Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
MORMAŞ
Yerel Seçim 2014 12 Ocak 2009 - 12:10 Yorum: 0

Akın'la dobra, dobra

Bu hafta BAKIŞ SOHBETLERİ'ne konuk olan Malatya Belediye Başkanı H.Cemal AKIN ile 5 yıllık hizmeti süresince yaptıkları, yapmak istedikleri ve tekrar seçilirse yapacaklarını sorduk.

Akın'la dobra, dobra

Yeni dönem için “Listeden çizildi” haberlerini, aday olursa en büyük rakibinin kim olduğunu öğrenmeye çalıştık. Trafik sorununu, imarda yaşanan sıkıntıları, Kentsel Dönüşüm Projesini, içme suyu sıkıntısını, “Büyükşehir” konusunu, teleferik projesi ile ilgili sorular yönelttik…

SPOTLAR

* Başbakanımız da bu “silme” ya da “çizme” gibi haberlerin doğru olmadığını açıkladı. Genel Başkanımız “Biz bunları kimlerin yaptığını biliyoruz” demişti.



* Biz ulaşım planlaması ile ilgili üniversitelerin anabilim dalının hocalarının vermiş olduğu raporlar çerçevesinde alt geçitleri açtık. Gereksiz ve rasgele olarak açılmış alt geçitler değildir.



* Şu andaki toplu konutların bulunduğu yerden, Karagöz Deresi'nin doğusundan başlayacak ve batıya doğru yani Kernek'in istikametine geldiğinde orada bizim Şelale parkı birinci durak olmak üzere 1.200 metre teleferik projemizi gerçekleştireceğiz.



* Parkometre uygulaması sırasında çok büyük eleştiriler aldık. Bize ulaşan eleştiriler doğrultusunda arkadaşlarımız bu konuda araştırmalar yapıyorlar. Trafiğin tıkanmasına sebep olacak bir parkometre uygulaması yapmamaya karar verdik.



* Yeni imara açmış olduğumuz yerlerde, sıkıntılar yaşanmasın diye cadde genişlikleri azami ölçüde tutulmuştur.



* Tok, açın halinde anlamaz. Kaloriferli, doğalgazlı evlerde oturanlar, 8-9 çocukla tek göz evde yaşayan insanların halinden anlamaz. Biz istiyoruz ki oradaki insanlarında insan onuruna yakışır bir evi olsun.



* Büyükşehir olmanın fevkalade faydaları var. Bu konuda milletvekillerimiz kanun teklifleri de verdiler. Çok da üzerine düştüler.



* Erkenek suyunu 85 kilometreden Malatya'ya getireceğiz. Bu da, Malatya'nın yüzlerce yıllık su ihtiyacını karşılayacak.



* Hizmete ehil arkadaşlarımız gelirse mutlaka onlarla çalışmak isteriz. Daha aktif, daha kalifiye, daha hizmet üretecek arkadaşlarımızla yola devam etmek isteriz.









BAKIŞ SOHBETLERİ'ne konuk olan ve Malatya'nın çağdaş bir şehir olması yönünde çalışmalar yaptıklarını söyleyen Belediye Başkanı H.Cemal Akın 5 yıllık dönemi şu cümleyle özetliyor :



“Malatya'yı geleceğe taşımak için adımlar attık”


Bu hafta BAKIŞ SOHBETLERİ'ne konuk olan Malatya Belediye Başkanı H.Cemal AKIN ile 5 yıllık hizmetini konuştuk. Yaptıkları, yapmak istedikleri ve tekrar seçilirse yapacaklarını sorduk. Yeni dönem için “Listeden çizildi” haberlerini, aday olursa en büyük rakibinin kim olduğunu öğrenmeye çalıştık. Trafik sorununu, Kentsel Dönüşüm Projesini, içme suyu sıkıntısını, “Büyükşehir” konusunu, teleferik projesi ile ilgili sorular yönelttik…







BAKIŞ: Sayın Başkan, bu röportajı yayınlayacağımız sırada belki Ak Parti'nin belediye başkan adayı belirlenmiş olacak. Şayet o zamana kadar açıklanmaz ise, size göre bunun nedeni nedir? Neden Malatya için bu kadar beklendi?



MALATYA BELEDİYE BAŞKANI H. CEMAL AKIN : Malatya için değil. 46 ilin 18'inde belediye başkanlıklarına başvurusu sayısı 5 ile sınırlı kaldı. 5'in altında veya 5 civarındaki illerde incelemeler erken bitti. 5'in üzerinde aday adayı olan illerde de teşkilatlar temayül yoklamasına gitti. Bu yapıldıktan sonra ilk 4'e giren ile mevcut belediye başkanı arasında bir kamuoyu yoklaması yapılacak. Milletvekillerimizin ve teşkilatımızın görüşüne ek olarak, kamuoyu yoklamalarının neticeleri genel merkezimiz tarafından değerlendirilecek ve neticesine göre de o illerde aday gösterilecek başkan adayları tespit edilecek. Gecikmenin temelinde benimle birlikte 16 aday adayının gündeme gelmiş olması var. Bazı basın organlarında önceki günler çeşitli haberler yayınlanmıştı. Bu haberleri Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan yardımcımız yalanlamıştı.


BAKIŞ: Neyle ilgili haberler?



CEMAL AKIN: 4 il vardı. Bunlar şüpheli gösterilmişti. Daha sonra aynı mahiyette 16 il ile ilgili bir iddia ortaya atıldı. 16'ilin 3 ilinde 3 belediye başkanımız aday gösterildi. Daha sonra 3 ilinki daha gösterildi. Ankara Belediye Başkanı ile ilgili bir iddia söz konusuydu; o da aday gösterildi. Açıklanan bu adaylarla birlikte bu haberlerin de doğru olmadığı ortaya çıktı. Başbakanımız da bu “silme” ya da “çizme” gibi haberlerin doğru olmadığını açıkladı. Genel Başkanımız “Biz bunları kimlerin yaptığını biliyoruz” demişti.



BAKIŞ: Peki, siz biliyor musunuz bu haberleri kimlerin yaptığını?



CEMAL AKIN: Ben bilmiyorum. Şu anda bekliyoruz. Bu bilgi ve belgeler tümüyle toplandıktan sonra genel merkezimiz bu konuda bir değerlendirme yapacak.

Kamuoyu yoklamaları hakkında henüz kimse bir açıklama yapamaz. Çünkü bunların sonuçları açıklanmamış. Kim bu konuda ne söylerse yalan olur. Ama bunun yanı sıra bizim yaptırdığımız anketler de var. İnönü Üniversitesi'nin yaptırdığı ankette de benimli ilgili oldukça müspet bir sonuç çıktığını biliyoruz.



BAKIŞ: Az önce 'Bizim yaptırdığımız anketler var' dediniz. Bu anketlerin sonuçlarında ne çıktı?



CEMAL AKIN: Oradaki yaptırmış olduğumuz ankette Malatya halkının takriben üçte ikiye yakını, isim olarak söylemişler ve şu anki mevcut belediye başkanının devamını talep etmişler. Ama bunun dışında şuna şu kadar, buna bu kadar diye bir rakam vermemiz yanlış olur.



BAKIŞ: Yeniden aday gösterilirseniz, bir 5 yıl daha Malatya'nın yerel yönetiminin başındaki isim olacaksınız. Sizin geçmiş 5 yıllık döneminizde beğenilen hizmetlerinizin yanı sıra birçok hizmetiniz de çok eleştiri aldı. Bir ishal vakası yaşandı, siz o dönemlerde ısrarla suyun temiz olduğunu söylediniz. Bütün uzmanların uyarılarına rağmen, çok da kullanışlı olmadığı eleştirilerine hep maruz kalan iki tane alt geçit yaptırdınız. Trafik ile ilgili sorun gün geçtikçe içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Şehrin büyümesi noktasında sizin de ciddi bir adım atmadığınız yönünde eleştiriler var. Yeniden aday gösterilir ve seçilirseniz, yeni dönem için projelerinizi nedir? Örneğin trafik sorununun çözümü için nasıl bir planlama yaptınız?



CEMAL AKIN: Alt geçitlerle isterseniz başlayalım. Malatya'nın ulaşım planlamasını yaparken bu konunun uzmanlarıyla görüştük. Malatya'ya gelip incelemeler yaptılar ve bu konuda nasıl bir çalışma yapılacağı yönünde raporlar hazırlayıp bize verdiler. Biz ulaşım planlaması ile ilgili üniversitelerin anabilim dalının hocalarının vermiş olduğu raporlar çerçevesinde alt geçitleri açtık. Gereksiz ve rasgele olarak açılmış alt geçitler değildir. Hatta bu konuda Yargı, yürütmeyi durdurma kararı vermişti. O raporlar doğrultusunda da yeniden yürütmeyi durdurma kararlarını kaldırdılar.

