Seyran Park
Yeşilyurt
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
20:02 Edvin Kuc: “Umarım, Türkiye maçı kötü gidişatımızın biteceği bir maç olur”20:00 İtalya Savunma Bakanı: "İsrail güçleri tarafından gerçekleştirilen ve tekra...19:59 Bursaspor Başkanı Enes Çelik: “Tebrikler çocuklar”19:58 Prosinecki: “Türkiye’nin kalitesini konuşmaya gerek yok, hepsi yıldız oyunc...19:57 Çanakkale’de 37 kaçak göçmen yakalandı19:55 Kayserispor, Sinan Kaloğlu’yla ilk antrenmanını yaptı19:53 Sarıyer’de üniversite öğrencisinin başına demir korkuluk düştü19:53 Ayvacık açıklarında 27 kaçak göçmen yakalandı19:49 Vincenzo Montella: “Karadağ ve İzlanda maçlarından iyi sonuçlar almak istiy...19:47 Serhat Akın’a düzenlenen saldırıda 7 şüpheliye 20 yıl hapis istemi19:45 Bakan Güler: "İsrail’in Filistin’de sergilediği devlet terörünü Lübnan’a ya...19:44 Ehliyetsiz sürücünün çarptığı motosikletli hayatını kaybetti19:40 Hull City, Alanyaspor maçı öncesi basınla bir araya geldi19:38 Sokak ortasında arkasından sinsice yaklaşıp böyle vurdu19:34 Sea To Sky Enduro Motosiklet Yarışı’nda ilk günün lideri Billy Bolt19:34 Emine Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bayram Begay’ın eşi Armanda Begay i...19:33 Arda Güler: “Carlo Ancelotti ile aramda hiçbir problem yok”19:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Arnavutluk Başbakanı Rama, Namazgah Camii’ni ibad...19:32 İçişleri Bakanı Yerlikaya, Van’da 13 gündür kayıp olan Rojin’in babası ve a...19:28 Bozburun karasında 20 düzensiz göçmen yakalandı
Sahil Park
Sağlık 21 Aralık 2023 - 12:39 Yorum: 0

‘Kontrol edilemeyen düşünceler, obsesif kompulsif bozukluk işareti olabilir’

Bireylerin sürekli tekrarlanan düşüncelerle (obsesyon) başa çıkamamaları ve bu düşünceleri engellemek veya hafifletmek için belirli davranışları tekrar etmelerinin (kompulsiyon) obsesif kompulsif bozukluk olarak tanımlandığını belirten Psik...

‘Kontrol edilemeyen düşünceler, obsesif kompulsif bozukluk işareti olabilir’

Bireylerin sürekli tekrarlanan düşüncelerle (obsesyon) başa çıkamamaları ve bu düşünceleri engellemek veya hafifletmek için belirli davranışları tekrar etmelerinin (kompulsiyon) obsesif kompulsif bozukluk olarak tanımlandığını belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Dilek Günaydın, “Obsesif kompulsif bozukluk kişinin günlük yaşamını, işlevselliğini ve sosyal ilişkilerini etkileyerek hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir” dedi.
Günümüzde birçok kişi, zihinsel sağlık sorunları ile mücadele ediyor. Bu sorunlardan biri de uzmanların obsesif kompulsif bozukluk (OKB) olarak tanımladığı, kişinin tekrarlayan düşüncelerle başa çıkma konusunda zorlanmasıyla karakterize edilen ruhsal bir rahatsızlıktır. Medical Park Ordu Hastanesi’nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Dilek Günaydın, obsesif kompulsif bozukluk hakkında bilgilendirmede bulundu.
OKB’nin belirtilerinin kişiden kişiye değişebildiğini söyleyen Uzman Dr. Günaydın, “Obsesyonlar zorlayıcı, tekrarlayan takıntılı düşünceler, görüntüler veya dürtülerdir. Obsesyonlar kişinin isteği dışındadır ve kontrol edilememektedir. Kompulsiyonlar; obsesyonları azaltmak veya önlemek amacıyla yapılan tekrarlayıcı davranışlar veya zihinsel eylemlerdir. Bu davranışlar genellikle mantıksız veya aşırı olabilir. Örneğin; bulaş obsesyonu olan bir kişi mikrop bulaşır endişesini hafifletmek için sürekli olarak ellerini yıkayabilir, kontrol kompulsiyonu olan biri kapı kilidini açık unuttuğunu düşünerek tekrar tekrar kontrol edebilir, sayma kompulsiyonu olan biri yolda geçen arabaları saymadan rahat edemeyebilir” ifadelerine yer verdi.

“Tedavi edilmezse kronikleşebilir”
OKB’nin neden kaynaklandığının tam olarak bilinmese de çocukluk çağı travmaları, kişilik özellikleri ve serotonin düzensizliği gibi faktörlerin hastalığın gelişimini etkileyebileceğini ifade ederek, “OKB, her 100 kişiden 2 ila 3’ünde görülmektedir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülmekte iken erkeklerde daha erken yaşta başlayabilmektedir. Genellikle ergenlik döneminde ve 20 ila 30’lu yaşlarda ortaya çıkmakla birlikte herhangi bir yaşta da görülebilmektedir. OKB tedavi edilmediğinde veya tedavi yarıda bırakıldığında obsesyonlar ve kompulsiyonlar kişinin yaşantısında önemli bir yer edinip daha fazla zamanını alır. Böylece kişinin yaşam kalitesi azalmaya, hayatı da kısıtlanmaya başlar OKB kronikleşme ihtimali yüksek bir hastalıktır, bu nedenle tedavisi önem arz etmektedir” diye konuştu.

“Uzmana danışmak önemli”
Uzman Dr. Dilek Günaydın, hayatı kısıtlayabilen ve kronikleşme riski olan OKB için tedavi seçenekleri ile ilgili şunları paylaştı:
“OKB tedavisinde psikiyatrik ilaçlar ve psikoterapi yer almaktadır. Psikiyatrik ilaçlar ve psikoterapi tek başlarına ya da birlikte kullanılabilmektedir. İlaç tedavileri ile büyük oranda fayda görmekle birlikte, özellikle ’Bilişsel Davranışçı Terapi’ denen psikoterapi türü ile de hastalığın nüskleri önlenmektedir. Uygun tedavi ile belirtileri yönetmek ve kişinin yaşam kalitesini artırmak mümkündür. Eğer siz de OKB belirtileri yaşıyorsanız, bir psikiyatri uzmanına başvurarak yardım talep edebilirsiniz. Uzmanlar, uygun bir değerlendirme yaparak en etkili tedavi planını belirleyebilirler.”

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber
casino siteleri