KOCAELİ (AA) - KADİR YILDIZ - Enerji Verimliliği Derneğince (ENVERDER) yürütülen "Enerji Hanım" Projesi kapsamında kadınlara verilen eğitimlerin Türkiye'de uygulanmasıyla bir yılda yaklaşık 4 milyar liralık tasarruf sağlanması öngörülüyor.
ENVERDER Genel Başkanı İbrahim Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin 2013 itibarıyla hayata geçirdiği "Enerji Hanım", "Enerji Çocuk" ve "Enerji Verimli Sanayi" projeleriyle toplumun her kesiminde enerji verimliliği konusunda bilinç oluşturma çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
Enerjiyi verimli kullanmak için uygulamaların ve geliştirilen teknolojilerin ivme kazandığını ifade eden Çağlar, enerji verimliliği konusundaki yatırımların ümit verici olduğunu kaydetti.
Çağlar, enerji verimliliği alanındaki politika, uygulama ve çalışmalara biraz daha derinlik kazandırılması gerektiğini dile getirerek, "Daha etkin tedbirler alınması, somut hedeflerle desteklenmiş politika seti belirlenmesi, kamu, özel ve sivil toplumun ortak hareket etmesinin sağlanması amacıyla hazırlanan ve Yüksek Planlama Kurulu, 2012 yılında yayımlanan Enerji Verimliliği Stratejisi ile 2023 yılına kadar Türkiye'nin enerji yoğunluğunun en az yüzde 20 düşürülmesi hedeflenmektedir. Söz konusu belge kapsamında enerji verimliliği yatırımlarının daha özendirici hale getirilmesi de öngörülmektedir" şeklinde konuştu.
- "4 milyar liralık tasarruf sağlanabilir"
Derneklerinin "Enerji Hanım Projesi"ni 2013 yılından bu yana uyguladığını belirten Çağlar, proje kapsamında 34 bin kadının evlerindeki küçük önlemlerle enerji verimliliği sağlamasını amaçladıklarını vurguladı.
Çağlar, ailelerin enerji ve su kaynaklarının tüketiminde rol oynayan en önemli gruplardan olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Isınma, aydınlatma, temizlik, kişisel bakım gibi faaliyetlerin yürütülmesinde aileler büyük ölçüde enerji tüketmektedir. Ailede günlük faaliyetlerin sürdürülmesinde ve tüketiminde karar verici kişi olarak ise kadınların önemli rolü bulunmaktadır. Bu nedenle enerji verimliliği konusunda bilinçlendirilmesi gereken en önemli hedef kitlemiz kadınlarımızdır. Kadınlarımızın enerjiyi verimli kullanmayı öğrenmesi ve bu yolla önce ev ekonomisine, sonra ülke ekonomisine katkıda bulunmasının sağlanması projemizin ana temasını oluşturmaktadır."
Proje kapsamında 21 ilde kadınlara eğitim verdiklerini dile getiren Çağlar, diğer iller için de eğitim filmleri hazırlandığını söyledi.
Çağlar, proje başlangıcında evlerde küçük önlemlerle hane başına yılda bir çeyrek altın değerinde tasarruf edilmesini öngördüklerini aktararak, şu bilgiyi paylaştı:
"Anlattıklarımızı uygulayan bayanlar, elektrik faturalarında 20-35 lira düşüş olduğu bilgisini derneğimizle paylaşıyor. Bu da ortalama öngörülen yılda bir çeyrek altına denk geliyor. Türkiye geneline yayıldığında bu rakam, ülkenin enerji harcamalarına ayırdığı 4 milyar liralık bütçenin cebimizde kalması demektir. Bu parayla bin okul veya 200 tam teşekküllü hastane yapmak mümkün. Türkiye'de birincil enerjinin yüzde 24'ünü, elektriğin yüzde 47'sini sanayi kullanmaktadır. Ülkemiz OECD ülkeleri içinde enerji yoğunluğu yüksek ülkelerin başında gelmektedir. Türk sanayisi ağırlıklı emek ve enerji yoğun alanlarda varlık göstermeye çalışmaktadır.
Sonuç olarak, sanayide enerji verimliliği, uluslararası rekabet gücü açısından günümüzde önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırmalara göre, örneğin fırın sistemlerinde yapılacak verimlilik çalışmalarında atık ısı geri kazanılarak yüzde 45'e varan enerji tasarrufu sağlanabilmektedir."