Biliyorsunuz Kültür Eski Bakanımız Atilla Koç da alt geçitlerin temel atma merasimine gelmişti. Orada Malatya'nın belki nüfusunun 17 bin olduğu dönemlerde bu caddelerin açıldığını söyledi. Mesela İstasyon Caddesi… Emeksiz Caddesi'nin açıldığı yıllarda Malatya'nın nüfusu 50 binlerdeydi. Fuzuli, Cezmi Kartay caddeleri. Şu anda Malatya trafiğinde 110 bin motorlu taşıt bulunduğunu, yolların bu trafiğe cevap veremeyeceğini, köprülü kavşaklarla geçiş imkanlarını çoğaltmanın mecburiyet olduğunu o konuşmasında belirtmişti. Eğer biz o alt geçitleri hayata geçirmemiş olsaydık, Malatya trafiği şu andakinden daha sıkıntılı bir hal almış olacaktı. Sıtmapınarı'nı eğer takip ediyorsanız, Sıtmapınarı'ndaki alt geçitlerin karşılığı Çevreyolu'nda yapıldığı için orada hiç bir tıkanıklık kalmadı. Yarın aynı ihale kapsamında Emeksiz, Sarıcıoğlu ve Fuzuli'yi de kapsayan alt geçit projemizi biz hayata geçirdiğimizde, ki baharda onun inşaatlarına başlanacak, bittiğinde Sıtmapınarı'nda yaşanan rahatlığı burada da yaşayacağız. Bu iki alt geçidin dışında, Çevreyolu üzerinde yapılacak alt geçitlerin, çevre kamulaştırma, deplase ve sanat alt yapılarını biz Malatya Belediyesi olarak yapacağız. Köprü inşaatını da Karayolları Genel Müdürlüğü yapacak. O geçitler de tamamlandığında Malatya trafiği rahatlayacak.

Şimdi elbette Malatya'da alt merkezlerin meydana getirilmesi lazım. Modern şehircilik de bunu gerektiriyor. Biz bunun zeminini hazırladık. Yeşiltepe'de Devlet Demir Yolları'nın yanında 30 metrelik yol açtık. Onun dışında, DDY köprüsünü hemen geçince oradaki yolu da üç katına çıkardık. Orada hayvan pazarı olarak nitelenen yerde 16 dönümlük trafik eğitim merkezli bir park yaptık. Her şeyden önemlisi de daha önce Münir Erkal döneminde başlatılan, benden evvelki dönemde inşaatı durdurulan Yeşilevler Projesi'ni hayata geçirdik. Orada çağdaş, modern, sosyal konutlar yaptık. 240 konutu teslim ettik. Onun çevresinde güzel bir şehir meydana geliyor. Oranın bir alt şehir haline gelmesi halinde oradaki insanlarımız merkeze gelmeyecek, hem de şehir merkezine yığılma olmayacak.

Hepsinden önemlisi Beydağı eteklerinde 60 bin dönümlük bir araziyi imarlı hale getirdik ve orada yeni bir şehir oluşturuyoruz. Şehir merkezinden daha çağdaş ve modern bir alt merkez oluşturuyoruz. 9 Şubat'ta sanıyorum bunun temelleri atılacak. Orayı da meydana getirdiğimizde hem şehrimiz çağdaş bir görünüme kavuşacak, hem de insanlarımız oradaki ihtiyaçlarını yerinde karşılayacakları için yine merkeze bir yığılma olmayacak.



BAKIŞ: Bu süreçte oradaki binlerce insan mecburen mevcut merkezden tahliye edilecek. Malatya halkı büyük bir sıkıntı yaşayacak…



CEMAL AKIN: Bu konuda kimsenin bir endişesi olmasın. Şu anda zaten oradaki insanlarımız kendi evlerinde oturacak. Belediye'ye ait arsamızda 1.500 konut yapılacak. Başbakanımız da açıkladı ve 45-50 metrelik konutların, devletten hiçbir geliri olmayan insanlara bedelsiz olarak verileceği belirtildi. Daha sonra eğer vatandaşın durumunda bir düzelme olursa bu ödemeyi yapacak. Kentsel dönüşüm çerçevesinde olacaklar, yoksulluklarını belgeleyecekler. Oradaki sosyal konutların en ekonomik olanına yerleştirilecekler ve onlardan para almayacaklar. Bu şekilde burada 15 bin konutlu çok güzel bir yeni yerleşim yeri olacak. Malatya'nın diğer bölgelerinde oturan insanlarımız da sosyal konut edinmek istedikleri takdirde gidip orada sosyal konut edinebilecekler.

