Seyran Park
Yeşilyurt
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sahil Park
Yaşam 05 Haziran 2024 - 13:08 Yorum: 0

Niğde Valiliği yapay zeka ile tarımı bütünleştiriyor

Niğde Valiliği Proje Ofisi tarafından hazırlanan KOP ile Niğde’de Bitki Sağlığında Yenilikçi Dönem” projesi, TEYAP Programı kapsamında hibe desteği almaya hak kazandı.Yapılacak olan proje ile birlikte yapay zeka sayesinde bilinçsiz zir...

Niğde Valiliği yapay zeka ile tarımı bütünleştiriyor

Niğde Valiliği Proje Ofisi tarafından hazırlanan KOP ile Niğde’de Bitki Sağlığında Yenilikçi Dönem” projesi, TEYAP Programı kapsamında hibe desteği almaya hak kazandı.
Yapılacak olan proje ile birlikte yapay zeka sayesinde bilinçsiz zirai ilaçlama sebebiyle oluşan yüksek oranlı zirai ilaç kalıntıları ve girdi maliyetlerinin yüksekliği sebebiyle uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliğin sürdürülebilir bir hale getirilememesi gibi olumsuzlukların ortan kaldırılması hedefleniyor.
Projeyle ilgili değerlendirmede bulunan Niğde Valisi Cahit Çelik; “Çağımızın en önemli teknolojilerinden birisi olarak nitelendirdiğimiz yapay zekanın kamu yararına kullanılmasıyla birlikte birçok konuda insanlığa kolaylık sağlayacağı düşüncesindeyim” dedi.
Yapay zekanın insan emeği ve zihniyle yapılması son derece karmaşık görünen işlerde, veri toplama ve analiz süreçlerinde doğru karar alma ve uygulama noktasında büyük faydalar sağladığının altını çizen Vali Çelik; “Ekonomik açıdan yapay zeka, her sektörde üretim maliyetlerini düşürürken karlılık oranlarını artırıcı bir yenilik olarak kendini göstermektedir. Tarım ve tarıma dayalı ekonominin halkımızın refahı için büyük önem arz ettiği Niğde, tarla bitkileri ve meyvecilik alanında ülkemizin önde gelen illerinden biri konumundadır. Özellikle elma, üzüm, kiraz ve son yıllarda hızla artan çilek üretimi ulusal ölçekte toplam arz içerisindeki payını artırmaktadır. Bu ürünlerin üretim miktarlarının artmasıyla birlikte ihracatın da aynı oranlarda artışı ilimiz ve ülkemiz ekonomisi için öncelikli hedeflerden biri durumundadır. Meyvecilik sektöründe ihracatın önündeki iki temel sorun, bilinçsiz zirai ilaçlama sebebiyle oluşan yüksek oranlı zirai ilaç kalıntıları ve girdi maliyetlerinin yüksekliği sebebiyle uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliğin sürdürülebilir bir hale getirilememesi olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.
Proje ile, Merkez İlçede 6, Altunhisar’da 1, Bor’da 4, Çamardı’da 4, Çiftlik’te 1, Ulukışla’da 4 adet olmak üzere toplam 20 adet meyve zararlısı dijital takip izleme ve uyarı sistemi kurulacağını söyleyen Vali Çelik, “Dijital kameralarla alınan bilgi yapay zeka teknolojisi ile işlenerek cep telefonları üzerinden kısa mesaj ile çiftçilerimiz bilgilendirilecek, zararlıların meyve bahçelerine zarar vermeden en doğru zamanda bertaraf edilmesi sağlanacaktır. Bu sayede gereğinden fazla zirai ilaç kullanımı azaltılarak hem üreticilerimizin zirai ilaçlama maliyetleri düşürülecek hem de ihracat için en büyük engel ortadan kaldırılarak ürünlerinden daha yüksek kar elde etmelerinin önü açılacaktır” şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber
casino siteleri