Tebliğ kapsamındaki ''ilk'' ihraç olma özelliği taşıyan bu işlemde sağlanan 350 milyon dolar tutarında ve 5 yıl vadeli kaynak, öncelikle yatırım ve proje finansmanı için kullandırılacak.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, sukuk ihracı için düzenlenen imza töreni ve basın toplantısında yaptığı konuşmada, kira sertifikasının, varlığa dayalı bir finansman aracı olduğunu belirterek, ''Son kriz hala bitmedi. Esasında kökleri büyüyerek gidiyor. Hep 10 liralık varlıkla 100 liralık borç üretildi. Bu, 20 yıldır pişen bir problemdi. Yüksek borç, yüksek kaldıraç... Ama duvara çarpıldı'' diye konuştu.
Akgiray, İslami finansın taşıdığı riskin ise az olduğunu ifade ederek, bugünün oynak piyasalarında böyle ''başarılı'' bir ihraç yapılabilmesi ve yurt dışından gelen talebin iyi olmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Kuveyt Türk Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Al Omar da ''Umarız İstanbul Borsası'nda kote olmayı başarırız. İnşallah Türk Lirası bazlı sukuk yaparız. Dünyada kriz varken, bu kadar büyük ekonomik daralma ve krizin ortasında 'neden Türkiye'ye talep artıyor' derseniz, Türkiye bugün dünyanın her tarafından yatırım çekmeye aday bir ülke... Türkiye'de çok iyi bir yatırım ortamı var'' yorumunu yaptı.
Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan da ihracın finansal piyasaların oldukça volatil olduğu bir dönemde yüksek taleple sonuçlandığını, ihracın yüzde 19'luk kısmının Asyalı yatırımcılara tahsis edildiğini, Körfez bölgesinin ilgisinin beklendiği gibi yüksek olduğunu, Avrupalı yatırımcıların da ihracın yüzde 12'lik kısmını nihai tahsiste almalarının zor dönemde bile banka ihracına gösterilen ilgiyi teyit ettiğini söyledi.
İMKB'ye kote konusunda da Uyan, ''Bizim ihracımız Londra Borsası'nda kotedir. Şu anda işlem görüyor. İMKB'ye de kote etmek gibi niyetimiz var. Amacımız Türkiyeli yatırımcıların doğrudan buradan alıp işlem yapması, burada bir derinlik olması'' dedi.
Ufuk Uyan, 15 yeni yatırımcının Türkiye'ye gelmesini sağlayan, 350 milyon dolar tutarında gerçekleştirilen sukuk ihracının yıllık yüzde 5,875 dolar bazlı maliyetle sağlandığını bildirdi.
Arapça ''finansal sertifika'' anlamına gelen sukuk, ''faizsiz bono'' olarak tanımlanıyor