Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
19:29 Kastamonu’da 6 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 hükümlü yakalandı19:24 Kütahya Valisi ve milletvekillerinden Başkan Aydın’a tebrik ziyareti19:22 Yüksekova’da trafik kazası: 3 yaralı19:17 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, İngiliz mevkidaşı Miliband ile...19:15 AK Parti Sözcüsü Çelik: "Cumhurbaşkanımızın Filistin davası konusundaki has...19:14 İstanbul’da sahte alkolden ölenlerin sayısı 7’ye yükseldi19:11 Kütahya’da uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli tutuklandı19:09 Büyükşehir’in 2025 yılı bütçesine onay19:06 İçişleri Bakanı Yerlikaya: “Parada sahtecilik suçuna yönelik 340 operasyon...19:05 Sosyal medyada terör propagandası yapan şahıs tutuklandı19:05 Genel sekreterlerden Zafer Kalkınma Ajansı’na ziyaret19:03 Lüks araç yüklü tırda yangın: Sıfır kilometre lüks araçlar alev alev yandı19:03 Azerbaycan Başkonsolosu Narmina Mustafayeva Kütahya’da19:01 Dışişleri Sözcüsü Keçeli: "İdlip ve mücavir bölgede sükunetin muhafazası ül...18:58 Antalya’da 1 haftada 60 bin araç kontrol edildi18:58 Fransa’nın 861 yıllık Notre-Dame Katedrali’nde yenileme çalışmaları tamamla...18:57 Kayseri’de film sahnelerini aratmayan uyuşturucu operasyonu: 36 kilo uyuştu...18:56 Prof. Dr. Ersanlı: "Çocuk işçiliği, sadece fiziksel yük değil, ruhları da t...18:54 100. yılda yola çıktılar, Balıkesir’e 100 bin ağaç kazandırdılar18:53 Marmara Adası mermer ocağında yeniden toprak kayması
Kültür 20 Ekim 2024 - 10:37 Yorum: 0

2500 yıllık Taş Baba Heykeli ilgi odağı

Erzurum Müzesinde sergilenen 2 bin 500 yıllık ’Taş Baba’ heykeli ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.Taş babalar (taş ataları) binlerce yıl mezar taşı olarak kullanıldı. Ülkemizdeki taş baba örneklerinin belki de en kıymetlilerinden birisi...

2500 yıllık Taş Baba Heykeli ilgi odağı

Erzurum Müzesinde sergilenen 2 bin 500 yıllık ’Taş Baba’ heykeli ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.
Taş babalar (taş ataları) binlerce yıl mezar taşı olarak kullanıldı. Ülkemizdeki taş baba örneklerinin belki de en kıymetlilerinden birisi Erzurum’da sergileniyor. 2020 yılında Erzurum’un Şenkaya ilçesine bağlı Ormanlı Mahallesi’nde Kıpçaklar dönemine ait olduğu tahmin edilen ve mezarlarda yatan kişilere temsilen yapılan 123 santimetre uzunluğunda, 45 santimetre çapında ’Taş Baba’ heykeli bulunmuştu. Mahallede çiftçilikle uğraşan Aytaç Alver isimli vatandaş, hayvanlarını otlatırken otların arasında üzerinde motifler olan bir heykel olduğunu fark etmiş ve Müze Müdürlüğü görevlileriyle bağlantıya geçerek, taşın değerli bir taşa benzediğini ve incelenmesi gerektiğini söylemişti.
Erzurum Müzesi’nde sergileniyor
Yapılan araştırma ve incelemelerin ardından heykelin 2 bin 500 yıllık ‘Taş Baba’ heykeli olduğu ortaya çıkmıştı. Arkeologlar tarafından incelenen Taş Baba heykeli, restorasyonunun tamamlanmasıyla Erzurum Müzesine yerleştirildi. Şimdilerde müze ziyaretçilerinin ilgi odağı olan Taş Baba, en çok da çocukların ilgisini çekiyor. Bozkırda özellikle soylular için en yaygın mezar türü olan ’kurgan’larda kişinin önemine uygun olarak genellikle ahşaptan gömü odasının üzerine taş ve topraktan bir yığma tepe yükseltilerek, bunun üzerine de ölen kişiyi temsil eden kabaca insan biçimli heykeller dikildiğini ve bu heykellere de genellikle “Taş Baba” ismi veriliyor.
Tek ve eşi olmayan bir eser
Erzurum Müzesi’nde sergilenen ve elinde kase tutan, belinde sıralı 4 kemer olan Taş Baba heykelinin buluntudan sonra titizlikle bakım, restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapıldı. Yüz kısmı, elleri ve kemerinde işlemeli motifler bulunan, 1 metre 23 santimetre uzunluğunda, 47 santimetre genişliğindeki heykel Taş Baba heykeli, müzenin ve ülkemizin ünik (tek ve eşi olmayan) eserlerinden birisi olduğu ifade ediliyor. Erzurum Müzesi uzmanları 2 bin 500 yıl öncesine ait eserin Türk mezar gömme geleneklerinin en belirgin şekli ve örneklerinden olduğuna işaret ederek, "Taş Baba, İslamiyet’ten önceki Türklerde özelikle Orta Asya’da bulunan Türk kavimleri tarafından büyük devlet adamlarının mezarlarına dikilen şahide taşlardır, yani mezar taşlarıdır Taş Baba’nın Türk geleneklerinde olduğu gibi elinde ’bengü bade kasesi’ ve belinde sıralı kemer görülüyor. Bu kemer, zamanında vefat etmiş Türk büyüğünün, kemerdeki çizgi sayısı arttıkça makamının, mevki ve rütbesinin arttığını gösteren işarettir. Elindeki ’Bengü Bade’ ise öldükten sonra sonsuzluk kadehini içerek ölümsüzlüğe gittiğini belirtmektedir. Ülkemizde benzeri bulunmuyor çünkü bunların orijinali Orta Asya’da. Bilindiği gibi Türkler Orta Asya’dan Türkiye’ye doğru yayılım göstermekte. Tabii Orta Asya’da değişik örneği vardır ancak ülkemizde ilk örneği müzemizde. Eser günümüzden yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine ait” şeklinde konuştular.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber
casino siteleri