Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Hibe - Proje - Burs 06 Ağustos 2013 - 15:38 Yorum: 0

Bayram öncesi 10 yol tavsiyesi

Yol emniyetine ilişkin öneriler, Shell uzmanları tarafından bilimsel verilere dayanarak hazırlandı.

Bayram öncesi 10 yol tavsiyesi

Yol emniyeti konusunda kapsamlı eğitim çalışmaları ve etkinlikler yürüten Shell & Turcas, Ramazan Bayramı nedeniyle yoğunlaşacak yollarda kazalar yaşanmaması için hayati tavsiyelerde bulundu. Yol emniyetine ilişkin öneriler, Shell uzmanları tarafından bilimsel verilere dayanarak hazırlandı.

Shell & Turcas, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi sürücülere trafik kurallarına uymaları çağrısında bulunuyor. Yollarda üzücü kaza ve kayıpların yaşanmaması için, Shell uzmanlarının bilimsel verilere dayanarak hazırladıkları tavsiyelere uyulması hayati önem arz ediyor.

Shell uzmanlarının uyarıları şunlar:

1- Yola uykusuz ve yorgun çıkmayın. Yolculuk öncesi dinlenmiş olun.

2- Alkol aldıktan sonra araç kullanmayın.

3- Uzun yolculuklarda 2 saat arayla 15’er dakika mola vererek, dinlenin. Günde 9 saatten fazla araç kullanılmaması tavsiye ediliyor.

4- Yakın ya da uzak, şehir içinde ya da şehir dışında tüm yolculuklar sırasında önde ya da arkada oturan tüm yolcular, emniyet kemeri kullanmalıdır. Emniyet kemeri çarpma etkisiyle vücutta meydana gelen sarsıntıyı azaltarak vücudun en güçlü noktalarına yöneltir ve çarpma anında koltuktan fırlamayı engeller. Araçlardaki emniyet kemerleri yetişkinlerin ölçülerine göre dizayn edilmiştir. Çocuklar, arka koltukta bile olsalar emniyet kemeri ile değil, çocuk koltuğu ile seyahat etmelidir. Tüm çocuklar, boyları 140 santimetreye ulaşıncaya kadar, arka koltukta ve uygun çocuk koltuğunda seyahat etmelidir.

5- Araç kullanırken, cep telefonu kullanmak gibi dikkatinizi dağıtan davranışlardan kaçının. Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak, alkollü araç kullanmaktan daha riskli olabilmektedir.

6- Yasal hız sınırlarına uyun. Trafik kurallarını ihlal etmeyin. Saatte 30 kilometre ile çarpılan yayanın yaşama şansı yüzde 95, saatte 60 kilometre ile çarpılan yayanın yaşama şansı yüzde 15’tir. Saatte 120 kilometre hızla giden bir otomobilin, ‘zeminin kuru, yolun sorunsuz, lastikler ve frenlerin mükemmel olması halinde’ emniyetle durabileceği mesafe yaklaşık 120 metredir. Aynı şartlarda saatte 90 kilometre hızla giden bir araç ise 72 metrede emniyetle durur. İki mesafe arasındaki fark yaklaşık yarım futbol sahası kadardır. Bu fark, hayatınızı değiştirebilir.

7- Uzun bir yolculuktan önce, mutlaka motor yağınızı kontrol edin. Servis geçmişinizi de kontrol etmeniz iyi olur. Yağ değiştirmeye yakınsanız seyahate gitmeden önce değiştirmeniz daha sağlıklı sonuç verir.

8- Lastiklerdeki eksik ya da fazla hava basıncı ile aracın emniyetle durabilme mesafesi uzar. Yanlış hava basıncı, aracın yere tutunma yeteneğini zayıflatır, virajlar daha tehlikeli hale gelir.

9- Akü sorunları yılın herhangi bir zamanındaki ana arıza nedenlerinden biridir. Sizi yarı yolda bırakmadan eski, yorgun bir aküyü değiştirin. Ayrıca elektrikli radyatör soğutma fanının motor ısındığında çalıştığından da emin olun. Bunu arabayı rölantide çalıştırarak kontrol edebilirsiniz.

10- Eğer uzun bir yolculuğa çıkıyorsanız, yeterince yakıtınızın olduğundan emin olun ve ideal olarak da sonraki benzin istasyonunun nerede olabileceğini bilemediğiniz otobana çıkmadan önce yakıtı doldurun. “Shell Motorist” uygulamasıyla size en yakın Shell istasyonlarını haritadan takip edebilirsiniz.

Shell 96 bin kişiye yol emniyeti eğitimi verdi

Yol emniyeti konusunda eğitim ve etkinlikler gerçekleştiren Shell, son iki yılda 96 bin kişiye yol emniyeti eğitimi verdi. Ayrıca Koç Üniversitesi ile birlikte zorunlu bir ders olarak üniversite müfredatına giren “Yol Emniyeti” programını hayata geçirdi. 2006’dan bu yana her yıl “Emniyet Günü” etkinlikleri düzenleyerek emniyet kemerinin hayati önemi, güvenli sürüş gibi konularda çalışanları ve müşterilerine yönelik farkındalık çalışması yürütüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün işbirliğiyle 11 milyon çocuğa ulaşmayı hedefleyen “Trafik Çocuk” adlı internet sitesi ise çocuklarda yol emniyeti bilincinin artmasını sağlıyor. Son olarak, Kocaeli Valiliği, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Dünya Sağlık Örgütü’nün iş birliğiyle Mayıs ayında başlayan Güvenli Trafik Projesi’ne katkı sağlıyor. Proje kapsamında emniyet kemeri kullanımının yaygınlaşması ve hız sınırlarına uyulması için kapsamlı eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Kaynak: Otomobil Gazetesi

Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber
casino siteleri