Malatya"nın ekonomik hedefini bilen var mı?
Malatya Doğu"nun Paris"i olacak, Malatya % yıldızlı olacak, Malatya Kalkınma Ajansı ile büyüyecek, vs vs
Evet bu söylemleri sıkça duyarız duymasına da nasıl büyüyecek diye hep düşünürüm.
Kendi kendime çıkarttığım sonucu daha doğrusu kafamda ki soru işaretlerini sizlerle paylaşmak istedim.
- Malatya"nın öz malı küçük esnaf can çekişiyor!
- Çevre Yolunda inşaatı devam eden alt geçitlerden ötürü Çevre Yolu civarında ki esnaf bir, bir ardına kepen kapatıyor!
- Küçük sanayi bölgelerimizde çekiç sesi duyulmaz oldu!
- Büyük sanayi bölgelerimizde irili ufaklı yatırımlar yapılmasına rağmen % 50 kapasite ile çalışan herhangi bir fabrika yok.
Malatya"nın ekonomisi asıl yüzü bu.
İleriye yönelik projesi olan ve olması gereken resmi ve tüzel kurum ve kuruluşlar kafasını kuma gömmüş durumda, günü birlik ekonomi siyaseti yapmak öteye gitmiyor.
İşsizlik sayımızda ki son rakamlar 23.000.
Sosyal Yardımlaşma Vakfından yaşamını idame ettiren hane sayısını yazmam gerekmez ama bilmenizde yarar gördüğüm rakam Malatya"da yaşayan her dört kişiden biri Sosyal yardımlarla geçiniyor.
Malatya ekonomisinin iki can damarını sivil kuruluş olarak temsil eden güçlü (üye sayısı ile) iki sivil toplum kuruluşu var; Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve Malatya Esnaf Odaları Birliği (ESOB).
Ne yapar bunlar gözle görülen?
Bol, bol toplantı ve özel günlerde bazen basın açıklaması ve aksatmadan da aidatlarını toplarlar.
Şahsen ben şahit olmadım herhangi bir toplantıda Malatya için ekonomik hedef belirlediklerine.
Hani derler ya kelin ilacı olsa kendi başına sürer diye.
Yok ilaç olsa gerçekten kendi başlarına sürerler. Size en basit örnek TSO"ya ait Malatya"nın en gözde semtinde arsası var, halen atıl vaziyette.
Malatya"da Fuar yapılıyor, Malatya Belediyesi Fuarcılık AŞ tarafından, peki Malatyalı Sanayicinin hiçbir şeyi yok mu sergileyecek, kendine ait müstakil Fuar açacak kadar?
Demek ki yok, olsa neden göğsünü gere, gere Bölgenin Sanayini fuarını açmasın.
Bak haklarını yememek gerek hemen her banka ile kredi sözleşmesi imzaladılar, durumu kötü olan sanayici kredi alsın diye, ama düşünen yok geri ödemesinde sıkıntı yaşayacak olan sanayici ne duruma düşecek diye.
MTSO ve ESOB son birkaç yıldır birlikte kutladıkları bayramlarda olduğu gibi, birlikteliklerini devam ettirerek ve Malatya İnönü Üniversitesi ile iş birliği yaparak Malatya"nın gelecekteki en az 10 yıllık ekonomi büyüme hedefini belirleyip el birliği ile çalışsınlar, aksi ahlde bir daha ki seçimlerde kimseyi sivil toplum kuruluşu başkanı diye TBMM"ye göndermez bu Millet.
Saygılarımla