Böylece, şu andaki toplu konutların bulunduğu yerden, Karagöz Deresi'nin doğusundan başlayacak ve batıya doğru yani Kernek'in istikametine geldiğinde orada bizim Şelale parkı birinci durak olmak üzere 1.200 metre teleferik projemizi gerçekleştireceğiz. Bu, TOKİ'nin yapacağı hizmetlerin arasına konulmuş durumda. Malatya'ya çok büyük bir ayrıcalık da getirecektir. Bu daha önceki belediye başkanlarımızın da rüyasıydı. Parklar, bahçeler ve sosyal tesislerle oraya çağdaş bir görünüm kazandıracağız. Biz orada öyle aileler gördük ki, 8-9 çocuğu ile tek göz odalı evlere sığınmışlar. Bu projenin amacı, hakikaten insanlarımızın insan onuruna yakışır sosyal konutlarda yaşamalarını sağlamak.



BAKIŞ: Biraz önce trafik konusundan bahsettiniz, ancak vatandaşın da trafik konusunda bilinçlendirilmesi ve bu konuda eğitim çalışması yapılması da gerekmiyor mu?



CEMAL AKIN: Elbette ki gerekiyor. Kent Trafik Komisyonu'nun yetkileri ile İl Trafik Müdürlüğü'nün yetkileri karıştırılıyor. Belediye'nin Trafik Komisyonu'nun yetkileri sınırlı. Bunların herhangi bir cezai müeyyide uygulamaları söz konusu değil. Bunu ortadan kaldırmak için Kent Trafik Müdürlüğü'müzü, Ulaşım Planlaması Müdürlüğü haline getirdik. Ulaşım Planlaması Müdürlüğü'nde çalışan personel, yolların istikametinden tutunuz da trafik levhaları, işaretleri ve yol çizgilerine kadar olan işlerle uğraşacaklar. Minibüs, otobüs ve taksilerin kurallara aykırı durma, bekleme ve park etme yapmaları halinde bununla ilgili cezai işlemleri yapacaklar.



BAKIŞ: Parkometre uygulaması trafiğe çözüm olmadığı gibi, daha da büyük bir sorun haline getirdi. Bu uygulama devam edecek mi?



CEMAL AKIN: Parkometre uygulaması sırasında, Kışla ve İstasyon gibi caddelerimizde parkometre uygulaması sırasında çok büyük eleştiriler aldık. Bize ulaşan eleştiriler doğrultusunda arkadaşlarımız bu konuda araştırmalar yapıyorlar. Trafiğin tıkanmasına sebep olacak bir parkometre uygulaması yapmamaya karar verdik. Trafiğin takınmasına sebep olmayacak bölgelerde parkometreyi yeniden hayata geçirmek suretiyle araçlarını parketme ihtiyacı duyan hemşerilerimize bu kolaylığı sağlayacağız.



BAKIŞ: Efendim, az önce dediniz ki Malatya'nın ana caddeleri belki nüfusu 17 bin iken yapılmış. Ya da 50 binlerde iken yapılmış. Zaten modern şehircilikte, kentlerin 50 veya gelecek 100 yılı planlanır. Şehrin bir 'master planı' olur. Malatya'nın da bildiğimiz kadarıyla bir master planı yok. Dolayısıyla bu durumda bu sorunlara kalıcı ve uzun vadeli çözümler bulmak mümkün mü? Veya bu plansızlık nedeniyle gelecekte başka sorunlarla da karşılaşmayacak mıyız?



CEMAL AKIN: Var efendim. Anlatayım. Şu anda yeni yapmış olduğumuz imar çalışmalarında 50 metre genişliğinde caddeler açıyoruz. Daha önce 30-35 metre genişliğinde olan Derme Kanalı yolunu 50 metreye çıkardık. TOKİ'ye çıkan yolu 50 metre genişliğine çıkardık.

Şu anda şuyu çalışması yapılırken bozulan MAŞTİ'den, Yeşilyurt asfaltına çıkan yolu 35 metreden 50 metreye çıkardık 15'er metre de çekme ihtimaline karşı alan bıraktık. Yarın Malatya'nın büyümesine paralel olarak o yolu 80 metreye kadar çıkarabiliriz. Yeni imara açmış olduğumuz yerlerde, biraz önce söylediğiniz sıkıntılar yaşanmasın diye cadde genişlikleri azami ölçüde tutulmuştur. Yani oradaki küçük caddeler, Malatya merkezdeki büyük caddelerden daha da geniştir.



