Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
15:18 Sevgilisini öldürdü, jandarma kadını görmek isteyince intihar etti15:16 Beşiktaş’ta, Futbol Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu başkanlığına Hüseyin Yü...15:15 İnegöl’deki su hattı yenileme çalışmaları başladı15:14 Yanan evde dumandan etkilenen 3 vatandaş tedavi altına alındı15:12 MSB: "Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı böl...15:11 Kendisinden ayrılmak isteyen 19 yaşındaki genç kıza eski sevgiliden darp tu...15:10 Bakan Bolat: “İslam ülkeleriyle Türkiye’nin ticaretini, Türkiye’nin toplam...15:07 ARFF ekiplerinin yanan Rus uçağına anında müdahalesi kamerada15:06 Gazipaşa İlçe Emniyet Müdürlüğüne 6’sı TOGG 8 araç yeni araç teslim edildi15:06 Beşiktaş’tan, KAP açıklaması: "Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Arat’ın Yönetim...15:05 Güneş’ten ’ÇKS’ uyarısı15:05 Sultangazi’de bir hırsız geri dönüşüm yalanı ile varil dolusu yağ çaldı: O...15:03 Otoparkta araç yangını paniğe neden oldu15:03 Lübnan’da yerinden edilen siviller güneye dönmeye başladı14:59 Bozüyük’te Erasmus projesi kapsamında öğrenci ve öğretmenler Avusturya’ya g...14:58 Uşak’ta ‘Siz bize gelemezseniz, Biz size geliriz’ projesi devam ediyor14:58 Beşiktaş Asbaşkanı Mete Vardar: "Onur Göçmez görevine devam edecek."14:57 Ayvalık açıklarında 9’u çocuk 25 düzensiz göçmen yakalandı14:57 Ordu’da polis ekiplerinden kaçakçılık operasyonları14:57 Denizli Büyükşehir 3. Kent Lokantası hizmete açıldı
Teknoloji 12 Eylül 2024 - 10:50 Yorum: 0

BTÜ’den tarımda verimliliği artıracak proje

Bursa Teknik Üniversitesinin (BTÜ), bitki beslemesinde verim artırıcı olarak bilinen mikroalglerin, sıvı ortam yerine 10 kat daha az su kullanılan nemli-katı ortamda yetiştirilerek ürüne dönüştürülmesi planlanan çalışma sayesinde, maliyetle...

BTÜ’den tarımda verimliliği artıracak proje

Bursa Teknik Üniversitesinin (BTÜ), bitki beslemesinde verim artırıcı olarak bilinen mikroalglerin, sıvı ortam yerine 10 kat daha az su kullanılan nemli-katı ortamda yetiştirilerek ürüne dönüştürülmesi planlanan çalışma sayesinde, maliyetlerin yüzde 40 oranında düşürülmesi amaçlanıyor.
BTÜ’nün pek çok sektöre yönelik çözüm sunduğu projelere bir yenisi daha eklendi. Bu çerçevede Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomühendislik Bölümünden Prof. Dr. Sait Sargın’ın yürütücülüğünü üstlendiği “Mikroalg Biyokütlesinin Katı Kültürde Üretimi Ve Tarımsal Kullanım Olanağının Araştırılması” başlıklı proje, Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı çerçevesinde desteklenmeye hak kazandı. Araştırmacı olarak; aynı bölümden Prof. Dr. Mete Yılmaz, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümünden Prof. Dr. Barış Bülent Aşık, Nilüfer Belediyesi Tarımsal Analiz Laboratuvarı Sorumlusu Dr. Saliha Dorak ve bir doktora öğrencisinin bursiyer olarak yer alacağı proje ile mikroalglerin üretim maliyetini önemli ölçüde azaltan yenilikçi bir yaklaşımla çoğaltılması ve tarımda kullanımı amaçlanıyor. Projede ticarileşmeye hazır bir prototip-formülasyon eldesi ve bu formülasyonun bitki gelişimine etkisinin incelenmesi ile tarımsal üretime, Ar-Ge potansiyeline ve ekonomiye fayda sağlayacak bir sürecin ortaya konulması hedefleniyor.
Maliyet yüzde 40 oranında düşecek
Mikroalglerin son yıllarda bitki beslemesinde tercih edilen bir ürün haline geldiğini ancak sıvı ortamda üretilmesinin maliyetleri artırdığını vurgulayan proje yürütücüsü Prof. Dr. Sait Sargın, “Biz de maliyetleri düşürecek bu projeyi geliştirdik. Proje kapsamında, mikroalgleri nemli ve katı destek materyalleri üzerinde üretip, son ürün haline getireceğiz. Bu sayede alg üretim maliyetini yüzde 40 oranında düşürmüş olacağız” dedi.
İlk deneme mısır üzerinde
İlk denemelerin mısır bitkisi üzerinde olacağını belirten Prof. Dr. Sargın, “Mikroalgler, bitki beslemesinde verim artırıcı organik maddelerdir. Projemiz kapsamında mikroalgleri, toprak düzenleyici maddelerle birleştireceğiz. Böylelikle üretici tek bir ürün alarak, hem toprak düzenlemesini sağlayacak hem de içeriğindeki mikroalg sayesinde bitkinin verimini artırmış olacak. Katı forma getireceğimiz mikroalglerin denemelerini ise Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi laboratuvarlarında yapacağız. Mısır bitkisi üzerinde yapacağımız testleri, ileride diğer bitki çeşitlerinde de gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber
casino siteleri