MENÜ

Ku-Der 1. Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi

Kırsal Kalkınma Uzmanları Derneği (KU-DER) 1. Olağan Genel Kurulu, Ankara’da gerçekleştirildi.Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu uzmanları tarafından mesleki, kültürel, sosyal, ekonomik ve hukuki yönlerden hak ve menfaatlerin...

Yayınlanma: 24 Eylül 2023 08:30
Ku-Der 1. Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi

Kırsal Kalkınma Uzmanları Derneği (KU-DER) 1. Olağan Genel Kurulu, Ankara’da gerçekleştirildi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu uzmanları tarafından mesleki, kültürel, sosyal, ekonomik ve hukuki yönlerden hak ve menfaatlerini araştırmak, korumak ve geliştirmek, sorunlarının giderilmesi için girişimlerde bulunmak amacıyla 13 Nisan 2023 tarihinde kurulan Kırsal Kalkınma Uzmanları Derneği’nin (KU-DER) 1. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Ankara’da bir otelde gerçekleştirilen genel kurulda, yeterli çoğunluğun mevcut olduğu anlaşıldıktan sonra Geçici Yönetim Kurulu Üyesi Derya Özköse tarafından genel kurul toplantısı açıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Devlet Emre Tokel kurul başkanı, Zeynep Tokay başkan vekili ve Orsev Harmandar ise yazman üye seçilerek, Divan Heyeti oluşturuldu.
Açılış konuşmasını yapan Geçici Yönetim Kurulu Üyesi Derya Özköse, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik müzakereleri çerçevesinde "Tarım ve Kırsal Kalkınma" faslında katılım öncesi mali yardım aracının bir parçası olacak Kırsal Kalkınma Programı ve uygulama ajansının oluşturulmasının kararlaştırıldığını belirterek, “Bu kapsamda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) kurulmuştur. Bu kurum uluslararası denetim süreci sonucunda Avrupa Birliği Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü tarafından AB IPARD fonlarını kullandırmak üzere Avrupa Komisyonu tarafından yetki devri verilen ilk ve tek kurum olma unvanını elinde bulundurmaktadır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, AB tarafından öngörülen standartlarda üst düzey yabancı dil ve niteliklere sahip TKDK uzmanları vasıtasıyla proje hizmetlerini yürüterek tarımımıza ve kırsal kesime büyük hizmetler vermektedir” diye konuştu.

“Çiftçiye 44,10 milyar lira hibe edildi”
Özköse, TKDK uzmanlarının kırsal kalkınma programları çerçevesinde şimdiye kadar 42 ilde destek programlarını başarıyla uygulandığını belirterek, bu programlarla 44,10 milyar lira tutarında karşılıksız hibenin köylülere ve çiftçilere dağıtılmasına büyük katkıda bulunduğunu sözlerine ekledi. Özköse, TKDK Kırsal Kalkınma Programları çerçevesinde öngörülen şartlarla örnek olarak sayabilecek süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta üreten tarımsal işletmeler, süt, kırmızı et, kanatlı et ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, nebati üretimin çeşitlendirilmesi, nebati ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi, arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi, zanaatkarlık ve katma değerli yöresel ürünler, kırsal turizm faaliyetleri gibi girişimlere karşılıksız destek verdiğini de ifade etti.

“13 bin 307 genç yatırımcı ve 6 bin 490 kadın yatırımcı desteklendi”
Bahse konu destekler ile gerçekleştirilen yatırımlar sayesinde kırsal kesimde 92 bin 660 vatandaşın iş imkanına kavuştuğunu söyleyen Özköse, “13 bin 307 genç yatırımcı ve 6 bin 490 kadın yatırımcı desteklendi. Bu sayede gençlerimizin ve kadınlarımızın teşebbüs yetenekleri artırıldı. Halen desteklenmekte olan 3 bin 408 projenin ise kontrol ve yapım süreçleri TKDK uzmanlarının verdikleri hizmetlerle devam etmektedir” diye konuştu.
Şimdiye kadarki başarının sonucu ve devamını kapsayan süreçte yeni programlarla 81 ilde 15 milyar lirayı aşkın hibenin yatırımcılarla buluşturulacağını söyleyen Özköse, şu ifadelere yer verdi:
“TKDK bünyesinde çalışan 2 bin 300’ü aşkın personelin yaklaşık 1 bin 400’ü ‘uzman’ statüsünde istihdam edilmektedir. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanına göre girmeye hak kazandıkları kurum tarafından açılan özel yarışma sınavlarında başarılı olmuş TKDK uzmanları, aynı zamanda Avrupa Birliği resmi dillerinden en az bir tanesini iyi derecede bilmektedir. TKDK uzmanları IPARD Programı’na uygun projelerin başvuru, idari kontrol, yerinde kontrol, sözleşme, ödeme, muhasebe işlemleri ile personel ve diğer idari işlere yönelik görevlerini AB ve Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına uygun olarak yerine getirmektedir. TKDK uzmanları gerçekleştirdikleri işlemler yönünden AB ve Türkiye Cumhuriyeti makamları tarafından sürekli denetlenmekte olup, bu süreçte fonların etkin ve yerinde kullandırılması nedeniyle TKDK, AB Komisyonu tarafından takdirle karşılanmakta ve diğer AB üyesi ve aday ülkelere örnek olarak gösterilmektedir. Uzmanların bu başarıları sayesinde Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ilerleme raporlarında ülkemiz adına TKDK’dan olumlu olarak bahsedilmektedir.”
Konuşmanın ardından Ku-Der’in kuruluş amacında danışmanlık hizmeti ve medya desteği veren Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Başuzmanı İsa Karakaş, dernek üyelerine bilgilendirmelerde bulundu. Öte yandan yapılan oylama sonucunda genel kurul tarafından Derya Özköse, Mustafa Emre Dokur, Hüseyin Cangüloğlu, Ali Gökçe, Müslüm Gökhan Kapan, Mehmet Sait Yüksel ve Rabia Vatansever, Ku-Der Yönetim Kurulu Asıl Üyeleri olarak seçildi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Motorin fiyatlarına ÖTV indirimi geliyor

Motorin fiyatlarına ÖTV indirimi geliyor

Küresel petrol fiyatlarındaki yükselişin akaryakıt fiyatlarına etkisini azaltmak amacıyla daha önce Eşel Mobil Sistemi'ni uygulayan Hazine ve Maliye Bakanlığının, motorine yönelik yeni bir düzenleme hazırladığı belirtildi. Çalışma kapsamında motorinden al

Akıncı: Antep fıstığı Gaziantep tarımı, ekonomisi ve istihdamı açısından stratejik öneme sahip

Akıncı: Antep fıstığı Gaziantep tarımı, ekonomisi ve istihdamı açısından stratejik öneme sahip

Antep fıstığının Gaziantep tarımı, ekonomisi ve istihdamı açısından stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet  Akıncı, boz fıstıkla başlayan ve kırmızı kabuklu ürün hasadıyla devam edecek sürec

Haziranda ciro endeksleri yükseldi

Haziranda ciro endeksleri yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin ciro endekslerini açıkladı. Buna göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam ciro endeksi, haziranda aylık bazda yüzde 0,3 azaldı. Sanayide takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksi yıllık

Osman Gazi platformunda kritik parça başarıyla entegre edildi

Osman Gazi platformunda kritik parça başarıyla entegre edildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz’de doğal gaz üretimini yeni bir aşamaya taşıması planlanan Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu’ndaki hazırlıklara ilişkin açıklama yaptı. Filyos Limanı’nda hazırlıkları sürdürülen platformun en

Benzin ve motorine zam geliyor

Benzin ve motorine zam geliyor

Orta Doğu'daki gelişmelerin etkisiyle Brent petrolün varil fiyatı 84-85 dolar seviyesine yükseldi. ABD Batı Teksas tipi ham petrolün (WTI) varil fiyatı da 78-79 dolar bandına çıktı. Petrol fiyatlarındaki yükselişin Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarına da ya

Brent petrol 83,57 dolardan işlem görüyor

Brent petrol 83,57 dolardan işlem görüyor

Cuma günü 84,44 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, haftanın son işlem gününü 83,55 dolar seviyesinden tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.31 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,02 artışla 83,57 dolar oldu. Aynı saatler

Haftanın ilk işlem gününde altın ne kadar?

Haftanın ilk işlem gününde altın ne kadar?

Altın, geçen hafta yüzde 7'yi aşan yükselişinin ardından ons başına 4 bin 300 doların üzerinde tutunmaya çalışırken, ABD'den gelen zayıf istihdam verileri ve faiz beklentilerindeki değişim piyasaların yön arayışını güçlendiriyor. Eylül ayında 25 baz puan

ABD'de et yiyen bakteri alarmı: 5 kişi hayatını kaybetti

ABD'de et yiyen bakteri alarmı: 5 kişi hayatını kaybetti

ABD basınından Fox News'in aktardığı Louisiana Sağlık Bakanlığı verilerine göre yıl başından bu yana eyalette 9 Vibrio vulnificus vakası tespit edildi ve bunların 5’i ölümle sonuçlandı. Yetkililer, tüm vakaların açık yarası bulunan kişilerin deniz suyuna

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30