Sahil Park
malatya-belediye
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
00:40 Okan Buruk: "Beşiktaş hak ettikleri bir galibiyet aldı"00:38 Salih Uçan: "Bu güzel atmosferde taraftarımızı üzmek çok ayıp olurdu"00:36 Ole Gunnar Solskjaer: "Oyuncularım müthiş performans sergiledi"00:34 Alex Oxlade Chamberlain: "Büyük maçlarda ne kadar etkili bir oyun oynayabil...00:33 Joao Mario: "Taraftarlarımız için maçı kazanmak zorunda olduğumuzu biliyord...00:20 Apartmanın 4. katından düşen kız çocuğu ağır yaralandı00:14 Karaman’da asayiş uygulamaları devam ediyor00:10 Milletvekili Tüfenkci ile Başkan Ulutaş, Akçadağ’da vatandaşlarla bir araya...23:52 Çanakkale’de 16 yaşındaki lise öğrencisinden haber alınamıyor23:51 Rusya Devlet Başkanı Putin’e ait limuzin alev aldı23:49 Bitlis Valisi Karakaya’dan sürücülere bayram uyarısı23:44 Gabriel Paulista: "Ligdeki tek namağlup şampiyon Beşiktaş"23:40 Rektör Hacımüftüoğlu, öğrenci odaklı çalışmalar yürüten STK temsilcileriyle...23:33 Sahte ilanla dolandırıcılık yapan 5 şüpheli tutuklandı23:29 Emirhan Topçu: "Sezonun geri kalanındaki tüm maçlarda da galibiyet için sah...23:28 Biga’da yanan ev hasar aldı23:27 İletişim Başkanı Altun: "‘Boykot’ adı altında faşist fikirlerini dikte eden...23:27 Milli Savunma Bakanı Güler, Çanakkale’de Amfibi Kolordu Komutanlığı’nda gör...23:18 Çameli’nde çocuklar asırlık bayram geleneklerini yaşatıyor23:13 Konuşmak için çağırdığı kişi tarafından öldürüldü
Yeşilyurt Büyükşehir Belediyesi
Sağlık 26 Mart 2025 - 13:08 Yorum: 0

‘Epilepsi nöbetlerinde panik yapmayın’

Epilepsinin dünyada milyonlarca insanı etkileyen ve bilinç kaybı, kasılmalar gibi belirtilerle kendini gösteren nörolojik bir hastalık olduğunu belirten Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Hülya İnce, "Epilepsi nöbeti sırasında yapılan doğru m...

‘Epilepsi nöbetlerinde panik yapmayın’

Epilepsinin dünyada milyonlarca insanı etkileyen ve bilinç kaybı, kasılmalar gibi belirtilerle kendini gösteren nörolojik bir hastalık olduğunu belirten Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Hülya İnce, "Epilepsi nöbeti sırasında yapılan doğru müdahaleler, kişinin güvenliği açısından büyük önem taşır. Panik yapmak, durumu daha da karmaşık hale getirebilir ve yanlış müdahalelere yol açabilir" dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Hülya İnce, epilepsi hakkında bilgilendirmede bulundu. Epilepsinin, dünyada milyonlarca insanı etkileyen ve bilinç kaybı, kasılmalar gibi belirtilerle kendini gösteren nörolojik bir hastalık olduğunu kaydeden Doç. Dr. İnce, "Epilepsi nöbeti sırasında yapılan doğru müdahaleler, kişinin güvenliği açısından büyük önem taşır. Ancak, toplumda bu konuda yeterli bilinç oluşmadığından, yanlış uygulamalar ciddi risklere yol açabilir" diye konuştu.

"Sakin kalınmalı"
Bir kişinin epilepsi nöbeti geçirdiğine tanık olunduğunda öncelikle sakin kalınması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. İnce, "Panik yapmak, durumu daha da karmaşık hale getirebilir ve yanlış müdahalelere yol açabilir. Bunun yerine kişinin güvenliğini sağlamalısınız. Nöbet geçiren kişiyi tehlikeli alanlardan (trafik, sert zemin, keskin nesneler vb.) uzaklaştırarak başının altına yumuşak bir destek koyabilirsiniz. Eğer mümkünse kişiyi nazikçe yan çevirerek solunum yolunun açık kalmasını ve kusma durumunda boğulma riskinin azalmasını sağlayabilirsiniz. Nöbet sırasında kişinin ağzını açmaya çalışmak dişlerine, çenesine ve solunum yollarına zarar verebilir. Dilini yutması mümkün değildir; bu nedenle ağzına herhangi bir nesne koymaktan kaçınılmalıdır" dedi.

"Nöbetlerin büyük çoğunluğu 2 dakikadan kısa sürer"
Nöbetlerin büyük çoğunluğunun 2 dakikadan kısa sürede sona erdiğini dile getiren Doç. Dr. İnce, "Ancak, nöbetin süresi uzarsa veya kişi nöbet sonrası bilincini geri kazanmazsa, derhal sağlık kuruluşuna haber verilmelidir. Kişi nöbetten sonra kendine geldiğinde, genellikle yorgun ve bilinçsiz olabilir. Onu rahatlatmaya çalışarak kendini toparlaması için zaman tanıyabilirsiniz" şeklinde konuştu.

"Tehlikeli durumları tanıyın"
Her epilepsi nöbetinin acil müdahale gerektirmediğini; ancak bazı durumlarda mutlaka 112 Acil Servisi’nin aranması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. İnce, "Eğer nöbet 5 dakikadan uzun sürüyorsa, kişi peş peşe birden fazla nöbet geçiriyorsa, ilk kez nöbet geçiriyorsa, solunum güçlüğü yaşanıyorsa veya cilt rengi değişiyorsa, nöbet sırasında başını sert bir zemine çarptıysa ya da ciddi bir yaralanma söz konusuysa acil yardım çağırılmalıdır" dedi.

"Toplumda farkındalık artırılmalı"
Toplumda farkındalığı oluşturmanın önemine değinen Doç. Dr. İnce, "Epilepsiye yönelik farkındalık çalışmaları, hem hastaların hem de toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunarak daha güvenli bir yaşam alanı oluşturabilir. Doğru müdahalelerle epilepsi hastalarının yaşam kalitesini artırmak ve yanlış inanışların önüne geçmek mümkündür. Sağlığınızı ve çevrenizdekilerin güvenliğini korumak için epilepsi konusunda bilinçlenmek ve doğru müdahale yöntemlerini öğrenmek hayati önem taşır" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber