Sahil Park
malatya-belediye
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yeşilyurt Büyükşehir Belediyesi
Sağlık 26 Mart 2025 - 12:54 Yorum: 0

Çiftçilere uygulaması HÜMAS uygulaması

Muğla’nın Ortaca ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) arasında yürütülen protokol kapsamında ‘TKİ-HÜMAS Örnek Uygulamalarıyla O...

Çiftçilere uygulaması HÜMAS uygulaması

Muğla’nın Ortaca ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) arasında yürütülen protokol kapsamında ‘TKİ-HÜMAS Örnek Uygulamalarıyla Organik Toprak Düzenleyicisi Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi’ çerçevesinde eğitim ve uygulamalar gerçekleştirildi.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, çiftçiler, STK temsilcileri ve siyasi partilerin ilçe temsilcileri katıldığı eğitimde, Hümik Asit uygulamaları konusunda üreticilere yönelik sunum yapıldı. Sunumu gerçekleştiren Ziraat Mühendisi Murat Mengüloğlu, hümik asidin toprak sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini ve doğru kullanımını anlattı. Projenin amacı, kömür sahalarından elde edilen leonarditten üretilen Hümik asidin tarımda kullanımını arttırmak. Kimyasal gübre kullanımın azaltılarak doğanın dengesinin yeniden kazandırılması, toprakta organik madde artışı sağlanarak sürdürülebilir bir tarım anlayışının yerleştirilmesi hedefleniyor.
Eğitim programının ardından, Dereköy Mahallesi’ndeki narenciye bahçesinde uygulamalı eğitim yapıldı. Ortaca ilçesindeki Gençlik Konseyi Üyesi üretici Ali Aydın’a ait narenciye bahçesinde gerçekleştirilen hümik asit uygulaması katılımcılara gösterildi.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Süreyya Can, yaptığı konuşmada, çevre dostu tarım uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedefleyen bu projenin, Muğla’daki 6 ilçede 11 önder üreticiye destek sunduğunu belirtti. Ayrıca, toprağın analizi ile ilgili Muğla’daki üreticilere önemli bir fırsat sunulduğunu vurguladı. Can, "Muğla’da 100. Yıl Toprak, Yaprak ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı sayesinde, üreticilerimize yalnızca 175 TL katkı payı ile toprak analizleri yapılmaktadır" dedi.
Eğitim ve Yayın Dairesi Proje Yürütücüsü Murat Mengüloğlu ise, toprağın korunması gerektiğine dikkat çekerek, "Bir santimetre toprağın oluşması bin yıl sürer. Bu nedenle, toprak kaybını önlemek ve çölleşmeye karşı mücadelede yenilikçi tarım uygulamaları büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.
Proje kapsamında, Muğla genelinde yapılan hümik asit uygulamaları ile zeytin, portakal, çilek ve domates gibi ürünlerde toprağın organik madde ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor. 27 dekar alanda yapılan uygulamalarla, zeytin ve narenciye ağaçlarının sağlıklı büyümesine katkı sağlanması hedefleniyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber