahıs hayatını kaybetti. Bunu gözlerimle gördüm' dedi.
Guantanamo'da yaşadıklarını hala fazla fazla iyi hatırladığını söyleyen Kurnaz, şöyle devam etti:
'Aramızdaki en ufakların yaşı 9-12 arasındaydı. Birçok tutuklunun yaşı daha 14'tü. En büyüklerin yaşı 86-87 civarındaydı. Büyükler bünyesinde gözleri görmeyen, kulakları duymayan İhtiyar dedeler de vardı. Ne çocuklara ne de büyüklere farklı işlem yapıyorlardı. Gençlere azap varsa yaşlılara da vardı. Bize yemek yok ise onlara da yoktu. Aynı muameleyi onlara da yapıyorlardı.'
'Guantanamo'da tutukluyken takribî beş lisan öğrendim'
'Guantanamo'da Allah'a dua ediyordum, Allah'tan sabır diliyordum. Allahıma şükürler olsun bana o sabrı verdi' diyen Kurnaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Tabii ki sıhhat da fazla fazla mühim bir durum. Onun haricinde tabii komşumuz varsa konuşabilirsek konuşmaya çalıştık. Ama Türkçe konuşan ne yazık ki fazla fazla az şahıs vardı. Onlar da komşu şekilde denk gelemeyebiliyordu. Koskoca kampın bünyesinde çoğunlukla yanımızdaki ya Arap ve ya Afgan oluyordu. Ben de böylelikle Guantanamo'da tutukluyken takribî 5 dil öğrendim. Böylelikle diğerleri ile konuşmaya başladım.'
Guantanamo'nun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Kurnaz, uzun yıllar azap görmesine ve haksızlığa uğramasına rağmen Amerikalılara karşı bir kininin olmadığını söyledi.
Amerikalılar bünyesinde da Guantanamo'da yaşananların durdurulması için gayret gösterenlerin olduğunu vurgulayan Kurnaz, lakin bugüne kadar bütün girişimlerin muvaffakiyetsiz olduğunu kaydetti.
Murat Kurnaz, 'Her insan karşısındakine insan muamelesi yapsa ya da insan şekilde görse zaten bütür şeyler ortaya çıkmazdı. İşkence olsun ve ya insanlık dışı muameleler...' dedi.
'Obama sözünde durmadı'
Amerika Başkanı Barack Obama'nın seçilmeden evvela ilk vaadinin 'Guantanamo'yu kapatmak' olduğunu belirterek, 'Seçildikten sonra Guantanamoyu kapatmadı. Ayrıca ikinci kez seçilmesinden sonra da kapatmadı. Başkan sözünü tutmuş olsaydı, natürel ki Guantanamo diye bir şey bugün kalmazdı ama maalesef sözünü tutmadı' ifadelerini kullandı.
ABD Senatosu'nun CIA'nın azap raporuyla ilgili de değerlendirmelerde olan Kurnaz, raporun kamuoyunda Guantanamo ile alakalı algıyı değişim yapmak için faydasının olmayacağını lakin hazırlanmasının da sevindirici olduğunu dile getirdi.
'Bu istihbarat bünyesinde yıllardır yapılan bir oyun'
Senatonun açıkladığı raporun yeni bir şey içermediğini vurgulayan Kurnaz, şöyle konuştu:
'Bu açıklanan belgeler sadece bazı politikacıların çıkarlarını kurtarabilmek için öteki ufaklarını yem etmesinden başka bir şey değil. Baktılar zaten ortaya çıkacak ya da çoğu çıktı, kurtaramıyorlar, dediler ki, 'Bari kurtarabildiğimizi kurtaralım gerisini açıklayalım.' Bu istihbarat bünyesinde yıllardır yapılan bir oyun. Yeni bir şey değil. Pek iri bir faydası olacağını da sanmıyorum ama yine de çıkması iyi bir şey.'
Guantanamo'da 2002-2006 yılları bünyesinde tutulan Murat Kurnaz, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in çağın ABD Başkanı George Bush'la bizzat görüşmesi sonucu serbest bırakılmıştı.
Kaynak: AA