New York'ta siyahi Amerikalı Eric Garner'ın, gözaltı işlemi esnasında boğazını sıkarak ölümüne sebep bulunan polise takipsizlik kararına tepkiler büyüyerek devam ediyor.
Siyahi zanlıları öldüren ak polislerin yargılanmaması anlamında art arkaya gelen jüri kararları ABD'deki ırkçılık ve ayrımcılık tartışmalarının yine alevlenmesine sebep oldu.
New York'ta binlerce bireyin katılımıyla gerçekleştirilen gösteriler Foley Meydanı'nda başladı. Burada bir vakit gösteri yapanlar gruplara bölünerek Manhattan'ın muhtelif bölgelerine doğru yürüyüşe geçti. Zaman vakit metodları trafiğe kapatan göstericilerle polisler içinde çatışma yaşandı.
Times Meydanı'nda barışçıl başlayan gösteriler, gece geç saatlerde polisle protestocular içinde arbedeye döndü. Times'taki trafiği kapatan göstericilere dağılma çağrısı oluşturan polis, yolu açmayan aşırı sayıda kişiyi gözaltına aldı.
Chinatown'da yere yatarak şarkılar eşliğinde tepkilerini işaret eden protestocular da dağılmayınca gözaltına alındı. Eylemciler, polisin kollarına plastik kelepçe takması esnasında da öldürülen siyahi Eric Garner'ın son sözleri bulunan 'Nefes alamıyorum' ifadesinin geçtiği şarkılar söyledi.
Tabutlu gösteriler
Manhattan Köprüsü'nden Brooklyn bölümüne yürüyerek geçen bir küme da Barclay Center'in önündeki kavşağı kapattı. Yanlarında getirdikleri tabutların içine giren ve trafiği engelleyen göstericiler takribî 15 dakika sessiz protestoda bulundu.
Polisin müdahale etmediği eylemciler daha sonra Manhattan yönüne art döndü. Buradaki yürüyüşe polis nedeni ile şiddete maruz kalanların aileleri de katılarak, destek verdi.
Herald Meydanı'ndaki gösteride de yolu kapatarak 'sivil itaatsizlik' eylemi gerçekleştiren göstericilerden birileri polis nedeni ile gözaltına alındı.
New York'ta dünkü gösterilerde de 80'den çok şahıs gözaltına alınmıştı.
Başkent Washington’daki protestolar
ABD’nin başkenti Washington’da da Garner'ın ölmesine sebep bulunduğu iddia edilen polis ile alakalı takipsizlik kararı verilmesi protesto edildi.
Başkentte, iş çıkışında bir araya gelen gruplar, ABD Adalet Bakanlığı’na yürüdü. Bir küme gösterici ise Wallmart'a girip mağazayı kısa süreliğine kapattı.
Ellerinde “Adalet olmadan sulh yok”, “Siyahilerin hayatları da değerli” bu şeklinde pankartlar taşıyan protestocular, vakit vakit trafiği engelleyip, yere yattı.
Göstericiler, “Vurma, soluk alamıyorum” sloganları da attı. Başkentte barışçıl ortamda geçen gösteriler, gece geç saatlere kadar sürdü.
Washington ve New York dışında gösterilere sahne bulunan kentler içinde Chicago, Ferguson, Los Angeles, Boston da bulunuyor.
-New York'ta ne olmuştu?-
New York'un Staten Island bölgesinde 17 Temmuz'da meydana gelen olayda, 6 çocuk babası 43 yaşındaki siyahi Amerikalı Garner, kaçak sigara sattığı gerekçesiyle gözaltına alınmaya çalışılmıştı. Bir küme polis memurunun sayesinde Daniel Pantaleo isimli polis tarafından boğazı sıkılarak yere yatırılan Garner, hayatını kaybetmişti.
Amatör video kaydındaki görüntülerde, astım hastası bulunan Garner'ın, boğazını sıkarak kelepçe takıp gözaltına almaya çalışan polislere ölümünden derhal evvela defalarca 'nefes alamıyorum' dediği görülmüştü.
Garner'ın ölümüne sebep bulunan polis memuru Pantaleo, aileden özür dilemiş fakat Garner'ın benzeri ve çocukları bunu kabul etmemişti.
Geçen hafta da Ferguson'da siyahi genci silahla öldüren polise jüri tarafından takipsizlik kararı verilmesi üstüne memleket genelinde gösteriler düzenlenmişti.
Ban Ki-Mun: 'Tepkilere kulak verilsin'
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD'li yetkililerden adisyon verme meselesinde halktan yükselen taleplere kulak verilmesini istedi.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilerin, New York'ta siyahinin ölmesine sebep bulunan polis için takipsizlik kararı verilmesine ilişkin soruları üzerine, 'Yakın çevremizde neler olduğunun natürel ki farkındayız' dedi.
Genel Sekreter'in öldürülen siyahi Eric Garner'ın ailesine ve New Yorklulara taziyelerini sunduğunu kaydeden Dujarric, Ban'ın ABD'den, halkın sorumluların adisyon vermesi için yaptıkları çağrılara kulak verilmesini istediğini bildirdi.
Genel Sekreter'in gösterilerin barışçıl gerçekleştirilmesini, yetkililerin de bu hakka saygı göstermesini istediğini de vurgulayan Dujarric, dikkatlerin yine ABD'de güvenlik güçlerinin adisyon vermeleri konusuna odaklandığını söyledi.
Konuya ait geçen hafta İzah oluşturan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Ra'ad el-Hüseyin de ABD'de mühim bir kitlenin adalet ve güvenlik sisteminin adil bulunmadığı meselesinde giderek artan bir inanca sahip olduğunu ve güvensizliğin yayıldığını kaydederek, halkın taleplerinin göz önünde tutulmasını istemişti.
New York'un Staten Island bölgesinde 17 Temmuz'da meydana gelen olayda, 6 çocuk babası 43 yaşındaki siyahi Amerikalı Garner, kaçak sigara sattığı gerekçesiyle gözaltına alınmaya çalışılmıştı. Bir küme polis tarafından boğazı sıkılarak yere yatırılan Garner, hayatını kaybetmişti.
Muhabir: Ekip
Kaynak: AA