Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
14:58 Kütahya’da el fireni çekilmeyi unutulan araç kazaya neden oldu14:58 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Ek Burhan ile görüşt...14:57 Ankara’da trafik kazasında şehit olan polis son yolcuğuna uğurlandı14:57 Manisa’da 52 milyar 658 milyon TL’lik kamu yatırım projesi yürütülüyor14:56 Hakkari’de kayıp kadını arama çalışması devam ediyor14:55 ADF’de eğitim diplomasisi: Barış ve insanlık için ortak zemin çağrısı14:54 Karabük - Bartın karayolu tonajlı araçların geçişine kapandı14:54 Mersin Valisi Toros: "Her bir vatandaşımızın kendini güvende hissetmesi en...14:53 Avcılar metrobüs kazası: 2’si çocuk 21 yaralı14:48 Vicdansız sürücü köpeği ezdi, arkasına bile bakmadı14:48 Kurtlar sürüye saldırdı: 10 küçükbaş telef oldu, 30’u ise yaralandı14:48 Elektrik direğine çarpan motosikletli genç sporcu hayatını kaybetti14:47 Muş’ta nisan karı yüksek kesimleri beyaza bürüdü14:46 Osmaniye’de aç kalan ayılar, arı kovanlarına saldırdı14:44 Evrakları karışan fıtık hastası safra kesesi ameliyatına alınırken imdadına...14:44 "Antrenmanda kavga var" ihbarına geldiler, meşaleler eşliğinde pastayı görü...14:44 Kayseri’de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı14:44 Serdal Adalı: "100 günlük süre içerisinde toplam 2 milyar 270 milyon TL öde...14:42 Ağrı’da PKK/KCK üyesi şüpheli yakalandı14:42 Çanakkale şehidi torunları Anzak torunları ile buluşacak
Malatya Büyükşehir Belediyesi
Sağlık 04 Nisan 2025 - 11:01 Yorum: 0

Ani kalp krizine karşı toplu alanlarda şok cihazı bulundurulmalı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Ercan, havalimanları, konser salonları, okullar ve diğer kalabalık alanlarda acil durumlarda kalp ritmini düzenleyen şok cihazlarının (otomatik defibrilatörlerin) bulunmasının büyük önem taşıdığını beli...

Ani kalp krizine karşı toplu alanlarda şok cihazı bulundurulmalı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Ercan, havalimanları, konser salonları, okullar ve diğer kalabalık alanlarda acil durumlarda kalp ritmini düzenleyen şok cihazlarının (otomatik defibrilatörlerin) bulunmasının büyük önem taşıdığını belirterek, "Bu tür cihazlar, ani kalp durmalarında hayat kurtarıcı olabilir" dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ertuğrul Ercan, kalp krizinin nedenleri, belirtileri ve erken teşhis ile korunma yöntemleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Ertuğrul Ercan, "Kalp krizi, kalp kasını besleyen koroner damarların tıkanması sonucu meydana gelir. Kalp, tüm vücuda kan pompalarken aynı zamanda kendisinin de oksijene ihtiyacı vardır. Ancak bu hayati damarların tıkanması durumunda ciddi ritim bozuklukları gelişebilir ve ani ölümler yaşanabilir" dedi. Kalp krizinin belirtilerinin yalnızca göğüs ağrısı ile sınırlı olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ercan, "Bazen sırt, çene, diş, kol veya karın ağrısı gibi farklı semptomlarla da ortaya çıkabilir. Bu belirtiler erken bir uyarı niteliğinde olabilir" ifadelerini kullandı.

Hızlı müdahale hayat kurtarıyor
Kalp krizinin öncesinde veya sırasında ortaya çıkan ani ritim bozukluklarının hayati tehlike taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, "Bu nedenle havalimanları, konser salonları, okullar ve diğer kalabalık alanlarda acil durumlarda kalp ritmini düzenleyen şok cihazlarının (otomatik defibrilatörlerin) bulunması büyük önem taşıyor. Bu tür cihazlar, ani kalp durmalarında hayat kurtarıcı olabilir" dedi. Dünyanın pek çok ülkesinde bu cihazların toplu alanlarda bulundurulmasının zorunlu hale getirileceğini belirten Prof. Dr. Ercan, "Türkiye’de de bu konuda daha fazla bilinç oluşturulmalı" diye ekledi.

"Kalp krizini önlemenin en iyi yolu risk faktörlerini belirlemektir"
Prof. Dr. Ercan, ailede kalp hastalığı geçmişi olanların, tansiyon ve şeker hastalarının, sigara kullananların ve obezite sorunu yaşayan bireylerin kalp krizi açısından çok daha yüksek risk taşıdığına dikkat çekti.
Erken teşhis için en yaygın yöntemlerden biri olan efor testinin her zaman kesin sonuç vermediğini belirten Ercan, "Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kalp tomografisi gibi yüksek hassasiyete sahip yöntemler kullanılmaya başlandı. Sanal anjiyo olarak da bilinen kalp tomografisi, damarların detaylı bir şekilde görüntülenmesini sağlayarak erken tanıya imkan tanıyor. Bu sayede ani kalp krizleri ve ritim bozuklukları önceden tespit edilebilir" dedi. Son olarak, "Herhangi bir semptom ya da risk faktörü olmasa bile 40 yaşın üzerindeki erkekler ve menopoz sonrası kadınlar kardiyolojik muayeneden geçmelidir. Erken teşhis ve uygun tedavi sayesinde ölümcül vakaların büyük ölçüde önüne geçebiliriz" çağrısında bulundu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Şenay Korkmaz
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber