Sahil Park
malatya-belediye
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
07:22 Ankara’da kontrolden çıkan otomobil takla attı: 3 yaralı07:14 Güney Kore’deki sıkıyönetim krizinde sona gelindi: Devlet Başkanı Yoon Suk...05:38 Güney Kore Anayasa Mahkemesi, ilan ettiği sıkıyönetim nedeniyle hakkında az...05:27 Kırıkkale’de "koku" faciası: 23 küçükbaş hayvan telef oldu, 77’si son anda...05:23 Çankırı’da aynı fabrikaya ait ikinci otobüs kazası: Bu kez domuz sürüsüne ç...03:18 Fabrika işçilerini taşıyan otobüsün şarampole devrildiği kazada yaralı sayı...03:00 Kendisine yardımcı olmak isteyen polisi itip, "Köpek gibi bekliyorlar" diye...03:00 Kendisine yardımcı olmak isteyen polisi itip, "Köpek gibi bekliyorlar" diye...02:26 Fabrika işçilerini taşıyan otobüs devrildi: 20 yaralı02:19 Amasya’da minibüs ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 7 yaralı01:38 Aksaray’da 2 hafif ticari araç çarpıştı: 1 yaralı01:33 Orhan Özalp: "Başkanımıza değil 45 gün, 100 maç ceza da verseniz sizinle mü...00:46 Hatay’da 3.9 büyüklüğünde deprem00:36 Ankara’da kasa hırsızlığı kameralara yansıdı00:32 Koray Günter: "Takım adına gurur duyuyorum"00:30 Ankara’da iki grup arasında çıkan kavgaya polis müdahale etti00:27 Karaman’da fünye ile patlatılan çantadan para çıktı00:19 Ambulans ile cipin karıştığı kazada 9 kişi yaralandı00:08 ABD’de gözaltına alınan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk’ün ilk duruşması görüld...23:56 Ole Gunnar Solskjaer: "Basit ve aptalca goller yedik"
Yeşilyurt Büyükşehir Belediyesi
Sağlık 02 Nisan 2025 - 12:56 Yorum: 0

‘Ekran maruziyeti otizmli çocuklarda semptomları şiddetlendirebilir’

Son zamanlarda otizm ve ekran süresi arasında bir ilişki olabileceğine dair güçlü çalışmalar olduğunun altını çizen Psikolog Ozan Yazıcı, "Ekran maruziyetinin, otizm tanısı almış çocuklarda semptomları daha şiddetli kılabileceği ve gelişimi...

‘Ekran maruziyeti otizmli çocuklarda semptomları şiddetlendirebilir’

Son zamanlarda otizm ve ekran süresi arasında bir ilişki olabileceğine dair güçlü çalışmalar olduğunun altını çizen Psikolog Ozan Yazıcı, "Ekran maruziyetinin, otizm tanısı almış çocuklarda semptomları daha şiddetli kılabileceği ve gelişimi olumsuz etkileyebileceğini de göz önünde bulundurmamız gerekir. Bu senaryoda birincil bakımverenlere oldukça fazla görev düşüyor" dedi.

Liv Sağlıklı Yaşam Merkezi Psikoloji Kliniği’nden Psikolog Ozan Yazıcı, 2 Nisan Dünya Otizm Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulundu. Otizm spektrum bozukluğunun hafiften şiddetliye farklı düzeylerde görülebilecek; sosyal etkileşim, sınırlı ilgi, tekrarlayan davranışlar ve iletişim kanallarında kendini gösteren, problem çözme ve bilişsel esneklik konularında sorun oluşturabilecek nöro-gelişimsel bir bozukluk olduğunun altını çizen Psikolog Ozan Yazıcı, ebeveynlere dikkat etmeleri gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

"1.5 yaşa kadar göz teması kurmuyorsa dikkat"
Psikolog Ozan Yazıcı, "Otizmde kalıplaşmış ve tekrarlayan davranışlar, sosyal becerilerde düşüklük veya seçici olarak etkileşim ve iletişim kurma, değişime karşı yüksek direnç, dürtüsel davranışlar, favori nesneler ve nesnelere aşırı bağlılık, göz temasından kaçınma, uyaranlara karşı duyarlılık (özellikle ses), takıntılılık durumu gibi semptomlar görülebilir. Rutinlerine çok bağlıdırlar, rutin karşısında değişimde agresyon ve öfke nöbetlerine rastlamak mümkündür. Özellikle 0-1.5 yaş aralığında göz teması kurma ve ismine tepki verme gibi becerilerinin gözlemlenmesi önemlidir. Eğer bu beceriler yoksa ve zorluk çekiliyorsa, bir uzmandan destek alarak gerekli incelemeleri yaptırmakta fayda vardır" ifadelerini kullandı.

"Ekran maruziyeti çocukları olumsuz etkiliyor"
Son zamanlarda yapılan ve otizm ve ekran süresi arasındaki ilişkiyle ilgili bulguları ortaya koyan çalışmalarda; otizm ve ekran süresi arasında bir ilişki olabileceğine dair güçlü çalışmalar olduğunun altını çizen Psikolog Ozan Yazıcı, şunları söyledi:
"Ekran maruziyetinin; dikkat, dil gelişimi, hayal gücü ve sosyal ilişkiler konusunda çocukları olumsuz etkileyebileceği ve otizm benzeri, özellikle sosyal etkileşim ve iletişim kurma konusunda sorunlar oluşturabileceği düşünülmektedir. 0-3.5 yaş arası dil gelişimi için oldukça önemli ve kritik dönemlerdir, ekran maruziyetine diğer yaşlarda olduğu gibi erken dönemlerde de çok fazla dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda ekran maruziyetinin, otizm tanısı almış çocuklarda semptomları daha şiddetli kılabileceği ve gelişimi olumsuz etkileyebileceğini de göz önünde bulundurmamız gerekir. Bu senaryoda birincil bakımverenlere oldukça fazla görev düşüyor. Öncelikle çocuğun gelişim dönemlerini takip etmekle başlayabiliriz; göz teması, emekleme, ismine tepki verme, kelimeler çıkarma, ihtiyacını ifade edebilme, daha ileri yaşlara doğru; yürüme, cümle kurma, soru sorma, oyun kurma, oyuncak seçimleri ve dikkatini nasıl yönlendirdiği, akranlarıyla etkileşimi ve iletişimi vb. gibi."

"Ekran süresi konusunda sınırlar olmalı"
Ekran süresi konusunda bazı sınırlar olması gerektiğini işaret eden Psikolog Yazıcı, "Ekran süresi konusunda sınırlılıkları belirleme, tutarlı olma, oyun kurması için teşvik etme, müsait olunan zamanlarda açık alanda vakit geçirmesini sağlama, akranlarıyla iletişim kurabileceği alanlar oluşturma, hikâye okuma veya masal anlatma, sportif etkinliklere ilgisini ölçme vb. gibi izlenebilecek yollar vardır. Bazen tek başınıza bu süreci yönetmek zor olabilir, izleyeceğiniz yol konusunda kafanız karışık olabilir veya konuyla ilgili eğitime ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz; bunlar gayet normaldir ve dışsal kaynaklarımızı kullanmamız için bir mesajdır. Eğer süreç içerisinde baş etmekte zorlanır ve desteğe ihtiyaç duyarsanız lütfen bir uzmanla iletişime geçiniz" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber