Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:42 İzmir’de ’Huzurlu Konak Uygulaması’ ile sıkı denetim08:40 Nesli tükenme tehlikesi altındaki vaşak ailesi kamerada08:38 Konya’da depo yangını08:37 Konya’da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı07:30 Kavşağa süratli giren otomobil anıt duvarına çarptı: 1 ölü, 1 ağır yaralı06:18 Tek katlı evde çıkan yangın geceyi aydınlattı06:15 Çekmeköy’de polis aracına çarpan sürücü ve yakınları ile polis ekipleri ara...05:12 İstanbul’da sağanak yağış etkili oldu, su baskınları meydana geldi03:13 Yoldan çıkan Tofaş otomobil refüje girerek hurdaya döndü: 2 yaralı02:24 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Muğla ve Bodrum için yeni proje ve yatırım müjdes...01:58 Güney Kore, 3’üncü yerli casus uydusunu yörüngeye gönderdi01:34 ABD ordusundan Yemen’e hava saldırısı: “Husilerin füze deposu ve komuta mer...01:31 En uzun gecede masalsı görüntüler: Sivas beyaza büründü01:28 Diyanet’e 4 bin sözleşmeli imam hatip alınacak01:14 Gece kulübünde alem yaptığı görüntüler ortaya çıkan SMA’lı bebeğin babası i...01:06 Bakırköy’de aynı üst geçitte yine kaza: Tır dorsesindeki çekici üst geçide...01:01 Park halindeki araçlara çarpıp kayıplara karıştı00:59 Yolcu otobüsü ile tırın çarpıştığı kazada yaralanan 18 kişinin tedavileri d...00:54 Evin garajındaki iki araç alevlere teslim oldu, bir kişi dumandan etkilendi00:31 Yüksekova’da zemheri soğukları, en uzun gecede kendini hissettirmeye başlad...
Sağlık 17 Eylül 2024 - 10:45 Yorum: 0

1 yıl içinde yaklaşık 7 bin kişiye lenfoma tanısı konuldu

Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Damkacı, 1 yıl içinde yaklaşık 7 bin kişiye lenfoma tanısı konulduğu anlatarak, bu hastalığın önemine değindi.Dr. Ferhat Damkacı, lenfatik sistemin vücudun önemli bir parçası olduğunu belirterek, vüc...

1 yıl içinde yaklaşık 7 bin kişiye lenfoma tanısı konuldu

Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Damkacı, 1 yıl içinde yaklaşık 7 bin kişiye lenfoma tanısı konulduğu anlatarak, bu hastalığın önemine değindi.
Dr. Ferhat Damkacı, lenfatik sistemin vücudun önemli bir parçası olduğunu belirterek, vücudun mikroplarla savaşan ağı lenf düğümleri, dalak, timüs bezi, kemik iliği ve diğer vücut bölümlerini içerdiğini söyledi. Damkacı, "Lenfatik sistem kanserine lenfoma denir. Lenfomalar, lenfoid dokularda doğal olarak bulunan lenfosit adı verilen hücrelerden gelişen kötü huylu lenf bezi hastalıklarıdır. Hodgkin hastalığı olarak da bilinir ve lenfomaların yaklaşık yüzde 25’ini oluşturur. Hodgkin dışı lenfoma tıpta ’Non-Hodgkin Lenfoma/NHL’ olarak adlandırılır olguların yaklaşık yüzde 75’ini oluşturur. Bir yıl içerisinde yaklaşık 7 bin kişiye lenfomatanısı konulmuştur. Non-Hodgkin lenfomalar hem erkeklerde hem de kadınlar da ilk on kanser türü içinde yer almaktadır. Çocukluk çağı kanserlerinin ise yüzde 15’ini oluşturmakta ve ikinci sırada yer almaktadır. Lenfomaların genel olarak 80’den fazla alt tipi vardır ve her birinin klinik tedavisi de farklılık gösterir. Lenfomaların kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, çeşitli risk faktörleri lenfoma gelişme muhtemelliği ile ilişkilidir” dedi.

"Belirtilerinde halsizlik, kilo kaybı, ateşe dikkat"
Dr. Damkacı belirtilere dikkat çekerek, “Lenfoma belirtilerinde en sık görülen özellik boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerindeki lenf bezelerinin ağrısız şişerek ele gelmesidir. Hastalarda diğer bulunabilen belirtiler ise, sebebi tam açıklanamayan ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, halsizlik, ciltte kaşıntıdır. Bu şikayetler, grip gibi başka hastalıkların seyrinde de görülebilir. Bu nedenle bu tür bulguları olan hastalarda lenfoma teşhisini ancak hekim koyabilir. Sayılan belirtilerin varlığı halinde hekime başvurulmalıdır. Lenfomanın tanısında en önemli basamaklar ayrıntılı öykü ve fizik muayenedir. Öykü ve muayenede şüpheli bulguların tespit edilmesi durumunda lenf nodu biyopsisi, kemik iliği biyopsisi, görüntüleme tetkikleri, kan sayımı, kan testleri, biyokimyasal incelemeler, görüntüleme testleri (MRI taraması, PET taraması, X-ışınları) gibi ek tanı metotlarına başvurulur. Hastalığın türlerine göre farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Kemoterapi, radyoterapi gibi klasik tedavi metotlarına ek olarak uygun hastalarda biyolojik tedaviler (monoklonal antikorlar), kök hücre nakli gibi yöntemlere de başvurulabilmektedir. Biyopsi ve hastalığın durumunu tespit amaçları dışında, cerrahi lenfoma tedavisinde nadiren kullanılmaktadır” dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber