Fethi B. 14 Şubat 2012 - 00:08
Büyükşehir olmaya namzet 13 İlimizin isimleri basında yer aldı…
<br>Büyükşehir olabilmek için, ‘Merkez İlçe’ nüfusu değil,
<br>İl nüfusunun esas alındığını görüyoruz…
<br>Bu durum bizlere ‘çelişkili’ olarak görülüyor…
<br>İsterseniz, önce “Büyükşehir” olacak İllerimizin, “İl Nüfuslarını” görelim…
<br>Aydın: 999 bin 163 kişi
<br>Balıkesir: 1 milyon 154 bin 314 kişi
<br>Denizli: 942 bin 278 kişi
<br>Hatay: 1 milyon 474 bin 223 kişi
<br>Malatya: 757
<br>Kahramanmaraş: 1 milyon 054 bin 210 kişi
<br>Mardin: 764 bin 033 kişi
<br>Muğla: 838 bin 324 kişi
<br>Tekirdağ: 829 bin 873 kişi
<br>Trabzon: 757 bin 353 kişi
<br>Şanlıurfa: 1 milyon 716 bin 254 kişi
<br>Van: 1 milyon 22 bin 532 kişi
<br>*****
<br>Birde bu illerimizin, ‘Merkez İlçe’ nüfuslarını görelim…
<br>Aydın, İlçe Nüfusu (255. 292), Şehir Nüfusu (191.000)
<br>Balıkesir, İlçe Nüfusu (331.788) Şehir Nüfusu ( 263.000)
<br>Hatay, İlçe Nüfusu (464.947), Şehir Nüfusu ( 213.500)
<br>Ş.Urfa, İlçe Nüfusu ( 763.090) Şehir Nüfusu ( 515.200)
<br>Denizli, İlçe Nüfusu (511.751), Şehir Nüfusu (465.000)
<br>Malatya, İlçe Nüfusu (498.000) Şehir Nüfusu ( 402.000)
<br>K.Maraş, İlçe Nüfusu (545.794) Şehir Nüfusu ( 428.000)
<br>Mardin, İlçe Nüfusu (138.85o) Şehir Nüfusu ( 88.000)
<br>Muğla, İlçe Nüfusu (97.207) Şehir Nüfusu ( 63.000)
<br>Tekirdağ, İlçe Nüfusu (173.162) Şehir Nüfusu ( 147.500)
<br>Trabzon, İlçe Nüfusu (305. 231), Şehir Nüfusu (240.000)
<br>Van, İlçe Nüfusu (445,915) Şehir Nüfusu (353.500
<br>Aydın (191 bin), Balıkesir (263 bin) Hatay (213 bin), Muğla (63 bin),
<br>Mardin (88 bin), Tekirdağ (147 bin), Trabzon (240 bin) ve Van (353 bin) il merkezinden çok daha büyük iller yok. Buna bazı illerle dalga geçme denir.
<br>Elazığ ve Sivas'ın hakkı yok ediliyor.
Malatyalı 05 Şubat 2012 - 17:41
Raylı sistem diyorsunuz ama dolmuşçuluktan evine ekmek götüren bir sürü esnaf var. Onlara iş bulmadıkça toplu taşıma geçmek iyi olmaz. Topkı Ankara Büyükşehir Belediyesini kazanan Melih gökçek'in BELKO adı altında üreticiden tüketiciye sebze ve gida satması gibi. Başkan baktı ki dengeyi bozuyor bu girişiminden vaz geçti. belki de bu sektör bu projelerini gerçekleştirmediler. O da pazarcıları öldürmeyeceğiz dedi ve belkoları kapattı.Tramvayı trafiği azalatmak için düşünüyorsanız açıkça söyleyeyim hiçbir faydası olmayacaktır. maganda yine özel arabasına binecek ve trafiği kilitleyecektir. kayısı tüccarı keza dev jeeplerle sokaklarda gezip tozacaktır. Malatyayı güzelleştirmenin yegane yolu güzel bir imar projesi hazırlamaktir. Geniş ana arteller düzenli ara sokaklar ve en iyisi sosyal tesisiler ve yeşilliklerin olduğu bir Malatya. Düşünün Beydağının tepesine teleferiklerlel gidip bir yemek yemek aynen bursada olduğu gibi hem bu yatırımı yapana para kazandırır hem de turizm yönünde malatyayı bir destinasyon merkezi haline getirir.Büyükşehşirleşen Malatyanın bahtı ak olsun. Tuttukları altın olsun. Kayısıları altına dönüşüversin.
İhsan KALENDER 03 Şubat 2012 - 21:37
Önemli olan,ulaşımı kolay kılacak projeleri hayata geçirmektir.758000 nüfusun kolay çabuk ve ekonomik ulaşımını temin etmektir.Havalanını da kapsayacak şekilde RAYLI SİSTEM tesis etmek çocuk oyuncağıdır.TELEFERİK hayal edilmekten çıkarılıp pratize edilebilir.Hizmet için yarışanlar neler yapar neler.Böyükşeher olmak işten bile değil.
Polatlı 03 Şubat 2012 - 15:42
Şükrü bey baştan söyleyeyim bende Malatyalıyım, ama ortada bir haksızlık var, 70000 merkez nüfuslu Mardin büyükşehir olacak ama 340000 nüfuslu Elazığ olamayacak niye vilayet nüfusu baz alınıyorda ondan, merkeze 100 km uzaklıktaki bir köy büyükşehir olmayı nasıl etkiler? Bu yasayla merkez nüfusu Elazığdan çok az olan bazı iller (Muğla, Trabzon gibi) büyükşehir olacak ama Elazığ olamayacak, bunun neresi hak?? Ayrıca Elazığlıların bunu gündeme getirmesinden bize ne? Ortalıkta yeterince Malatya düşmanı Elazığlı var onlarlada mücadele edelim ama sizde Elazığa düşmanlık ve haksızlık yapmayın. Dostluğu ve kardeşliği baki kılmalıyız, kini ve nefreti değil
Ferhat Kayalı 03 Şubat 2012 - 15:03
Kimsenin bir başka şehirin hakkını bahane etme, engelleme diye bir niyeti olmadı, olamaz da. Fakat bazı hakkaniyet ölçülerinin bilinmesi ve onunda cesur yüreklilikle objektif anlayışla harmanlanıp yazılıp çizilmesi gerekir. Sayın editörümüzden bu yönde de yaklaşım beklerdik. Fakat subjektif yaklaşımlarla bir hak elde edilecekse o hak olmaktan çok başka anlamlara gelir. Burada da esas aksakılık Malatyadan değil aday olan başka illerden kaynaklanmaktadır. Siz il merkez nüfusu değil de il genel nüfusunu hesaba katarak büyükşehir olma kriteri ortaya koyarsanız bunun yanlış olduğunu birileri söyler. Çünkü ilin merkezi büyükşehir belediyesi olacak. O zaman bir arkadaşın yaptığı yorumda 70 bin merkez nüfuslu Muğla nasıl olurda genel nüfusla büyükşehir olur sorusu karşımıza çıkar. Mardin 70 bin. Balıkesir, Aydın, Trabzon, Antakya gibi illerin merkez nüfusları olukça düşük. O zaman Sivas, Elazığ'ın yoğun itiraz etmesinin haklılığını algılamak gerekmez mi? Ben büyükşehir olurum diğerleri beni ilgilendirmez yaklaşımı ile başka ilin haklı itirazını başka şekilde göstermek son derece yanlış ve etik değildir. Sayın Çelik bir yorumcu sizin dikkatinizi çekmiş. Peki yukarıda belirtilen ve önemli olan bu husus sizin dikkatinizi çekti mi? Sayın Çelik bir gazeteci, objektif bir yazar olarak sizden ortadaki haksızlık çıkaracak bu durumun da ortadan kaldırılması gerektiğini belirten bir yazıyı görmek isterdim.
M. TÜRKMEN 03 Şubat 2012 - 00:04
Sayın editör Elazığ Basını ile ilgili bir yoruma yazdığınız cevap manidar ve düşündürücüdür. Elazığ Malatyayı bahane ederek haksızlık olduğunu savunmamıştır. Bunu herkes bilmelidir. Malatya büyükşehir olmayı da hak ediyor. Fakat Elazığ'ın itirazını anlamayan ve takip noktasında da bu yoruma katılan sayın editörümüzün ortadaki haksızlığı da dobra dobra söylemelerini beklerdik. Ama söyleyemediler. Vatandaş her konuda farklı düşünebilir. Ama gazeteci asla objektifliğin dışında başka bir şey düşünmemelidir. Gazeteciliğin Malatyası, Elazığı ya da başka yeri de olmaz. Sayın editör haksızlık il genelinin nüfusunun hesaba katılmasıdır. Bu cümleyi kimse algılamak ya da anlamak istemiyor. Bir ilin il merkezi büyükşehir belediyesi olacak. O zaman Malatya belediyesinin 120 km uzaktaki Darende ilçesi ya da köyleri ile alakasını bir akıllı anlatsın bizde anlayalım. Muğla 70 bin, Aydın, Balıkesir, Trabzon, Antakya gibi illerin il merkezleri Elazığdan küçük. Bakın Elazığı Malatya ile değil başka iller ile mukayese ediyoruz. Yarın 70 bin merkez nüfuslu Mardin de büyükşehir olacak. Bu sayın editör sizce nedir? Ben cevabını vereyim. Bu kocaman bir kıyaktır. Yorum yazan arkadaş Elazığ il merkezi şu anda büyükşehir olan Erzurumdan da büyük. Sözümüz Malatyanın büyüşehir olmasına değil. Kriter kesinlikle il merkez nüfusunun 400 bin ya da fazlası olmalıdır. İl genel nüfusu kriteri derhal kaldırılmalıdır. Bu yönde daha çook itiraz olacak. Elazığ üzerinde bir oyun oyanıyor. Bu oyun nitelikli göç verdirilip niteliksiz göç almasını sağlamak. Bunun nedenini sayın Editörümüz Malatya TÜİK'e sorarmısınız. Malatya TÜİK bir kaç yıl önce Keban Barajının Elektirik gelirini Elazğ halkına bölerek Elazığı Doğuanadolunun en gelişmiş ve en zengin ili göstermiş ve 1 yıl boyunca teşviklerin Malatyaya gelmesine neden olmamışmıydı? Bu durumu lütfen sorgulayınız? Son yıllarda Malatyaya Kalkınma ajansı, Park ve Bahçeler bölge,Gümrük bölge. SGK bölge vs açılmışken Meteroloji Elazığda kaldı diye fırtına kopartanlaer kimdir? Malatyadan Elazığa bir tane bölge müdürlüğü kaydırılmamışken tam tersine vakıflar, Tarım kredi gibi bölge müdürlükleri Elazığdan Malatyaya çekilmişken kimler Malatyadan Elazığa bölge müdürlükleri çekildi efsanelerini uydurur* Neden? Bu nedenleri açıklayacak makalelerinizi de takip edeceğiz. Saygılar..
ŞÜKRÜ 02 Şubat 2012 - 12:15
S. ÇELİK ELAZIĞ BASINI NA DİKKAT EDİN, TÜM KÖŞE YAZARLARI MALATYAYI BAHANE EDEREK ELAZIĞINDA BÜYÜKŞEHİR OLMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYOR, ANKARADA BUNUN LA İLGİLİ GİRİŞİMLERDE BULUNULACAKMIŞ...
<br>BUNUDA GÜNDEME ALIN...<br><br>CEVAP: Takipçisi olacağız. Teşekkürler. (Editör)
Erhan SOĞUKPINAR 02 Şubat 2012 - 00:12
KAYISI nın adı MALATYA konulu toplantıya katılan ve sonuna kadar izleyen Nadir gazetecilerimizden biriydiniz ve Dolayısıyla Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürümüz Sayın İlhami DEMİRCİ'nin malatya ile ilgili vermiş olduğu istatistikleri ve Ekibiyle yapacağı çalışmaları yakından dinlediniz.Çok güzel çalışmaların olduğunu ve 400 milyon dolara yakın kayısı ihracatımız olmasına rağmen bunun 3-4 milyon dolarlık kısmının Malatyada gümrük işlemlerinin yapıldığı kalanının diğer illerden yapıldığını duydunuz, temennimiz Bir gümrük Bölge Müdürlüğümüz varken onun bütün ekibi Mlatya'nın emrindeyken onlarla daha fazla çalışmak ve katma değerini arttırmak. Gümrük konusunda Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği olarak şubat ayı içerisinde Sadece üzreimize düşen bir göreve talip olduğumuzu ve GÜMRÜKLEME BİLGİLENDİRME Paneli yapmayı arzu ettiğimizi yetkili lerimize bildirdik. Bu konuda Dernek olarak üzerimize düşen bir vazife varsa, MALATYA için yapmak için hazırız.Vagon onarım veya organize sanayi için zaten Ticaret odamız çalışıyor, Oda Sekreterimiz sayın Erkan GÖLGELİ'nin toplantıdaki açıklamalarını dinlediniz. Sanırım güzel şeyler oluyor Malatyamızda...Bu arada Prof.Dr. Bayram Murat Asma 'yada yaptığı bilimsel çalışmalar için Teşekkür ediyorum. Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği Başkanı.
şüko 01 Şubat 2012 - 15:11
Sn. çelik müjdeyi verdiniz, artık bu cami projesinin görsellerini sabırsızlıkla bekliyoruz sizden... Ayrıca; Yahu, anlamam ki malattyda bu kadar gazete köşe yazarı var ne adam gb. soru sorarlar nede araştırma yaparlar. Neden kimse şu belediye proje birimine gidip röportaj yapıp malatya üzerine hangi projelere çalışıldığını öğrenmez???? Yoksa dar düşüncelimi bu medya... Neden kimse beydağına teleferik-beylerdersine dev park projesi, kongre ve fuar merkezi- havaray- vs. mega proje sormaz da, gidip sadece kaldırım gb basit şeyleri sorar? Bu medyadan olmaz... Sn.Çelik size tavsiyem şu proje birimine gidin ve haber yapın....<br />CEVAP: Değerli Okuyucumuz yapılması düşünülen Cami ile ilgili "projeler" hazır sayılır (Kendim gördüm) Arsa konusunda henüz netlik yoktur. O nedenle şuan proje açıklamamız veya görsel yayınlamamız gereksiz. Proje Birimi ile ilgili yakında görüme gerçekleştireceğimden şüphenizolmasın. (Murat Çelik).
Kenan Aktürk 01 Şubat 2012 - 09:39
Malatya büyükşehir olmalı. Bunu bir çok ilden daha çok hakediyor. Fakat yazınızın başında bir cümle yazmışsınız. Aksi bir yasa çıkmaz ise demişsiniz. Aksi bir yasa çıkmalı. Çıkartılmalı. Yoksa bunun adı "pozitif ayrımcılık", "haksızlık" olarak anılacaktır. Neden mi? Bir ilin il merkezi 10 km'lik yayda büyükşehir belediyesi olmayı hak eder. Bir ili büyükşehir yapacaksanız 10 km'lik yaydaki nüfusu, gelişmişliğine bakacaksınız. Muğla 70 bin, Trabzon 260 bin. Keza Balıkesir, Aydın, Antakya gibi illerin il merkezlerinin nüfusları oldukça düşük. Bir ili büyükşehir yapmak için 100 km uzaktaki ilçenin, beldenin, köyün nüfusunun hesaba katılması son derece yanlış ve hakkaniyete uymayan bir durumdur. Bu cümle itirazların başlangıcı. Bu durumda Muğla, Aydın, Trabzon, Antakya vs il merkezlerinden büyük olan 3 il yoğun itiraz ediyor. Elazığ, Sivas, Batman. Elazığ şu anda büyükşehir olan Erzurum il merkezinden de büyük. 10 km yayda 400 bin nüfusu olan ama kırsalda nüfusu olmayan bir il. Yarın 750 bine ulaşmış 70 bin merkez nüfuslu Mardin'de büyükşehir olmayı isteyecektir. Mardin, Muğla, Balıkesir gibi iller büyükşehir olacak 400 bin il merkezi nüfusu olan diğer iller büyükşehir olamayacak. Neden? 100 km uzaktaki ilçesi büyük değil de ondan. Bu mantıklı mı? Bu doğru mu? Bu hakkaniyetli mi? Aksi bir yasa kesinlikle çıkmalı. İl genel nüfuusu ile bir il büyükşehir yapılmamalı. İl merkezine bakılmalı.İl merkezi 26. olan il büyükşehir olamayacak 35. il büyükşehir olacak. Böyle bir şey doğru değil.