Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ramazan Durmuş

Emekli Dernekleri ne iş yapar?

22 Eylül 2010 - 08:04 Yorum: 5

İşçi emeklisini sevindirecek promosyon formülünü bir yazar olarak araştırmak istedim. Benim için, yıllardır üvey evlat muamelesi gören işçi emeklisinin düşük maaş alması yetmiyormuş gibi bankalar tarafından dışlanması bardağı taşıran son damla oldu. Öyle ya ben de bir7 emekliyim!

Bunun için promosyona sıcak bakmayan bankaların emekliye bildirilmesi, emeklilerin de bu bankalardan maaş almayarak tek bankada birleşmelerinin çözümü kolaylaştıracağı inancındayım.

Şayet, işçi emeklilerine promosyona rest çeken bankalara Sosyal Güvenlik Kurumu"nun para yatırmaması emekliler arasındaki promosyon adaletsizliğini önleyecektir.

SSK'dan emeklilik, malullük ve ölüm aylığı alanların sayısı 4 milyon 605 bin, BAĞ-KUR"dan emeklilik, malullük ve ölüm aylığı alanların sayısı 1 milyon 783 bin ve Emekli Sandığı"nın aylık ödediği emekli, dul ve yetim sayısı ise 1 milyon 660 bin. Türkiye"de en fazla SSK emeklisi var ama ücretlerin düşüklüğü yüzünden azınlıkta kalıyor.

İşçe emeklisinin bankalardan promosyon almasının yolu ise SGK"nın kararlığına bağlı. 4 milyon 605 bin işçi emeklisinin maaşlarının tek bankada toplanması durumunda promosyonun yolunun açılacağı ağırlıklı görüş olarak dillendiriliyor.

Memura maaşların yatırılması karşılığında promosyon ödeyen bankalar, aynı uygulama için işçi emeklilerine ayak diriyor. Emekli dernekleri ise, Çalışma Bakanlığı ile bankalar arasında sürdürülen görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine, SGK yönetimine, “Siz de o zaman promosyonu kabul etmeyen bankalara maaşlarımızı yatırmayın” çağrısında bulunuyor.

Devlet, 9 milyon 317 bin emekliye yılda 75 milyar TL'lik emekli maaşı ödüyor. Bankalar ise bu dev pastadan kâr etmediklerini öne sürüyor. Emeklilerin büyük bölümü maaşlarını bankamatik kartlarıyla çekiyor. Bu sebeple her ay 10 TL'nin altındaki tutarlar çekilemiyor. Her emeklinin 7 lirasının bankada kaldığı hesaplandığında ayda 63 milyon, yılda ise 756 milyon lira bankalarda kalıyor.

İşçi emeklilerinin maaşları da her ayın 18'inde bankalara yatırılıyor. Bankalar ise bu maaşları, her ayın 25'ine kadar peyderpey ödüyor. Buna maaşını birkaç gün çekmeyen, harcadıkça çeken ve birkaç ay bankada bekletenler de eklendiğinde maaşların önemli bir bölümünün bankalarda kaldığı ortaya çıkıyor. Bankalar bu parayı işleterek ciddi kârlar elde ediyor. Ancak bankalar, bu tabloya rağmen emekliye promosyon ödemek istemiyor. Bankalar daha önce promosyon ödemedikleri gibi maaşlar karşılığında devletten ayrıca komisyon alıyordu. SGK, 2009'da komisyon ödemeyi kesti. Böylece bankalara yılda ödenen 278 milyon lira kasada kaldı. SGK, emekli maaşı için bu yıl bankalara toplam 75 milyar TL aktaracak. Hastane, eczane ve medikal firmalara da yine bankalar üzerinden 32 milyar liralık ilaç, tedavi ve araç gereç ödemesi yapılacak. Kurumun bankalar aracılığı ile yaptığı prim tahsilatı tutarı da 60 milyar lirayı buluyor. Diğer gelir ve gider kalemleri ile birlikte SGK'nın bankalar üzerinden yaptığı işlem hacmi, 2010 yılında 205 milyar olarak gerçekleşecek.

Emekli Bir-Sen Başkanı İsrafil Odabaş da, 10 TL'nin altındaki tutarların çekilememesi sebebiyle önemli bir bakiyenin bankalarda kaldığına dikkat çekiyor. Odabaş, bankalarla görüşen SGK yetkililerinin ise emeklinin hakkını yeterince savunmadığını düşünüyor. Kurumun isteksiz tavrının bankalara güç verdiğini belirtirken, SGK'nın promosyon vermeye yanaşmayan bankalarla çalışmayı kesmesi halinde sonuç alınabileceğini ifade ediyor.

Emekli maaş ödemesinde en fazla pay, Ziraat Bankası'na ait. Emekli maaş ödemelerinin yüzde 54'ünü Ziraat Bankası yapıyor. Bu bankayı yüzde 16 ile Halk Bankası, yüzde 12 ile de Vakıfbank izliyor. PTT'nin payı ise bütün özel bankaları geride bırakarak yüzde 10'a yükseldi.

Özel bankalar arasında ilk sırayı İş Bankası tutuyor. Özeller arasında yüzde 2 paya sahip olan bu bankayı, yine yüzde 2 ile ING Bank izliyor. Diğer özel bankaların payı ise yüzde 1'in altında.

Bu konudaki önerimi emekli derneklerine yaptım. Tek cevap, Emekli Bir-Sen"den geldi ve “İnceliyoruz” denildi.

Ben şimdi aynı derneklere buradan bir şey daha diyorum! Milyonlarca üyenizden kesilen aidatların toplandığı trilyonları bulduğu iddia edilen paranızı da acaba bu promosyon işinde koz olarak kullanabilir misiniz?

Acele cevap!

YAZARIN DİĞER YAZILARI