Malatya’nın lüksü yok!
Ramazan ayının başlaması ile birlikte, Malatya’da bir iftar furyası aldı başını gidiyor.
1500 kişilik ilk iftar daveti Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’dan daire müdürleri ve Malatya’da faaliyette olan bazı sivil toplum örgütlerine.
Ardından Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Basın Mensupları iftarda buluştu.
Malatya TSO üyeleri ile birlikte iftar açtı.
Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Sokak iftarı düzenledi.
Bu iftarlar tartışılır gibi görünse de birlikteliği simgelemek için gerekliydi.
Malatya Belediyesi iftar Çadırı’nda hergün 1500 kişiye iftar ikram ediyor.
Tek kelime ile takdire şayan.
Peki ya ilimizde herhangi bir fakir fukaraya iftar ikram edemeyen ve Diyanet işleri Başkanı Mehmet Görmez tarafından tüm il müftülüklerine tebliğ edilen kısaca, “İFTARI İSRAFA DÖNÜŞTÜRMEYİN” uyarısını hiçe sayarak, Malatya İnönü Üniversitesi Havuz başı Restorantı’nda Malatya’nın kalburüstü diye tarif ettiğimiz, her ay düzenli maaşını alan protokol üyeleri ve etsiz yemek yemeyen bazı sivil toplum kuruluşu başkanlarının davet edildiği Malatya Müftülüğü iftar sofrasına ne demeli!(?)
Yorum yapmadan geçmem olmaz!
Daveti tertip eden Malatya Müftülüğü ve Müftüsü bilmiyor olabilir, Malatya’daki Sosyal Yardımlaşma Fonu’ndan yaşamını idame ettirenleri, toplam 30 bin dosya yani Türkçe meali her bir dosya demek bir aile ve bu ailelerde ortalama 3 çocuk olsa 5 kişi. Bu sayıda 150 bin kişiye tekamül eder.
Malatya Belediyesi her gün iftar çadırında ve çadıra gelemeyen toplamda 1500 kişinin iftarını sıcak (etli+ sebzeli) yemekle açmasını sağlıyor.
Gelelim Yurt dışında yaşayan başta Filistin, Pakistan, Afganistan, Somali, Suriye ve son olarak ta ülkelerinde yaşanan zulümden kaçan binlerce Arakanlı Müslüman, Bangladeş’te bulunan kamplara sığınmaya çalışırken Müftülüğü bu tür iftar sofrası hazırlaması konuk olarak “Lüks Hayat” yaşayanları davet etmesi caiz midir?
İnsan olarak diyebilirim ki CAİZ DEĞİLDİR!
Sorarlar insana, bu kadar lüks harcama yapacak maddi imkanın var da neden Camii önlerinde yardım toplarsın?
O Restorant'ta bir iftar sofrası faturası ile 2 Bin ailenin birer haftalık mutfak masrafını karşılanabilir.
SON SÖZ:
Yemekte günah işlenen davetlere gidilmez. Fakirlerin davetine gitmeyip de, zenginlerinkine gitmek kibirdendir. Kendinden aşağı olanları ziyaret etmek de tevazu alametidir.
Saygılarımla