BAKIŞ: Geçtiğimiz aylarda Mimarlar Odası Başkanı'nı Bakış Sohbetleri köşesine konuk etmiştik. Mimarlar Odası Başkanı Sayın Abdurrahman Yavuz'un “Bizim yerel seçimlerden önce bir çalışmamız var. Belediye Başkan adaylarına siyasi görüşlerden uzak, Malatya için ne doğru ise, sorunları ne ise onları tespit ediyoruz. Doküman haline getiriyoruz, çözüm önerilerini ortaya koyacağız ve adaylarımıza da bu soruları biz yönelteceğiz, bununla ilgili neler düşünüyorlar, planları neler, projeleri var mı yoksa o başkanlık makamının büyülü ortamına gelip oturmak için mi geliyorlar? İnsanlarımızın bunları anlaması için çabalayacağız.” şeklinde bir ifadesi var. Sizinle bir görüşme oldu mu?



CEMAL AKIN: Efendim çok doğru bir ifade. Doğru bir yaklaşım. Ama buna karşılık şunu söylemek istiyorum. Biz göreve geldikten sonra meslek odalarımızla görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Mimarlar Odası da bunlardan birisi. Bütün sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları ile görüşüyoruz. Malatya'ya yeni kazandırılacak Hal binası ve Doğu Garajı'nın projesi için rica ettik ve onlar bize proje hazırladılar. Malatya'nın yeniden şekillenmesinde onlara ricada bulunduk. Yarışma yaptılar, yarışmada dereceye giren projelerden birisini de şu anda icra ediyoruz. Avrupa'nın en çağdaş hal binası yapılıyor. Doğu Garajı da öyle. Mimarlar Odası Başkanı Abdurrahman Bey, bizim faaliyetlerimizde ilmi önümüze almamızdan ve kendileri ile istişare etmemizden de büyük memnuniyet duyduklarını bize ifade ettiler.



BAKIŞ: Sayın Başkan, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapılacak konutların, nasıl olacağı yönünde Mimarlar Odası'nın ciddi endişeleri var. Onlar, projeyi görmediklerini ancak Malatya'nın sosyal ve kültürel yapısına uygun, arazi yapısı da göz önüne alınarak, görsel açıdan da görüntü kirliliği yaratmayacak bir proje olması gerektiğini vurguluyorlar.



CEMAL AKIN: Şimdi bunu TOKİ yapıyor. Bizim direkt olarak bu projeyi değiştirmemiz mümkün değil. 'Efendim biz bu tip ev istiyoruz' dediğimizde maliyet yükseliyor. 'Şu şekilde bir cephe mimarisi, Malatya evlerine benzer bir yapılanma istiyoruz' dediğimizde TOKİ buna yok demiyor. Bunu yaparız, ama ev bedelleri 200 bin YTL olur diyorlar. Biz burada sosyal konut yapıyoruz. Tabi tok, açın halinde anlamaz. Kaloriferli, doğalgazlı evlerde oturanlar, 8-9 çocukla tek göz evde yaşayan insanların halinden anlamaz. Biz istiyoruz ki oradaki insanlarında insan onuruna yakışır bir evi olsun.



BAKIŞ: Malatya büyük bir kent ve belediyenin görevlerinden birisi de toplumun sosyal hayatına yön vermek. Malatya'nın şu anda hali hazırda bir konservatuarı yok, belediye şehir tiyatrosu yok, kültürel ve sanatsal etkinlikler de yine yok denecek kadar az.



CEMAL AKIN: Efendim yapıyoruz. İl Özel İdaresi, Malatya Belediyesi ve Kültür Bakanlığı ile imece usulü bir Kültür Merkezi yapıyoruz. Malatya'nın en mütena arsası üzerine, yine Türkiye'nin en mütena Kültür Sarayı'nı yapıyoruz. Bir yıl içinde bu sarayın bitmesini planlıyoruz.

Almanya'nın Hannover kenti ile kardeş şehir olmak istedik ve oraya yaptığımız ziyarette, Hannover'de düzenlenen fuarların bazılarının Malatya'da yapılması konusunda görüşmeler yaptık. Artık kapalı ve çağdaş bir fuar alanını Malatya'ya kazandırdık ve fuarları çadırdan kurtararak modern fuar alanına taşıdık.

Şimdi bir de hafif raylı sistemi getirmeyi planlıyoruz. Organize Sanayi Bölgesi'nden Malatya'ya, Malatya'dan üniversiteye kadar.

Biz görev geldikten sonra 39 yeni otobüs daha aldık. Otobüslerin ortalama yaşı 19'du. Şimdi 10'a indi. Tabi hizmette sınır yok bu oran ilerde daha da düşmeli.



BAKIŞ: Hafif raylı sistem için Büyükşehir olmak gerekmiyor mu?



CEMAL AKIN: Evet. Büyükşehirlerde kurulabiliyor.



BAKIŞ: Bu durumda hafif raylı sistem için daha uzun yıllar beklemek zorunda kalacağız. Sanıyoruz, siz bir dönem daha gelseniz de bunu gerçekleştiremeyeceksiniz.



CEMAL AKIN: Belki şartlar değişir. Belki Büyükşehir olmanın kriteri değişir, belki kanunda bir değişiklik olabilir. Şimdi tabi Büyükşehir olmanın fevkalade faydaları var. Bu konuda milletvekillerimiz kanun teklifleri de verdiler. Çok da üzerine düştüler. Örneğin İzmit 800 bin nüfus, devletten 756 milyon TL alıyor. Malatya 400 bin nüfus 80 milyon TL alıyor. Aradaki farkı kıyaslamanız açısından söylüyorum.



BAKIŞ: Bunu geçtiğimiz dönemlerde bir milletvekilimiz mecliste dile getirirken, AK Parti'li bir vekilimiz karşı çıkmıştı.



CEMAL AKIN: Malatya Belediyesi'nin gelirinin artması ancak Büyükşehir olması ile ilgili. Siyasilerin hangi durumda birbirlerine karşı tavır geliştirdiklerini biz dikkate de almıyoruz, zaten bizi de ilgilendirmiyor. Bizi Malatya'nın kazancı ilgilendiriyor.



BAKIŞ: Malatya'nın gelecek yıllarda içme suyu sıkıntısı yaşamaması için projeleriniz var mı?



CEMAL AKIN: Biz Çevre ve Orman Bakanlığı'na Aksu ve Değirmendere'deki suyun Malatya'ya getirilmesi için dilekçe verdik. Gerek Aksu'da, gerekse Değirmendere'de ölçümlerin başladığına dair Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bize resmi yazı yazdı. Esasında şu andaki kaynağımız kadar zengin bir kaynak var Erkenek'te. Bu konuda ilgili bütün birimlerle görüştük. Milletvekillerimiz destek verdiği takdirde, gayret gösterdiğimiz takdirde, Erkenek suyunu 85 kilometreden Malatya'ya getireceğiz. Bu da, Malatya'nın yüzlerce yıllık su ihtiyacını karşılayacak. Orada 2.5 metreküp/sn su Karanlıkdere'ye, oradan da Göksu denen bir ırmağa karışarak gidiyor.



BAKIŞ: Katı atıkla ilgili bir projeniz vardı?



CEMAL AKIN: Biz Yerel Gündem 21 aracılığı ile Avrupa Birliği hibelerinden yararlandık. Birçok projemiz hibe almaya hak kazandı. 'Marifet iltifata tabidir' derler ya, ben burada özellikle yeri gelmişken teşekkür etmek istiyorum. Prof. Dr. Cumali Kınacı bizim AB hibe kredileriyle yapılacak olan Türkiye genelindeki 5 adet katı atık depolama alanından birisinin Malatya'ya kazandırılmasında olağanüstü çaba gösterdi. Kendisi İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Bilimi Fakültesi'nin hocası. Malatyalı.. 38 milyon Avro tutarında bir proje. Bunun proje ihalesi yapıldı. İnşallah Malatya'mıza 38 milyon Avro'luk katı atık depolama tesisi inşaatı önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek. Bunun için Çevre ve Orman Bakanlığı, Kapıkaya köyümüze giderken sol tarafta 870 dönüm genişliğinde bir alanı Malatya Belediyesi'ne tahsis etti. Ayrıca, katı atık tesislerimize bir tesis kurarak enerji üretiminin yapılması noktasında birçok teklifler aldık. Burada park ve bahçelerde kullanılmak üzere gübre üretilecek. Bu yöndeki çalışmalarımız da devam ediyor.



BAKIŞ: Göreviniz sırasında ulusal çapta yayın yapan bazı dergilerden ödül aldınız. Bu ödül aldığınız dergilerden Malatya Belediyesi'nin yüklüce miktarda alım yaptığı, dergiler için ödenmesi gereken paranın, bazı müdürlerin imzası olmadığı için ödemesinin yapılmadığı yönünde basında haberler ve yazılar çıktı. Daha sonra bu dergilerin parasının ödendiği duyumları alındı. Ve bu noktada 'Cemal Akın ödülleri parayla aldı' yorumları da kulaktan kulağa dolaştı. Bu dergi alımı doğur mudur? Doğru ise dergilere ne kadar ödeme yapıldı?



CEMAL AKIN: Görevim sırasında 10 tane ödül aldım. Herkes duygu ve düşüncelerini, desteklemek istediklerini desteklerler. Bu konuda yazı ve yorum yapabilirler. Ancak bizim aldığımız ödüller, hizmetlerle ilgili, yeşil alanla ilgili, park ve bahçelerle ilgili; yahut da biraz evvel dediğim gibi, AB hibelerinden yararlanılarak yapılan hizmetlerle ilgili. Ayrıca bu ödüllerden bazıları dernekler tarafından verilmiştir. Bu dergiler, Türkiye'deki bütün belediyelerle ilgili çalışmalar yapıyorlar ve çalışmalar sonucunda belediyelerin çalışmalarını değerlendirip ona göre ödül veriyorlar. Bu arkadaşlarımız çoğu da belediyecilik konusunda uzun yıllar hizmet verip sonra yayın hayatına geçmişler.



BAKIŞ: Bu dergilerden Malatya Belediyesi satın aldı mı?



CEMAL AKIN: Öyle sanıyorum ki alınmadı. Ama şirketler reklam vermiş olabilirler. Reklam verilmesi ayrı bir konu. Tabi herkes de değerlendirmesini yapmakta özgürdür, biz saygı duyuyoruz.



BAKIŞ: Sümerbank arazisine Malatya Girişim Grubu tarafından yapılan inşaatı sormak istiyoruz. Özelleştirme İdaresi'nin 5 yıllık süresi sona erdi. Şu anda arazi üzerindeki yetki sanıyorum Malatya Belediyesi'ne devir olacak. Bu süreç nasıl işleyecek? Prosedür bundan sonra nasıl olacak?



Biz göreve geldikten sonra özelleştirme kapsamında olan gayrimenkulleri Malatya Belediyesi'ne kazandırmak için önemli ölçüde çaba sarf ettik. Hamdolsun güzel neticeler aldık. Bunlardan birisi 2006 yılında eski işçi ve memur evlerinin bulunduğu alanı belediyeye kazandırdık. Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nün arazilerini Malatya halkına mal ettik. Şeker arazisinin Malatya halkına kazandırılması için çaba gösterdik ve biliyorsunuz orada bir yargı süreci işledi. Ondan sonra yeniden bir idari işler meydana getirerek bir kısmını yine Malatya'ya kazandırdık. Bunun da tapusunu Başbakanımız Elazığ'a geldiğinde yine arz ettik ve Başbakanımız talimat buyurdular bu arazilerin tapusu da Malatya Belediyesi'nin kasasında.

Yine Sümer Holding'e ait Merkez Bankası'nın bitişiğinden başlayıp Çevreyoluna kadar uzayan 23 dönümlük alanı bilabedel Malatya Belediyesi'ne kazandırdık. Bu arada biz oradan takriben 46 dönüm kadar bir alanı da Malatya Belediyesi'ne kazandırdık.



BAKIŞ: Efendim zaten inşaat ruhsatı almak için yasa gereği araziden belediyeye Düzenleme Ortaklık Payı adı altında terk edilmesi gereken bir alan var. Bu belediyeye kazandırdık dediğiniz alan, Düzenleme Ortaklık Payı'ndan hariç midir?



CEMAL AKIN: Hayır hariç değil. Düzenleme Ortaklık Payı'nın ne tutacağını şu anda tespit etmek mümkün değil. Oradaki yapılaşma esas alınarak Düzenleme Ortaklık Payı esas alınıyor. Oysa ki, çok önceleri burada imar çalışması yapılmış ve Düzenleme Ortaklık Payı alınmış. Bu 46 dönümü Malatya Belediyesi'ne vereceklerine dair Ortaklar Kurulu kararı çıkardılar.



