MENÜ

İletişim Başkanlığından tarihi belgelerle Çanakkale Destanı kitabı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından, Çanakkale Zaferi’nin 110. yıl dönümü vesilesiyle, Çanakkale Muharebelerini belge ve arşiv kayıtları ışığında ele alan "110. Yılında Şu Boğaz Harbi: Tarihî Belgelerle Çanakkale Destanı" kitabı...

Yayınlanma: 18 Mart 2025 08:01 Güncelleme: 10 Eylül 2025 05:42
İletişim Başkanlığından tarihi belgelerle Çanakkale Destanı kitabı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından, Çanakkale Zaferi’nin 110. yıl dönümü vesilesiyle, Çanakkale Muharebelerini belge ve arşiv kayıtları ışığında ele alan "110. Yılında Şu Boğaz Harbi: Tarihî Belgelerle Çanakkale Destanı" kitabı yayınlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın takdim yazısını kaleme aldığı eser, Türk tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Zaferi’ni tüm detaylarıyla ve görsel bir anlatıyla kayıt altına alıyor.
Kitapta, Çanakkale Savaşı’nın hazırlık aşamasından nihai zafere, Türk basınındaki ve uluslararası basındaki yansımalarından kahramanlık hikayelerine pek çok konuya yer veriliyor.
Eser, dönemin resmî belgeleri, arşiv kayıtları ve fotoğraflarıyla zenginleştirilmiş bir içerik sunarak, Çanakkale cephesindeki kahramanlıkları ve mücadele ruhunu gözler önüne seriyor.
Söz konusu kitapta, Osmanlı arşiv belgeleri başta olmak üzere çeşitli tarihî kaynaklardan bilgiler okuyucuya aktarılıyor.
Çanakkale Zaferi’nin şanlı hatırasını yaşatmak ve milletin bu büyük zaferini gelecek nesillere en doğru şekilde aktarmak amacıyla kaleme alınan eser, araştırmacılar ve tarih meraklıları için önemli bir kaynak olma özelliği taşıyor.
"Çanakkale ruhunu diri tutmaktan asla vazgeçmeyeceğiz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, takdim yazısında Çanakkale Zaferi’nin, Türk milletinin istikbali ve istiklali uğruna imanı, inancı, adanmışlığı, fedakârlığı ile verdiği en kutlu mücadelelerden biri olarak tarihteki yerini almış şanlı bir destanın adı olduğunu ifade etti.
Erdoğan, canlarını vatan ve millet uğruna feda eden aziz şehitlerin "Çanakkale Geçilmez" sözünü tarihe nakşederek millet olmanın, bir ve beraber olmanın ne anlama geldiğini tüm dünyaya gösterdiğini vurguladı.
Çanakkale’yi; kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla omuz omuza verilerek gerçekleştirilen topyekûn direnişin, yeniden dirilişin temsil ettiği ruh olarak niteleyen Erdoğan, şunları kaydetti:
"Tarihin akışını değiştiren nice zaferlere imza atan aziz milletimiz, Çanakkale’de olduğu gibi Kurtuluş Savaşı’nda, 15 Temmuz’da da aynı mücadele ruhuyla vatanına, bayrağına, bağımsızlığına sahip çıkmış, işgale geçit vermemiştir.
Bizler de Çanakkale’de ecdadımıza destanlar yazdıran, dünyanın yenilmez denilen ordularını hüsrana uğratan birlik ve beraberliğimize her daim sahip çıkacağız. Çanakkale ruhunu diri tutmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Tarihimizi, kültürümüzü, bizi biz yapan değerlerimizi unutmayacak, unutturmayacağız."
"Büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa etmek için çalışmalarımızı var gücümüzle sürdürmekteyiz"
Çanakkale’nin ve Millî Mücadele’nin ruhundan güç aldıklarını belirten Erdoğan, "Ecdadımıza layık olmak, onların emanetine sahip çıkmak, şehitlerimize, gazilerimize şükran borcumuzu ödemek, büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa etmek için çalışmalarımızı var gücümüzle sürdürmekteyiz" dedi.
Erdoğan, "Çanakkale Destanı’nın kahramanlarının azmi ve cesareti, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda yılmadan, yorulmadan devam ettirdiğimiz kararlı mücadelemizde bizlere ilham olmaya, yol göstermeye devam edecektir." ifadelerini kullandı.
Çanakkale’de yazılan destanı anlamak, anlatmak ve aktarmanın, ecdada bir borç ve aynı zamanda gelecek nesillere karşı bir sorumluluk olduğunu belirten Erdoğan, bu anlayış doğrultusunda, kutlu destanı zihinlere nakşetmek için pek çok çalışma yürüttüklerini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çalışmalar kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının, resmî belgelerden, fotoğraflardan ve arşiv kayıtlarından yararlanarak hazırladığı "110. Yılında Şu Boğaz Harbi: Tarihî Belgelerle Çanakkale Destanı" kitabının önemli bir kaynak ve aynı zamanda Çanakkale ruhunun gelecek nesillere anlatılmasına katkı sağlayacak kıymetli bir eser olduğunu sözlerine ekledi.
"Çanakkale ruhu dün olduğu gibi bugün de milletimizin en büyük gücüdür"
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da kitaba ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:
"Bugün, milletimizin tarihi boyunca inancıyla, azmiyle ve kararlılığıyla yazdığı en büyük destanlardan biri olan Çanakkale Zaferi’nin 110. yıl dönümünü idrak etmenin gururunu yaşıyoruz. Çanakkale; milletimizin bağımsızlık sevdasının, vatan aşkının ve sarsılmaz imanının en güçlü nişanesidir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 110. yılına özel olarak hazırladığımız "110. Yılında Şu Boğaz Harbi: Tarihî Belgelerle Çanakkale Destanı" adlı eserimizle, bu büyük zaferin kahramanlık destanını gelecek nesillere aktarmanın mutluluğunu taşıyoruz.
513 sayfa ve 14 bölümden oluşan bu kıymetli eser, resmi belgeler, dönemin gazeteleri, arşiv kayıtları ve fotoğraflar ışığında Çanakkale Destanı’nın tüm yönlerini gözler önüne sermektedir."
Altun, eserin, Çanakkale’nin derinliklerinde saklı kalan kahramanlık öykülerini gün yüzünü çıkarma ve Çanakkale ruhunu nesilden nesile taşıma misyonunu üstlendiğine dikkati çekti.
Çanakkale’nin yalnızca bir zafer değil; milletin imanı, iradesi ve kardeşliğinin tarih sahnesinde yankılanan destansı bir haykırışı olduğunu vurgulayan Altun, bu ruhun, dün olduğu gibi bugün de milletin en büyük gücü olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Çanakkale’de destan yazan aziz şehitleri, gazileri rahmetle, minnetle ve şükranla yad ederek; "110. Yılında Şu Boğaz Harbi: Tarihî Belgelerle Çanakkale Destanı" eserinin hayırlara vesile olmasını temenni etti.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

CHP Genel Başkanı Özel’in de aralarında bulunduğu 7 milletvekili hakkında 10 dokunulmazlık dosyası TBMM’de

CHP Genel Başkanı Özel’in de aralarında bulunduğu 7 milletvekili hakkında 10 dokunulmazlık dosyası TBMM’de

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de aralarında bulunduğu 7 milletvekili hakkında 10 dokunulmazlık dosyası TBMM Başkanlığı’na sevk edildi.Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Tezkereleri, Meclis Başkanlığınca Anayasa ve Adalet Kom

Yozgat Belediye Meclisi toplantısında gerginlik yaşandı

Yozgat Belediye Meclisi toplantısında gerginlik yaşandı

Yozgat Belediye Meclisi’nin ertelenen Aralık ayı toplantısında ‘Yalancı’ tartışması yaşandı.Yozgat Belediyesi’nin bugün gerçekleşen Aralık ayı meclis toplantısında, meclis üyeleri arasında tartışma çıktı. Meclis üyelerinden AK Parti Meclis Üyesi Hüseyin D

MHP Kayseri Milletvekili Ersoy’dan Başkan Büyükkılıç’a tebrik ve teşekkür

MHP Kayseri Milletvekili Ersoy’dan Başkan Büyükkılıç’a tebrik ve teşekkür

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy; TBMM Genel Kurulu Gençlik ve Spor Bakanlığı Bütçe görüşmelerinde Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz alarak konuşma yaptı. Ersoy, yaptığı konuşmada Kayseri Büyükşehir Belediyesinin Avrupa’da 700 belediye arasınd

MHP Lideri Bahçeli, DEM Parti heyetini kabul etti

MHP Lideri Bahçeli, DEM Parti heyetini kabul etti

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Başkan Vekili ve DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ile DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar’ı kabul etti. Görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada sürecin 2. aşamasına geçildiğ

MHP Lideri Bahçeli: "Pervin hanım açıklıkla ifade ettiler her cümlesine imzamı atıyorum"

MHP Lideri Bahçeli: "Pervin hanım açıklıkla ifade ettiler her cümlesine imzamı atıyorum"

MHP Lideri Bahçeli: "Pervin hanım açıklıkla ifade ettiler her cümlesine imzamı atıyorum"

ABD’den Maduro hükümetiyle bağlantılı 4 isim ve 6 nakliye şirketine yaptırım

ABD’den Maduro hükümetiyle bağlantılı 4 isim ve 6 nakliye şirketine yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun eşinin 3 yeğenine, Maduro ile bağlantılı bir iş adamına ve Venezuela’dan petrol sevkiyatı yapan 6 şirkete yeni yaptırımlar uygulandığını duyurdu.ABD hükümeti, Venezuela yönetimini yönelik b

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Artık uluslararası toplumun, Filistin halkına olan borcunu ödeme zamanı gelmiştir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Artık uluslararası toplumun, Filistin halkına olan borcunu ödeme zamanı gelmiştir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Barış ve Güven Forumu’nda yaptığı konuşmada, "Barışın tesisine yönelik tüm aşamalara Filistinlilerin dahil olmasını ve katkı vermesini elzem görüyoruz. Nihai hedef ise iki devletli çözümdür. Bunun formülü Filistinli kar

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkmenistan’da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkmenistan’da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ’Uluslararası Barış ve Güven Forumu’na katılmak üzere Türkmenistan’a geldi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ’Uluslararası Barış ve Güven Forumu’na katılmak üzere Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a geldi. Erdoğan, Aşk

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 06:01
Güneş 07:29
Öğle 12:26
İkindi 14:53
Akşam 17:14
Yatsı 18:37

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
39
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
34
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
33
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
26
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
25
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
25
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
23
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
19
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
18
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
18
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
17
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
16
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
15
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
15
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
15
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
14
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
13
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
8