Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
17:04 Bandırma’da Yılbaşı Alışveriş Günleri 10. yılında kapılarını açtı17:03 Konya’da otomobil ile tır çarpıştı: 2 yaralı17:02 Alanya’da park halindeki lüks otomobil yandı17:01 Tatvan’da Taekwondo Kuşak müsabakası düzenlendi17:00 Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 3 - Yeni Malatyaspor: 017:00 TSK’ya terör örgütü benzetmesi yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan Özlem...17:00 Antalya’da sağanak yağmur yollarda ve tarım arazilerinde su baskınlarına se...16:54 Bakan Yerlikaya: "Türkiye’nin huzuru için, tüm tehditlere karşı kararlı bir...16:54 Trendyol Süper Lig: Sivasspor: 0- Samsunspor: 0 (İlk yarı)16:54 Başkan Çerçioğlu: “Vatandaşlarımızın yanındayız”16:52 Milli Eğitim Bakanı Tekin: "Türkiye 20 yılda çağ atlayacak icraatların altı...16:49 Şehzadeler Belediyesi’nden yaşlı ve engelli vatandaşlara evde temizlik hizm...16:47 Pendik’te denize atlayan 79 yaşındaki kadın boğuldu16:45 Serdal Adalı, Köyiçi’nde Beşiktaşlı taraftarlarla buluştu16:43 Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı duyurdu: Bal tesislerinde farklı ürün üretile...16:42 Bakan Uraloğlu, Marmaray’ın günlük yolcu rekoru kırdığını bildirdi16:35 Voleybol Gençler İl Birinciliği sona erdi16:34 Başkan Seçer’in kardeşi son yolculuğuna uğurlandı16:34 Kars’ta Jandarma, tarım aletleri için güvenlik işaretleri konusunda bilgile...16:29 İpsala’nın Yenikarpuzlu beldesi dolu yağışıyla beyaza büründü
Ekonomi 16 Eylül 2024 - 15:35 Yorum: 0

Deneme amaçlı böğürtlen dikti, şimdi siparişlere yetişemiyor

Kastamonu’da Tarım ve Orman Bakanlığının teşvikiyle ilk etapta deneme amaçlı 6,5 dekar alana böğürtlen diken çiftçi, iki yıl gibi kısa sürede 15 ton hasat aldı. Bu yıl 40 dekar alana böğürtlen diken girişimci, 80 ton ürün bekliyor.Kast...

Deneme amaçlı böğürtlen dikti, şimdi siparişlere yetişemiyor

Kastamonu’da Tarım ve Orman Bakanlığının teşvikiyle ilk etapta deneme amaçlı 6,5 dekar alana böğürtlen diken çiftçi, iki yıl gibi kısa sürede 15 ton hasat aldı. Bu yıl 40 dekar alana böğürtlen diken girişimci, 80 ton ürün bekliyor.
Kastamonu’nun merkez Eymür köyünde çiftçilik yapan Kenan Erkan Çevikoğlu, daha öncesinde arpa ve buğday ektiği arazisine, pandemi döneminde katma değeri yüksek çilek ekimi yaptı. Kenan Erkan Çevikoğlu, veriminden memnun kalınca geri kalan arazisine ise böğürtlen dikmeye karar verdi. Tarım ve Orman Bakanlığının da teşvik ve sözleşmeli dikimiyle ilk etapta deneme amaçlı 6,5 dekarlık alana böğürtlen diken Çevikoğlu, 2 yıl gibi kısa sürede 15 ton böğürtlen hasat etti. Bunun üzerine Çevikoğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da özel izniyle yurtdışından böğürtlen fidanı getirtti. Böğürtlen fidanlarını 40 dekarlık alana dikmeye devam eden Çevikoğlu, 2-3 yıl içerisinde 80 ton hasat beklerken daha böğürtlen fidanlarını toprakla buluşturmadan Ankara’da bir firma ile anlaşma yaptı.

“Yurt dışından getirmiş olduğumuz fidanları şu anda toprakla buluşturuyoruz”
2 yıl içerisinde 80 ton ürün hasat etmeyi hedeflediklerini söyleyen Kenan Erkan Çevikoğlu, “Atalarımızdan kalan bu topraklarda daha önceden arpa ve buğday üretimi yapılmaktaydı. Pandemi döneminde boş vaktimiz çoktu, araştırdık. Katma değerli ürün olarak çilek ekiminde bulunduk. Daha sonra ahududu ve böğürtlen üretmek için kolları sıvadık. Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı’nın özel izinleriyle, bakanlığın özel izinleriyle yurt dışından getirmiş olduğumuz fidanları şu anda toprakla buluşturuyoruz” dedi.

"40 dekar alanda böğürtlen yetişecek"
İki sene önce böğürtlen dikimine başladıklarını anlatan Çevikoğlu, “Bu sene 15 ton civarında bir böğürtlen hasadımız oldu. 2 sene içerisinde bu sayıyı 80 tona ulaştırmayı planlıyoruz. Bu yurt dışından getirmiş olduğumuz fidanın özelliği hem haziran ayında hem de ekim ayında hasat etmemizdir. Normalde Türkiye’deki hasat ayı Ağustos’tur. 6,5 dekarlık bir alanda böğürtlen dikimini tamamlamıştık. Şu anda 40 dekarı tamamlıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığının yeni geliştirmiş olduğu, yeni başlatmış olduğu sözleşmeli üretim modeliyle ürettiğimiz tüm ürünleri Ankara’da bir firmaya göndereceğiz” diye konuştu.
Çocukluklarında ormanlarda hayvan otlattıkları sırada böğürtlenleri yediklerini anlatan Ayşe Aydost ise “Ormanlarda hayvan otlatırken yiyorduk. Bu kadar detaylı bilmiyorduk. Dikenli olurdu. Bu kadar kıymetli olduğunu bilmiyorduk. Şimdi tarlalar dikiliyor hasadı yapıyor. 60 ile 80 kilo arasında bir kişi günlük böğürtlen toplayabiliyor” şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber