Sahil Park
malatya-belediye
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
07:56 Sanatçı Aydilge, Yaren Leylek ve Adem amcayı ziyaret etti07:45 Buzdolabına sakladığı 62 bin 770 euro gümrükte yakalandı07:30 İpsala’da sivrisineklerle ’dronlu’ mücadele06:02 İsrail hükümetinden Şin-Bet Başkanı Ronen Bar’ın görevden alınmasına onay05:56 Sakarya’da evin çatısı alev topuna döndü, mahalleli sokağa döküldü05:05 Samsun’da eğitime kar engeli04:44 Kuzey Kore’den ABD ve Güney Kore’ye "tatbikat" uyarısı: "En yıkıcı ve ölümc...04:42 AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, ABD’ye yönelik misilleme tedbirlerinin...02:55 Saraçhane’deki gösteriler sırasında emniyet güçlerine meşale ve demir çubuk...02:52 Trafiği tehlikeye atan motosikletli yakalandı02:47 Trump, eğitim bakanlığının kapatılmasını öngören başkanlık kararnamesi imza...02:41 Jandarmadan firari hükümlülere operasyon: 3 şahıs cezaevine gönderildi02:41 Jandarma 12 kamerayla iz sürdü: Traktör hırsızları yakalandı02:37 Kırıkkale Valisi Makas: "Ramazan, birlik ve beraberliğimizi pekiştirsin"02:35 Yolda yürürken araçtan açılan ateş sonucu yaralandı02:27 Elazığ’da kar yağışıyla birlikte ekipler çalışmalara başladı02:16 Elazığ’da kar yağışı etkisini artırdı, kent beyaza büründü01:36 Erzincan’da "Cami - Çocuk Buluşması" etkinliği gerçekleştirildi01:26 Kırıkkale Belediyesi, şehit aileleri ve gaziler için iftar programı düzenle...01:23 Besni ilçesinde kar yağışı etkili oluyor
Eğitim 19 Mart 2025 - 12:34 Yorum: 0

BTÜ’den endüstriyel uygulamalar için yeni nesil malzeme

BTÜ akademisyenleri, otomotiv, elektronik, ulaşım gibi pek çok sektöre yenilik getirmeye hazırlanıyor. 36 ay sürecek çalışma sayesinde bu sektörlere yönelik endüstriyel uygulamalarda kullanılmak üzere, yüksek dayanım ve yüksek elektrik ilet...

BTÜ’den endüstriyel uygulamalar için yeni nesil malzeme

BTÜ akademisyenleri, otomotiv, elektronik, ulaşım gibi pek çok sektöre yenilik getirmeye hazırlanıyor. 36 ay sürecek çalışma sayesinde bu sektörlere yönelik endüstriyel uygulamalarda kullanılmak üzere, yüksek dayanım ve yüksek elektrik iletkenliğini dengede tutabilecek yeni nesil kompozit malzemeler üretilecek.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Gökçe Borand’ın yürütücüsü olduğu "Yüksek Dayanım ve Elektrik İletkenliği Gerektiren Uygulamalarda Kullanılmak Üzere Grafen Takviyeli Cu-Ni-Si Karışım Esaslı Yeni Nesil Malzemelerin Üretimi ve Karakterizasyonu" başlıklı çalışma, TUBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hâk kazandı. 36 ay sürecek olan projenin ekibinde, BTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Deniz Uzunsoy ve Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Özgen Ümit Çolak Çakır araştırmacı olarak yer alıyor.
Proje hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Gökçe Borand, modern teknolojinin gelişimiyle birlikte; otomotiv, ulaşım, elektrik elektronik gibi çeşitli sektörlerde birçok endüstriyel uygulamada kullanılmak üzere, yüksek dayanım ve yüksek elektrik iletkenliğini koruyabilen yeni nesil gelişmiş malzeme sınıfına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Borand, dayanım ve elektrik iletkenliği arasındaki dengeyi etkin bir şekilde sağlayabilmenin malzeme bilimi alanında zorlayıcı bir durum hâline geldiğini ifade etti. Dr. Öğretim Üyesi Borand, "Desteklenmeye hâk kazanan projemiz aracılığıyla, yüksek dayanım ve yüksek elektrik iletkenliğini dengede tutabilecek grafen (karbon) takviyeli bakır (CU) , nikel (Nİ) ve silisyum (Sİ) esaslı yeni nesil kompozit malzemeler üreteceğiz" dedi.
Çalışmanın nasıl yapılacağını anlatan Proje Yürütücüsü Borand, "Bakır esaslı malzemeler içerisinde, genellikle yüksek dayanım ve elektrik iletkenliğine sahip olan ve endüstriyel anlamda mükemmel pazar beklentilerini karşılayabilen Cu-Ni-Si karışımları bulunuyor. Bu karışımılara takviye etmek üzere, mekanik dayanım ve elektrik iletkenliği bakımından üstün özelliklere sahip olan grafenin üretimini gerçekleştireceğiz. Çalışmamızı üniversitemiz Metalurji ve Malzeme Mühendisliği laboratuvarlarında yapacağız" diye konuştu.
Çalışmanın hedefleri ve kullanım alanlarından bahseden Dr. Öğretim Üyesi Gökçe Borand, "Kendi laboratuvarlarımızda elde ettiğimiz grafenin Cu-Ni-Si karışımlarına takviyesiyle birlikte, elde edilecek olan kompozit malzemelerin, mevcut karışımlara kıyasla dayanım ve elektriksel iletkenliğinin arttırılmasını hedefliyoruz. Özellikle üreteceğimiz grafen takviyeli Cu-Ni-Si esaslı bu malzemeler; yüksek mekanik dayanım, aşınma direnci ve elektrik iletkenliği gerektiren ve otomotiv üretiminde yoğun bir şekilde kullanılan punta kaynak ucu gibi endüstriyel uygulamalar için ideal bir yeni nesil malzeme olma potansiyeli taşıyor. Bununla birlikte bu projeden elde edilen çıktılar, bu tür uygulamalarda kullanılan mevcut malzemelerin ömrünü ve servis şartlarının verimini arttırması için büyük önem arz ediyor" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber