malatya-buyuksehir
Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:08 Annelerinin yiyecek getirmesini bekleyen iki yavru tilki görüntülendi08:00 Ukrayna, Kuzey Kore birlikleriyle cephede ilk kez karşı karşıya gelindiğini...07:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgızistan’da Ata Beyit Anıtı’nı ve Cengiz Aytmatov...07:27 Ukrayna, Kuzey Kore birlikleriyle cephede ilk kez karşı karşıya gelindiğini...07:13 Erzincan’da kışlık sebze hasadı başladı07:00 Yedikule Hisarı’ndaki ecdat mirası Fatih Mescidi’nin ihya çalışmalarında so...07:00 Rektör Türkmen, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı seçildi06:56 Vali Aydoğdu, Gündüzlü Yaşlı Bakımevinin yapılacağı alanda incelemede bulun...06:56 “Yenilikçi Mahalli Hizmet İçi Eğitim Programı” Erzincan’da başladı06:56 Ekşisu Sazlığı birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor06:56 Aile Sağlığı Merkezlerinin sorumlu hekimleriyle toplantı gerçekleştirildi06:28 Kuzey Kore, Japon Denizi istikametine çok sayıda kısa menzilli balistik füz...06:20 Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme taşıyan SpaceX uzay aracı yörüngeye...04:51 Hizbullah ve İslami Direniş Örgütü’nden İsrail’e çifte darbe04:15 İsrail Gazze’nin Beyt Lahya bölgesine saldırdı: En az 20 ölü, çok sayıda ya...03:55 Esenyurt’ta kurbanlık hayvanların tutulduğu ahırda yangın: Büyükbaş hayvanl...01:01 Silahlı saldırıda hayatını kaybeden belediye başkanının, AK Parti’ye geçiş...00:58 "Sahte kiralık ev" ilanıyla 9 ilde 20 kişiyi dolandıran 2 kişi tutuklandı00:49 Samsun’da polisin arama yaptığı araçta 475 kilogram kaçak tütün ele geçiril...00:41 Depremzedeleri korkutan yangın: 3 konteyner alevlere teslim oldu
Sağlık 04 Kasım 2024 - 13:38 Yorum: 0

Nörolojik hastalıklara beyin pili tedavisi ile çözüm

Beyin pili tedavisinin ilaçlarla kontrol altına alınamayan Parkinson hastalığı, esansiyel tremor, distoni, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) ve bazı epilepsi türleri gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanıldığını belirten Beyin ve S...

Nörolojik hastalıklara beyin pili tedavisi ile çözüm

Beyin pili tedavisinin ilaçlarla kontrol altına alınamayan Parkinson hastalığı, esansiyel tremor, distoni, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) ve bazı epilepsi türleri gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanıldığını belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mete Karatay, "Bu cihazın sağladığı elektriksel uyarılar, beyindeki anormal sinyalleri düzenleyerek semptomların hafifletilmesini sağlamaktadır” dedi.
Beyin pili; beynin derinliklerinde yer alıp hareketlerin kontrolünü sağlayan, hareket merkezinde işleyiş bozulduğu zaman ortaya çıkan semptomları baskılamak amacıyla tasarlanmış bir cihazdır. Beyin pili ameliyatının ise bu cihazın özel elektrotlarla hasarlı bölgelere yerleştirilmesi işlemi olduğunu belirten Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mete Karatay, ”Beyin pili, ülkemizde SGK güvencesi kapsamında ilaç tedavisine dirençli Parkinson hastalığı, esansiyel tremor (titreme) ve distoni hastalıklarında uygulanabilmektedir. Ülkemiz dışında ise obsesif kompulsif hastalık (takıntı hastalığı), majör depresyon ve epilepsi hastalığında FDA onayıyla ve güvenle kullanılmaktadır. Bahsedilen hastalıkların, beynin hareket merkezinin aşırı uyarılma veya eksik uyarılmasından kaynaklandığı bilinmektedir. Beyin pilinin bu hatalı uyarımı düzenleyerek etki gösterdiği düşünülmektedir” dedi.
Beyin pili ameliyatının hastalığı tamamıyla ortadan kaldırmadığını vurgulayan Prof. Dr. Mete Karatay, “Kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama yüzde 50-70 oranında klinik bulgularda iyilik hali sağlanmaktadır. Yapılan beyin pili ameliyatı sonrası hastaların büyük çoğunluğunda kullanılan ilaç dozunda azalma, bazı hastalarda ise ilaç kullanımının tamamen kesilmesi sağlanabilmektedir” şeklinde konuştu.
Tedavi süreci multidisipliner bir yaklaşımla planlanıyor
Beyin pili ameliyatına karar vermeden önce hastaların bir süre nöroloji polikliniği takibiyle gözlemlendiğini ve bu sayede ön plana çıkan hastalık özellikleri, ilaçlardan yararlanma ve ilaç yan etkileri hakkında bilgi sahibi olunabildiğini belirten Prof. Dr. Mete Karatay, “Beyin pili ameliyatından fayda göreceği düşünülen hastalarımız nöroloji, nöroşirürji ve psikiyatri uzmanlarından oluşan bir heyet tarafından değerlendirilir ve ameliyat için karar verilir. Beyin tomografisi ile MR görüntüsü birleştirilerek hedef çekirdeklerin koordinatları saptanır. Beyin pili ameliyatında, hastanın semptomlarına göre tek taraflı ya da iki taraflı olacak şekilde belirlenen hedef çekirdeklere elektrotlar yerleştirilir. Daha sonra bu elektrotlar dışarıdan görülmeyecek biçimde cilt altına yerleştirilen uzatma kablolarıyla göğüs bölgesinden cilt altına sabitlenmiş pil ile birleştirilerek ameliyat bitirilir” dedi.
Her hasta ameliyata uygun olmayabilir
Hasta ameliyatın ertesi günü taburcu edilir. Birinci hafta pilin ayarlanmasına başlanır. Takip eden süreçte 10 gün aralıklarla hastalar kontrole çağrılır. 4-6 haftadan sonra kontroller 1 veya 3 aylık olacak şekilde planlanır. Gelişen teknoloji sonucunda 25 yıl boyunca şarj edilebilir piller geliştirildiğini söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mete Karatay şu bilgileri verdi:
“Pil ömrü bittiğinde küçük bir operasyonla yeni pil eskisi ile değiştirilir. Parkinson hastalığında ilaçlarla iyi yanıt alınan ilk 5 yıl, orta ileri düzey bunaması ve ciddi dahili hastalıkları olan bireyler ve 70 yaş üstü hastalarda beyin pili ameliyatı uygun görülmemektedir. Beyin pili takılması sonucu, titreme ve hareketlerde yavaşlama başta olmak üzere tüm parkinson semptomlarında belirgin azalma görülmektedir.”

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber
casino siteleri