Seyran Park
Yeşilyurt
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
16:15 Çan’da saman deposunda yangın16:14 Türkiye, NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü komutasını İtalya’ya devretti16:12 Yılmaz Büyükerşen ve 4 sanığın yargılandığı ‘Haksız mal edinme’ davası erte...16:11 Tarsus’ta ’Her Kız Çocuğu Güvende Büyümeyi Hak Eder’ konulu söyleşi yapıldı16:11 TBMM Başkanı Kurtulmuş: "Yeni bir dünyanın nasıl kurulacağı konusunda kafa...16:11 Bakan Işıkhan: "(Asgari ücret) En son kararı asgari ücret tespit komisyonu...16:09 Yüksekova’da dere ıslah çalışmalarından sonra balık sayısında artış16:08 Yozgat’ta bin 500 kişiye “En İyi Narkotik Polisi Anne” konulu eğitim verild...16:08 Karadenizli paraşütçüler, Kapıkaya’ya hayran kaldı16:06 AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler: "Sıfır araç tescilinde 3 bin lira, li...16:05 Başkan Arıcı: "Koçarlı’yı daha yaşanabilir hale getirmek için çalışıyoruz"16:05 AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler: "Savunma Sanayii Destekleme Fonuna ka...16:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kimse Türkiye ve Sırbistan’ın savunma sanayine yöne...16:03 Karabiga 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu hizmete başladı15:59 Başkan Hamamcı Ankara’dan müjdeyle döndü15:59 Türk Ocağı’nda Prof. Dr. Ali Akar, ortak alfabenin önemine dikkat çekti15:55 Maddi sıkıntılarına yardım ettiği şahıs borcunu ödeyemeyince tehdide başvur...15:53 Hayatını kaybeden Kore Gazisi Tetik son yolculuğuna uğurlandı15:53 Karabük’te Amatör Spor Haftası etkinliklerle kutlandı15:51 Yerli ve milli imkanlarla üretilen Solar invertör EIF fuarına damga vurdu
Sahil Park
Kültür 27 Ocak 2024 - 11:34 Yorum: 0

Kaybolmaya yüz tutan taş oymacılığı mesleğinde yeni ustalar yetişiyor

Şanlıurfa’da kaybolmaya yüz tutmuş taş oymacılığı mesleği, üniversiteli öğrencilerin ellerinde yeniden hayat buluyor.Şanlıurfa’da geleneksel mimarinin yapı malzemesi olan Urfa Taşı, öğrencilerin ellerinde işlenerek yeniden hayat buluyo...

Kaybolmaya yüz tutan taş oymacılığı mesleğinde yeni ustalar yetişiyor

Şanlıurfa’da kaybolmaya yüz tutmuş taş oymacılığı mesleği, üniversiteli öğrencilerin ellerinde yeniden hayat buluyor.
Şanlıurfa’da geleneksel mimarinin yapı malzemesi olan Urfa Taşı, öğrencilerin ellerinde işlenerek yeniden hayat buluyor. Kaybolmaya yüz tutan meslekte, yeni ustaların yetişmesiyle taş sanatının nesilden nesille aktarılması hedefleniyor.
Şanlıurfa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Mimari Restorasyon Programında, yürütücülüğünü Dr. Öğretim üyesi Hülya Öztürk Tel ve Öğretim Görevlisi Dr. Mahmut Karaçizmeli’nin yaptığı süsleme ve onarım teknikleri dersinde öğrenciler, Urfa Taşına hayat veriyor. Program çerçevesinde haftanın belirli günlerinde eğitim alan öğrenciler, kaybolmaya yüz tutan mesleği öğrenerek nesilden nesille aktarmayı hedefliyor. Urfa Taşı işlenerek oluşturulan motifli süslemeler, başta camiler olmak üzere kentin birçok tarihi konak, ev ve sokaklarında yeniden can buluyor.
Harran Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hasan Şahin, kaybolmaya yüz tutmuş taş işleme ve onarım dersi ile öğrencilerin kentteki tüm restorasyon ve onarım işlerinde görev aldığını söyledi. Şahin, “Burada bulunan taş işleme atölyemizde, hocalarımız ve öğrencilerimizle birlikte Urfa’nın kadim el sanatı kültürü olan taş işlemeciliğini tekrar canlandırılması, bu işi el becerisi ile yapabilen usta diyebileceğimiz elemanları yetiştirilmesi amaçlanıyor. Bu çalışmalarla hem Urfa’mızın kent mobilyası dediğimiz, şehirlerimizde, bahçelerimizde, parklarımızda örneklerinin sergilenmesi ve Urfa taşının yapı mimarisinde kullanımını yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu çerçevede hocalarımız bu atölyeyi oluşturdular. Yerel yöneticilerimizle ortak çalışmalar yaparak Urfa Taşı işçiliğini, bölgemizde de örneklerini çok gördüğümüz bu sanatın hak ettiği değeri kavuşmasını istiyoruz" dedi.
Şanlıurfa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 2. sınıf öğrencisi Zeliha Acemoğlu, “Urfa kültüründe bulunan tarihi evlerdeki süslemeleri burada taşlar üzerinde yapıyoruz. Tarihi yapılar üzerinde bulunan süslemelerin fotoğrafları çekiliyor, daha sonra burada çalışmalar sonucu taş üzerinde o süslemeyi yapıyoruz. Genelde bitkisel ve geometrik motifler yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Öğrenci Abdulkadir Çiftçi ise “Urfa’nın tarihi bölgelerinde gezip, orada bulunan motiflerin örneklerini burada taşlar üzerinde işliyoruz. Urfa’nın tarihini yeniden canlandırmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber
casino siteleri