Telefonum bir başka çaldı bu defa... Evdeydim! Yoğun gazetecilik yıllarından kalan tembellik günlerinden bir gün daha geride kalıyordu.
Telefonun öbür ucunda yıllardır ismini ezberlediğim ama görmek son birkaç yıldır nasip olan kıymetli ağabeyimiz Muammer Şahin"di.
Bu yılkı Malatya gezimin son gününde Yaşar Metinal kardeşimle birlikte havaalanında karşılayışımız ve sonrasında köylerimizdeki kısa turumuzu anlatan bir yazı yazacaktım. Gerçekten havaalanından çıkış; Akçadağ üzerinden Polat"a doğru yola çıkarken anlattıkları da bizzat yaşattıkları da her türlü övgüye değerdi.
Kısa tanışma faslının ardından birbirimizi yıllardır tanıyormuşuz gibi dertleşmeye başlamıştık. Ortak derdimiz de elbette Malatya idi, elbette Doğanşehir idi, elbette Polat"tı.
Sohbet ede ede giderken ilk durağımız; Karaterzi Köyü idi. Çocukluğumda birkaç defa oralara doğru maç yapmaya gitmiştik ama ilk defa yakından görüyordum bu köyümüzü... Ben acemi ve yabancı idim ama Karaterzi halkı; Muammer Ağabeylerini, Muammer Amcalarını karşılıyordu. İsimlerini verdikleri eğitim yuvası ilköğretim okulunda hem köyün ileri gelenlerinin, hem okul yönetiminin hem de küçücük filizlerin heyecanını yakından görmenin heyecanını yaşıyordum. Karaterzi"de çiçeklere karşılanmıştık, güler yüzlerle uğurlanıyorduk.
Yaşar Metinal kardeşim, Muammer ağabeyle bu turları sık yaptığı için rahattı; ama ben ilk defa karşılaşıyordum ve acemilik çekmem tabiiydi.
Atladık arabaya Polat"a doğru yol aldık. Son dönemlerde hiç bu kadar sık görmemiştim doğduğum diyarları, hasretiyle yandığım Polat"ımı.
Polat"a Aşağıoba"dan girilir ya bu kere Yukarıoba"dan giriş yapıyorduk. Öyle ya artık Akçadağ-Polat yolu da işler duruma geliyordu, kadersizlik sona eriyordu.
Kilit taşlarla yaptığı yolda yürümek nasip olmayan rahmetli Belediye Başkanımız İsmet Güzel"i rahmetle anarken liseye, sağlık ocağına ve ilköğretim okuluna yaptıklarını özetliyordu Muammer ağabey Öyle ya o bir eğitim gönüllüsü idi.
Önce sülalesinden bir evde ayran molası verdik. Yıllardır uzaklardaydı ama yöresini, yemeklerini, özelliklerini hiç kaybetmediğini görmek beni şaşırtmıştı. Başta bulgur olmak üzere her türlü buğday türevinden oluşan yiyecekleri sipariş vermişti ki onların hazırlanmasını istiyordu.
Sonra başta Belediye Başkanımız Hasan Orman olmak üzere tüm köylülerimizle kucaklaşmanın hazını yaşaya yaşaya ilköğretim okulunun yolunu tuttuk. Öğrenciler bir başka heyecanlıydı, yöneticiler bir başka...
Öyle ya bir eğitim gönüllüsü olan Muammer Şahin Amcaları gelmişti... Hoş sohbet derken okulların sıkıntıları peş peşe geldi ve Muammer Amca daha fazla dayanamadı, kesti çekini... Sonrasında Beypınarı Tesislerinde uzun uzun Polat"ı konuştuk, yapabileceklerimizi konuştuk ve akşam Ankara yolculuğu olduğu için Doğanşehir Elma Festivali"ni izleyemeden vedalaştık.
Çalan telefonumda verdiği müjdeden sonra bu yazıyı kaleme almak ve tüm Malatya"ya e Türkiye"ye duyurmak artık görevimdi.
Muammer Şahin Ağabeyim, bu defa Doğanşehir"i kurtaracak bir teklifin altına imza atıyordu.
Yörenin Muammer Şahin Amcası, Doğanşehir Eğitim ve Kalkındırma Vakfı kurulmasıyla ilgili projesini anlatıyordu tüm metüvaziliği ile...
Malatya"nın yetiştirdiği eğitim gönüllüsü, Malatya Eğitim Vakfı Kurucu Üyesi, İşadamı Muammer Şahin, Doğanşehir"i ekonomik sosyal ve kültürel yönden ayağa kaldıracak bir teklifte bulunarak Doğanşehir Eğitim ve Kalkındırma Vakfı kurulmalıdır. Şayet bu vakfı planladığımız şekilde kurarsak tarih bizi her zaman anacaktır diyordu.
Heyecanlanmıştım, sadece bir gazeteci-yazar olarak üzerime düşen ne var ise yapacağımın sözünü verdim.
Muammer Ağabey, projesini elektronik postama yollatacağını söyleyerek veda etti telefondan
Sonra heyecanla bilgisayarıma koştum ve gelen iletilerime baktım. Vaizoğulları"ndan gelen iletiyi hemen heyecanla açtım.
Muammer Şahin, Doğanşehir"i uyandıracak DEVin öncelikle kurulacak 4 tesisle istihdama katkı sağlanacağını, buralardan gelecek paranın da okuyan öğrencilere burs olarak verileceğine dikkat çekiyordu. Doğanşehir Kaymakamı Barbaros Baran"a ve Belediye Başkanı İbrahim Kahraman"a da teklifiyle ilgili bilgi vereceğini söylüyordu.
Muammer Şahin Ağabey"in teklifinin içeriği ise şöyle idi:
3 Ekim 2010 tarihinde yapılan elma festivalinde gündeme gelen ilçemizde İnönü Üniversitesi"ne bağlı meslek yüksekokulu gerçekleştirilmesi isteğinin ciddi bir ilgi gördüğüne şahit oldum. Bu arzu son derece güzel bir tercihtir. Ancak, Doğanşehir"e yapacağımız yatırımlardan mutlak surette ekonomik katkı sağlamayı önermekteyim. Meslek yüksekokulunun eğitimin yanında ilçemize ne gibi bir ekonomik girdi sağlayacağından yaptığım araştırmalara göre kuşkularım vardır. Çünkü, talebeler ÖSS tercihiyle yerleştirilmektedirler.
Malatya ilimiz yakın olduğundan dolayı talebeleri Doğanşehir"imizde tutmak zor olacaktır.
Örnekleri ise ortadadır; öğretmenlerimiz ve benim adımı taşıyan meslek lisesi talebeleri Malatya"ya gitmeyi tercih etmektedirler. İstanbul"daki iş adamlarımız ve vakıf yöneticilerimiz ile yaptığım görüşmede kuşkularımı onlarla beraber ilçelerine yatırım yapan iş adamlarımız da paylaştılar.
Bu nedenle öncelikli önerilerimi sıralamak istiyorum:
30 yıldan beri vakıf ve derneklerle ilgili tecrübelerimi aktararak geçmişte de Doğanşehir"imiz ile ilgili yatırımlar konusu gündeme gelmişti. O tarihlerden beri bir kaç projeyi hafızama kaydetmiştim.
Sıralamaya göre,
1- Meslek yüksekokulu,
2- Konsantre meyve suyu tesisi
3- Kaynak suyu şişeleme tesisi,
4- Fason üretim yapan ve geniş miktarda istihdam yaratacak tekstil tesisi kurmak.
Bir eğitim gönüllüsü olarak yukarda önerdiğim ticari tesislerin tüm gelirleri bölgemizin gençlerine burs verme amacında olacaktır.
Bu önerilerime yöremizin iş adamlarının da mutlaka önerileri olacaktır. Ama, bunlar için bir vakıf kurmamız gerekmektedir. Vakıf şemsiyesi altında önerdiğim konulara maddelerle yer vererek ve vakfın bünyesinde ticari işletme de yürütülmelidir. Vakfın kurucuları için 50 bin TL"nin altında olmamak üzere belirlenecek miktarda katılım üyeliği ücreti kurulacak çalışma komitesince kararlaştırılmalıdır. Bu çalışmalar için ilçemizde ve İstanbul"da da birer toplantı yaparak vakıf kurulmasından sonra önerdiğim konuları değerlendirerek ilçemize kalıcı ve ciddi bir hizmet yapmış olacağız. Başarırsak tarih bizi her zaman anacaktır.
Projemiz ile ilgili saygıdeğer milletvekillerimiz ve işadamları olarak öncümüz Baba Vahap Küçük, yani Taha Holding ailesidir. Bu aile ile ben şahsen iftihar ediyor ve gurur duyuyorum. Ayrıca ilçemizde ekonomik geliri olan büyük iş adamları ve kıymetli hocalarımızdan Prof. Alper Durak ve ayrıca Yalçın Karatepe"nin de bizlerle beraber olacağından hiç şüphem yoktur. Gelecek için umudum büyüktür. Proje ve önerime onlarında ilgi duyacaklarına eminim.
Bu vesileyle festivale katılmamdan dolayı halen mutluluğum devam etmektedir. İlçemi ve hemşehrilerimi çok seviyorum. İlçemin her insanının projemize ilgi göstermelerini bekler, saygılarımı sunarım.
Kısaca şunu ifade edeyim ki uyuyan DEV uyandı, artık kimse tutamaz. Doğanşehir"imiz DEVleşecek haberiniz ola!