BAKIŞ: Ak Parti çevresinde kimi rakip olarak görüyorsunuz?



CEMAL AKIN: Ben böyle bir değerlendirme yapmıyorum. Bana göre hepimizin şansı eşit. 16 aday adayı arkadaşımız var. Bana göre hepsi başlı başına bir değer. Kamuoyu yoklamalarında ne çıkarsa çıksın hepsi de en iyisi.



BAKIŞ: Esenlik ile ilgili bir soru sormak istiyoruz. Esenlik, temincilerden mal edinirken, her hangi bir raf bedeli alıyor mu? Bütün temincilerden hangi şartlarda ürün alıyor?



CEMAL AKIN: Bu konuda bir bilgim yok. Ama 100'ün üzerinde teminciden mal alıyor. Biz göreve geldiğimizde 8 marketimiz bulunuyordu, o sırada Malatya'da da 28 market vardı. Dolayısıyla market piyasasının yüzde 28'ine hitap ediyorduk. Şu anda bizim market sayımız 12, Malatya'daki market sayısı da 91'u laştı. Şu anda orantıladığımızda yüzde 13'e inmiş durumdayız. Ama satışlarımızda yüzde 300 bir artışımız var. 400 milyon TL'lik bir ciroya ulaşmışız. Esenlik'in mal temininde herhangi bir ayrıcalık olmayıp, müşterinin talebi doğrultusunda mal temin ediliyor. Bu konuda Esenlik Genel Müdürümüzden detaylı bilgi alabilirsiniz.



BAKIŞ: Yeniden aday olmanız muhtemel bir konu. Ve siz geride bıraktığımız 5 yıllık süreçte ekibiniz konusunda da çok eleştiri aldınız. Yeniden başkan olmanız durumunda ekibinizi değiştirmeyi düşünüyor musunuz?



CEMAL AKIN: Belediye meclis üyelerinin belirlenmesi teşkilata ait. Belediye teşkilatındaki müdürlük, şeflik ve mühendislik kadrolarındaki görevlendirmelerde biz söz sahibi olabiliyoruz. Bunun içinde ben göreve geldiğim zaman Malatya Belediye'sinde çalışan arkadaşlarımızdan bir ekip oluşturduk. Ve biz bu ekiple çok kısa zamanda büyük projeler gerçekleştirdik. Bizim hizmetlerimiz belli. Bu hizmetleri üretirken belediyede çalışan arkadaşlarımızla bu hizmetleri ürettik. En bereketli hizmetleri veren bir hizmet ekibi var. Buna rağmen bizim asıl görevimiz Malatya halkına hizmettir. Ama Malatya halkına hizmette çok daha iyi hizmet üretecek bir kadro bulursak elbette onlarla çalışırız. Hizmete ehil arkadaşlarımız gelirse mutlaka onlarla çalışmak isteriz. Daha aktif, daha kalifiye, daha hizmet üretecek arkadaşlarımızla yola devam etmek isteriz.



BAKIŞ: Keşke şunu da yapsaydım dediğiniz bir şey var mı?



CEMAL AKIN: Biz göreve geldiğimizde zor olan hizmetlerden başladık. Alt geçitleri yaptık, yağmur drenaj kanallarını yaptık. Yapmış olduğumuz görünen hizmetleri daha sonraya aldık. Doğalgaz şebekesinin döşenmesini hatırlarsanız, özellikle Malatya inşaata döndü diye eleştirildik. Ama 8 ay gibi kısa bir sürede doğalgazı Malatya nüfusunun yüzde 80'inin yaşadığı bölgeye ulaştırdık ki, bundan son derece bahtiyarım. Şu anda parkları düzenliyoruz. Yeni Cami, İnönü Çarşısı önü, Kanalboyu… Şimdi biz bunları öne alsaydık belki halkın dikkatini daha çok çekerdi. Acaba diyorum bunları mı önce yapsaydık? Ama belediyecilikte esas olan temel alt yapıları yapabilmektir. Eminim ki halkımız da bunların önemini görüyor. Alt yapıya yönelik bu hizmetlerde ilk önce tepki alsa bile, sonunda mutlaka karşılığını göreceğimize eminim. Biz bu çalışmaları yaparken, Malatya'yı geleceğe taşımak için; çağdaş bir şehir olması yönünde adımlar attık. Öyle zannediyorum ki, birkaç yıl sonra bu hizmetlerimiz nedeniyle dua alacağız.



Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber
casino siteleri
deneme bonusu