Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yarın ilimize geliyor. AKP’yi her zaman destekleyen, iktidara taşınmasında ve iktidarda kalmasında rolü olan illerden biriyiz. Ve inanıyoruz ki Sayın Başbakan da Malatya’yı seviyor. Kayıtlarımıza göre bu ziyaret, Sayın Başbakan’ın Malatya’ya yapacağı 12. ziyaret olacak.
Sayın Başbakan Malatya dışında da Malatya’lıların gerçekleştirdiği birçok etkinliğine katıldı. Sadece katılmakla kalmadı, “Malatya için ne yapabilirim?” sorusu ile Malatya’lıların taleplerini değerlendirmeye açık olduğunu gösterdi.
Gerek kamuoyuna yansıyan, gerekse benim şahit olduğum birçok talep, Sayın Başbakan tarafından dikkate alındı.
2009 yılında yaptığı ziyaret sırasında, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Cem Zorlu, İlahiyat Fakültesi’nin bina gereksinimi olduğunu vurgulamış, Sayın Başbakan da hemen yanı başında oturan Rönesans Holding Yönetimi Kurulu Başkanı Erman Ilıcak’a dönerek “Erman bu okulu sen yaparsın” demişti. O gün bir sözü ile İlahiyat Fakültesi binasını Malatya’ya kazandırmıştı.
Yine aynı gün Sayın Başbakan, Malatya İş Adamları Derneği (MİAD) toplantısına katılacağını ve oraya projelerle gelinmesini istemişti.
Biz Malatya’lılar o toplantıya 123 proje ile katıldık. Proje çokluğundan olsa gerek gönderilen projeler ‘incelenmek üzere’ Başbakanlık arşivinde yerini aldı.
Hâlbuki o toplantıya, aklı başında 3 proje ile gidilmiş olsa en az bir proje bugün hayata geçmiş olurdu…
Ama biz bunu yapamadık (!)
Fırsatı kaçırmış değiliz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hala Başbakan ve biz hala iktidardan Malatya’nın hakettiği desteği almış değiliz. Daha doğru isteyebilmiş değiliz.
Geçtiğimiz günlerde Malatya Güncel’de bir anket yaparak “Malatya’nın en önemli sorunu nedir?” diye sorduk.
12.190 kişinin katıldığı ankette ilk 3’e giren sorunlar arasına ilk sırada trafik, 2. sırada toplu taşıma, 3. sırada ise eğitim yer aldı.
İlk ikisi gerçekten Malatya için ciddi sorun olmaya devam etmektedir. Mevcut şehir planı ile bu sorunlar kısa sürede çözülecek gibi de görünmemektedir. Burada en büyük sorumluluk, yerel yönetime düşmektedir.
Bana göre Malatya’da en önemli sorun EĞİTİM’dir…
Okulların kapasitelerinin yetersizliği yanı sıra birçoğu da depreme dayanıklılık açısından önemli riskler taşımaktadır (!). O nedenle hem inşaat kalitesi hem de öğrenci kapasitesi artırılmış yeni okul binalarının yapılması gerekiyor.
Öte yandan hemen her medya kuruluşu Malatya’da 2. bir üniversitenin aciliyetinden bahsediyor. Malatya’da ikinci bir üniversiteye gerçekten gerek var mı? Varsa yeni fakülte, yüksek okul projeleri, mevcut üniversitemiz bünyesinde hayata geçirilemez mi? Bunların tartışılması gerektiğini düşünüyorum.
Yarın bana söz hakkı düşer de Sayın Başbakan, Malatya için ne istediğimi soracak olursa yukarıda yazdıklarımı paylaşırım.