MENÜ

TVHB’den ’evcil hayvan besleyenler takip altına alınsın’ çağrısı

Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, sokağa atılan evcil veya süs hayvanlarının sayısının yüksek olduğunu belirterek,...

Yayınlanma: 27 Haziran 2019 14:43 Güncelleme: 11 Eylül 2025 15:00
TVHB’den ’evcil hayvan besleyenler takip altına alınsın’ çağrısı

Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, sokağa atılan evcil veya süs hayvanlarının sayısının yüksek olduğunu belirterek, "Hayvan beslemek isteyenler kayıt altına alınmalı ve hayvanların durumu sürekli olarak izlenmelidir" dedi.

Son günlerde yazılı ve görsel medyada sokak köpeklerinin insanlara yönelik saldırı haberlerine sıkça rastladıklarını ve sokağa atılan evcil veya süs hayvanlarının sayısının yüksek olduğunu ifade eden TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, "Son günlerde yazılı ve görsel medyada sokak köpeklerinin insanlara yönelik saldırı haberlerine sıkça şahit olmaktayız. Ne yazık ki Türkiye'de, evde veya iç ortamlarda beslenmeye başlanıp kısa bir süre sonra sokağa atılan evcil ve süs hayvanı sayısı birçok ülkeye göre çok daha yüksek düzeylerdedir" diye konuştu.

İnsanların özenti veya hevesle aldığı hayvanları zamanla sokağa bırakmalarından kaynaklı sokaklardaki hayvan çokluğundan bahseden Eroğlu, "Sokak ve barınakların kentlerde yaşayan vatandaşların ve özellikle çocukların özenti veya hevesle aldığı ya da hediye edilen ancak, hediyeyi alan kişi tarafından zamanla bakımlarının zorluğundan dolayı sokağa terk ettiği özel ırk kedi ve köpeklerle dolu. Sokaklarımız adeta uluslararası kedi köpek ırkları katalogu gibi olmuştur. Bu durumda yapılması gereken kedi köpek ithalatının durdurularak kontrollü üremenin sağlanmasıdır" şeklinde konuştu.

Büyük şehirlerde ve sahil kesimlerinde bulunan şehirlerde ev ve süs hayvanı popülasyonu oluştuğunu anlatan Eroğlu, hayvanların ait olmadıkları bir habitatta yaşamaya zorlandıklarını vurgulayarak, "Özellikle büyük şehirlerde ve sahil kesimindeki şehirlerde günümüzde de artarak devam eden ev ve süs hayvan popülasyonu oluşmaya başlamıştır. Doğal ortamlarından koparılan bu hayvanlar, ait olmadıkları bir habitatta yaşamaya zorlandıkları için yeni geldikleri çevrenin doğal yapısı, iklimi, bitki örtüsü ve hayvan türleriyle de bir mücadeleye girmektedir. Bu mücadele uyum sağlama yani adaptasyon mücadelesidir ki özellikle yurt dışı kökenli ırk hayvanlar bu mücadeleyi çoğunlukla kaybetmektedirler" ifadelerini kullandı.

Sokak hayvanlarının asıl isimlerinin sahipsiz ya da sahipleri tarafından terk edilmiş hayvanlar olduğunu aktaran Eroğlu, "Sokağa terk edilmiş ırk hayvanlar, sokakta doğup, yaşayan ve sokak yaşamına alışkın o yaşama uyum sağlamış adapte olmuş hayvanlardan çok daha fazla korku, şiddet ve travmaya maruz kaldıkları için hastalık ve ölüm tehlikesi ile daha çok karşılaşmaktadırlar. Genelleme ile hepsine sokak hayvanı diyoruz. Onlar sahipsiz ya da sahipleri tarafından terk edilmiş hayvanlardır. Ancak bu durumun sorumlusu onlar değil, bizler olduğumuz gerçeğini unutmamamız gerekmektedir" dedi.

Sokağa terk edilen hayvan sayısının sürdürülebilir şekilde azaltılması için caydırıcı cezalar ve çalışmaların yapılması gerektiğinin altını çizen Eroğlu, şunları kaydetti:

"Başta çocuklu aileler ve tek başına yaşayan kişilerin, okulların tatile girmesiyle bu tür cins kedi ya da köpekleri satın aldıklarını fakat tatil döneminin sona ermesi ile birlikte bu canlıları terk ettikleri ya da barınaklara bıraktıkları da sıkça rastlanılan olumsuzluklar arasındadır. Sokağa ya da barınaklara terk edilen hayvan sayısının sürdürülebilir şekilde azaltılması için evde beslenmek istenen hayvanların süs eşyası değil, birer canlı oldukları, sağlıklı ve doğasına uygun ortamlarda yaşam hakkına sahip oldukları unutulmamalı, sadece gösteriş, özenti veya tatmin amaçlı hayvan sahiplenilmesinin önüne geçilmelidir. Bu amaçla, ev ve süs hayvanı besleyen veya sahiplenenler hakkında yasal olarak caydırıcı cezai yaptırımların uygulanması gerekmektedir. Bu noktada, ev ve süs hayvanı satışı yapanlar ve evde hayvan beslemek isteyenler kayıt altına alınmalı ve hayvanların durumu sürekli olarak izlenmelidir. Beslediği hayvanı sokağa bırakanların ya da bırakmak isteyenlerin bir daha bu tür evcil hayvan beslemesine izin verilmemelidir."

Gerçek hayvanseverin herhangi bir canı sokağa terk etmeyeceğini belirten Eroğlu, "Canlar hediye edilmez. Barınaklarda ya da sokaklarda sahibi tarafından bir eşya gibi terk edilen, yaşlı gözlerle yeni sahibini bekleyen, büyük çoğunluğu özel ırk olan binlerce kedi ve köpek var. Hayvan sevgisi, sadece bir hayvanı satın alıp, evde hayvan beslemek veya hayvana dokunabilmekle ilgili değildir. Barınaklardan hayvan sahiplenebiliriz. Hayvan sahiplenmeden önce bakamadığımız taktirde sonlarının ne olduğunu görmek için barınakları ziyaret edebilir, hatta bu sorumluluğu tecrübe etmek için barınaklarda çalışabiliriz. Belki o zaman onları yaşantımızın bir parçası olarak kabul edebiliriz" ifadelerini kullandı.

Hayvan sahiplenmek için besleyecek kişinin şartlarının uygun olması gerektiğini söyleyen Eroğlu, "Sahiplenmek için şartlarımız uygun değilse en azından onlara zarar verecek davranışlarda bulunmamalı ve kapımızın önüne bir kap su, bir kap yemek koyarak da sahipsiz hayvanlarımızın sokaktaki zor yaşamlarına destek olabiliriz. Şiddet görmüş, yaralanmış, aç veya bakımsız bir hayvan ya da sahipsiz başıboş bir yavru gördüğümüzde ona dokunamasak da bir telefonla ilgili birimlere haber vererek onun yaşamını kurtarabiliriz. Unutmayalım ki, insan olabilmenin yolu, yaratılmış her şeye sevgi ve merhamet duyabilmektir" dedi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı
Karasu’da 37 mahalleye şap kısıtlaması

Karasu’da 37 mahalleye şap kısıtlaması

Sakarya’nın Karasu ilçesinde üç mahallede tespit edilen şap hastalığı sebebiyle 37 mahallede hayvan hareketlerine kısıtlama getirilerek karantina uygulaması başlatıldı.Karasu Kaymakamı Mehmet Uğur Arslan, ilçede üç mahallede tespit edilen şap hastalığına

Çıldır İlkokulunda Yerli Malı ve Aile Haftası etkinliği

Çıldır İlkokulunda Yerli Malı ve Aile Haftası etkinliği

Çıldır İlkokulu bünyesinde düzenlenen Yerli Malı Haftası etkinlikleri bu yıl "Aile Yılı" kapsamında birleştirilerek gerçekleştirildi. Program renkli görüntülere sahne oldu.?İlçe Kaymakamı Barış Aytürk ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürbüz Yıldız’ında katıldı

Aydın’da minarelerden yarım asır boyunca sesi yankılanan Hafız Güngör hayatını kaybetti

Aydın’da minarelerden yarım asır boyunca sesi yankılanan Hafız Güngör hayatını kaybetti

Aydın’ın en ünlü müezzinlerinden biri olan ve Ama hafız olarak bilinen Güngör Megi hayatını kaybetti. Gerek görev yaptığı yıllar içerisinde gerekse emekli olduktan sonra gönüllü olarak müezzinliğe devam eden Güngör Hoca, yıllarca görev yaptığı Eski Yeni C

Hayber Camii ibadete açıldı

Hayber Camii ibadete açıldı

Akhisar Hayber Camii, düzenlenen açılış töreni ve kılınan ilk cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı. Törene protokol üyeleri ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi.Akhisar Müftülüğü koordinesinde yapımı tamamlanan Hayber Camii, düzenlenen açılış töreninin

Geleceğin mühendislerinin tasarladığı elektrikli araçlar beğeni topladı

Geleceğin mühendislerinin tasarladığı elektrikli araçlar beğeni topladı

Çorum’da Yerli Malı Haftası kapsamında düzenlenen programda, lise öğrencilerinin ürettiği elektrikli araçlar katılımcılardan ilgi gördü.Çorum’da Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası, Şehit Emin Güner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen progr

Bitlis’te karla mücadele toplantısı gerçekleştirildi

Bitlis’te karla mücadele toplantısı gerçekleştirildi

Bitlis’te kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte İl Özel İdaresi araç parkında, karla mücadele çalışmaları öncesinde kapsamlı bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.Toplantıda, il genelinde yürütülecek kar temizleme ve yol açma çalışmalarının planla

Tekman’da ESKİ ekiplerinin zorlu mesaisi

Tekman’da ESKİ ekiplerinin zorlu mesaisi

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ESKİ ekipleri ağır kış şartları altında vatandaşların içme suyu arızasını gidermek için seferber oldu.İlçe merkezine 32 kilometre uzakta olan ve ilçenin en kalabalık nüfusa sahip Toptepe Mahallesi’nde bir haftadan beridir sul

Adıyaman’da ağır ve orta hasarlı yapıların yıkım süreci konuşuldu

Adıyaman’da ağır ve orta hasarlı yapıların yıkım süreci konuşuldu

Asrın felaketinin ardından yaralarını sarmaya devam eden Adıyaman’da, ağır ve orta hasarlı yapıların yıkımı ile enkaz kaldırma sürecine ilişkin yürütülen çalışmalar değerlendirme toplantısında ele alındı.Adıyaman Valisi Osman Varol başkanlığında gerçekleş

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 06:04
Güneş 07:32
Öğle 12:29
İkindi 14:55
Akşam 17:16
Yatsı 18:39

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
39
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
36
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
35
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
29
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
26
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
25
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
23
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
20
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
20
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
18
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
18
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
16
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
15
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
15
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
15
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
14
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
13
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
9