Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
21:11 LPG istasyonunda can pazarı: Sigara yakmak isterken sızan gaz bir anda parl...20:55 Zelenskiy: "Ukrayna ve ABD arasında değerli madenler anlaşmasına ilişkin mu...20:51 Alanya’da kentsel dönüşümün altyapısı hazırlanıyor20:51 Mülakat ile kaybeden memur adayının davasına sendikal destek20:49 Putin, İran Dışişleri Bakanı Arakçi ile bir araya geldi20:48 Kaybolduktan 6 gün sonra ölü bulunan 7 yaşındaki Cumali’nin cenazesi Osmani...20:48 Macron, ABD Dışişleri Bakanı Rubio ve Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Wi...20:40 Rasim Ozan Kütahyalı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı20:37 ‘Çelebi’ Operası 40 yıl aradan sonra Ankara Devlet Opera ve Balesi ile haya...20:31 İş adamı Aziz Kaya son yolculuğuna uğurlandı20:17 Silvan Sulama Tüneli kazısı törenle başladı20:16 675 yıllık meşenin altında Turizm Haftası coşkusu20:16 Trump: "ABD neredeyse dünyadaki her ülke tarafından soyuldu"20:13 TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Manisa’da don afeti sonrası bağlarda inceleme...20:13 ABD’deki Florida Eyalet Üniversitesi’nde düzenlenen silahlı saldırıda yaral...20:07 Konya’da otomobilin çarptığı çocuğun öldüğü kaza anı kamerada20:06 Bisiklet kazasında ağır yaralanan adam hayatını kaybetti19:55 Başkan Ümit Uysal: "Köy Enstitüleri’ne ihtiyaç var"19:54 Türk Yıldızları’nın Mersin semalarındaki akrobasi manevraları coşkuyla izle...19:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Koç’u kabul etti
Sağlık 06 Nisan 2025 - 08:47 Yorum: 0

Besin tüketiminden sonra ilk 90 dakikaya dikkat

Halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker, en çok bahar aylarında görüldüğünü belirten uzmanlar, çeşitli uyaranlara bağlı olarak gelişen bir rahatsızlık olan ürtikerin kısa sürdüğü gibi uzun bir süre de devam edilebildiğini söyledi.

Besin tüketiminden sonra ilk 90 dakikaya dikkat

Halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker, en çok bahar aylarında görüldüğünü belirten uzmanlar, çeşitli uyaranlara bağlı olarak gelişen bir rahatsızlık olan ürtikerin kısa sürdüğü gibi uzun bir süre de devam edilebildiğini söyledi.
Besin kaynaklı ürtikerin 90 dakikada kendini gösterdiğini söyleyen Medicana Bursa Hastanesi Dermatoloji Bölümü Uzm. Dr. Gülbiye Güler, bahar aylarında özellikle solunum yollarıyla vücuda alınan polenlerinürtikere yol açtığını söyledi. Uzm. Dr. Gülbiye Güler, "Ürtiker daha derin dokuları tutarsa buna anjiyoödem denir. Bunda dudaklarda, göz kapaklarında, el ve ayak tabanlarında şişmeler meydana gelir. Deri dışında sindirim sistemi ve solunum yolları tutulumu olursa karın ağrısı, midede dolgunluk hissi gelişir. Solunum yollarında ise seste çatallanma hissi, yutkunurken takılma hissi, nefes darlığı ve hastada panik hali görülür. Anjiyoödemde hayati tehlike olabildiğindenacil müdahale gerektirir. Çok nadiren de anafilaksi ve hipotansiyon oluşabilir’’ dedi.
Bazı antibiyotiklerin, ağrı kesici, antiinflamatuvar ve kas gevşeticiler ile radyo kontrast maddelerin en sık ürtiker yapan nedenler arasında yer aldığını aktaran Uzm. Dr. Gülbiye Güler, "Özellikle ileri yaşta olan kişilerde sık gelişir ve ürtikerde ilaçlar mutlaka sorgulanmalıdır. Çocuk ve genç yaş gurubunda daha sık görülür. Besin alındıktan 90 dakikalık süre içinde genellikle gelişir. Paketli gıdalar, süt ve süt ürünleri, balık ve deniz ürünleri, yumurta, fındık, fıstık, çilek, muz, kivi, domates, çikolata ve baharatlar ürtiker yapan en sık karşılaştığımız gıdalardır’’ diye konuştu.
Akut ürtiker tedavisinde temel ilacın antistaminikler olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Gülbiye Güler, "Akut atak nedeni belirlenebilirse bu tetikleyici faktör uzaklaştırılmalıdır. Antistaminik tedaviye yanıt vermeyen ürtikerlerde sistemik kortikosteroidler genellikle etkili olabilmektedir. Bazı olgulardahistamin 2 blokerleri kullanılabilir. Nadiren fototerapi ve kalsiyum kanal brokerleri kullanılabilir. Plazmaferez, İVİG ve kronik immünospresif tedavi verilebilir. Anjiyoödem tablosu varsa ve larinks tutulumu belirgin olan hastalarda antihistaminik ve sistemik kortikostoroid tedavisine cevap alınamıyorsa, anafilaktik şok riski nedeni ile sistemik adrenalin kullanılması gerekebilir. Fiziksel ürtikerlerin tedavisinde sürtünme, sıcak, soğuk, su ve güneş gibi etkenlerin uzaklaştırılması ile ürtiker kontrol altına alınabilir. Gıda ve gıda katkı maddelerinin ürtikeri tetikleyeceği belirtilerek diyet günlüğü tutması önerilebilir. Şüpheli besinlerin uzaklaştırılması diyeti yararlı olabilir. Uyku bozukluğu ile giden ürtikerlerde antidepresanlar da kullanılabilir. Yerel tedavide ılık veya soğuk banyo, duşlar, soğuk yaş pansuman sınırsız önerilir. Mentole benzer ferahlatıcı, kaşıntı dindirici losyonlar kullanılabilir" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Şenay Korkmaz
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber