Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
14:26 Tamirat için gittiği evde hayatını kaybetti14:26 Mardin’de cip şarampole yuvarlandı: 2 yaralı14:25 "İnsan Kendine Yabancı" şiir kitabının imza günü düzenlendi14:25 Simon Dehairs: "İlk profesyonel zaferimden dolayı çok mutluyum"14:22 Çoban Nail’i döven kız kardeşlere para cezası14:22 60. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nda Antalya - Antalya etabını Simon Deha...14:22 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Suriye’de DEAŞ nasıl sistemden çıktıysa, PKK...14:20 Müdür Akkan, Gerger’deki çalışmaları yerinde inceledi14:19 Adıyaman Belediyesi 1. yıl değerlendirme toplantısı yapıldı14:17 Kanatlı eti parçalama tesisinde denetim yapıldı14:16 Kahramanmaraş’a 48 yeni hizmet aracı14:15 Antalyalılar hafta sonunda Konyaaltı Sahili’ne akın etti14:13 Hakem futbolcunun kramponlarını bağladı14:08 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "YPG ile Suriye’deki yönetim arasında geçtiği...14:05 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Bizim için aslolan Suriye’nin egemenliğini k...14:04 Başkan Özdoğan: "Yeni iş merkezimiz, Hacılar’ın ticari hayatına güç katacak...14:02 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Biz Suryenin toprak bütünlüğünü hedef alan h...14:00 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdu...14:00 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Suriye’ye uygulanan yaptırımların kaldırılma...13:59 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Suriye’de iş birliğimizi yeniden imar sürecn...
Kültür 14 Nisan 2025 - 10:07 Yorum: 0

Gaziantep’te 70 yaşındaki usta, 60 yıldır geleneksel yöntemlerle zurna üretiyor

Gaziantep’te yaşayan 70 yaşındaki Mesut Uz, 60 yıldır geleneksel yöntemlerle zurna yaparak mesleğini yaşatıyor.Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’nda 60 yıldır el emeğiyle zurna üreten 70 yaşındaki Mesut Uz, işini aşkla yapıyor. Gelişen tekn...

Gaziantep’te 70 yaşındaki usta, 60 yıldır geleneksel yöntemlerle zurna üretiyor

Gaziantep’te yaşayan 70 yaşındaki Mesut Uz, 60 yıldır geleneksel yöntemlerle zurna yaparak mesleğini yaşatıyor.
Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’nda 60 yıldır el emeğiyle zurna üreten 70 yaşındaki Mesut Uz, işini aşkla yapıyor. Gelişen teknolojiye rağmen el emeğiyle üretim yapmaya devam eden Mesut Uz, yaz aylarının gelmesiyle birlikte düğün sezonunun açıldığını ve yoğun mesaiye başladığını belirtti. Günde ortalama 10 zurna ürettiğini söyleyen Mesut Uz, çırak yetiştiremediğini söyledi. Genç neslin bu tür zanaatlara ilgisizliğinden yakınan usta, mesleğini sürdürecek çırak bulmakta zorlandığını da dile getirdi. Yıllardır sesiyle davetlere neşe katan zurnalar, Mesut Uz’un ellerinde hayat bulmaya devam ediyor.

"Zurna kayısı ağacından yapılır"
Zurna yapımını anlatan Uz, "Zurna yapımı, kayısı ağacından yapılır. Kayısı ağacının gövdelerini genelde Malatya’dan veya çevredeki bölgelerden temin ederiz. Meyve vermeyen veya kurumuş olan ağaçları alıp işliyoruz. Bu ağaçlar genellikle 2-3 yıl kurutulur. Sonrasında zurna yapmak için işlemeye başlarız. Ağaç kuruduktan sonra tasarlanır. Tasarlandıktan sonra üst kısmı alınır ve şekil verilir. Daha sonra içi oyulur, çevrilir, delikleri açılır ve perdeler ayarlanır. Zurnanın baş kısmında ‘çimşir’ ağacından yapılan bir başlık yer alır. Bu başlığa ‘nezik’ deriz. Onu da ayrıca hazırlıyoruz. Son olarak zurnaya kamış veya metem dediğimiz kısımlar takılır. Bu kısmı da müzisyen getirir, çalar ve akortları kontrol eder. Eksik veya hatalı yer varsa biz burada düzeltiriz. Sonra herkes memleketine döner, zurnasını çalar" dedi.

"Türkiye’nin birçok yerinden müşterilerimiz olur"
Düğün sezonunun başlamasıyla talebin çoğaldığını söyleyen usta Uz, "Düğün sezonu başladı. Ama Gaziantep’te çok yoğun bir talep yok. Zaten ben buradaki piyasayla çok ilgilenmiyorum. Daha çok Adana, İstanbul, Ankara, Kayseri, Maraş, Göksun, Osmaniye gibi şehirlerden talep gelir. Hatta Türkiye’nin birçok yerinden müşterilerimiz olur. Çünkü Antep zurnası, başka yerlerde yapılan zurnalara uymaz. Mesela İstanbul’da sahne zurnası vardır. Ama bizimki halay zurnasıdır ve bu tarz, Antep dışında pek bulunmaz. Halay bitmediği sürece, düğünler sürdüğü sürece zurna da yaşar. Ama bir gün davul tükenirse, zurna da tükenir" şeklinde konuştu.
Zurna fiyatları ile ilgili bilgi veren usta Uz, "5 bin TL’ye de zurna var, 10 bin TL’ye de, 15 bin TL’ye de. Fiyat, zurnanın işçiliğine, malzemesine ve detaylarına göre değişir" diye konuştu.

Gaziantep’te 70 yaşındaki usta, 60 yıldır geleneksel yöntemlerle zurna üretiyorGaziantep’te 70 yaşındaki usta, 60 yıldır geleneksel yöntemlerle zurna üretiyor
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Şenay Korkmaz
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber